Vykortsfrågan är löst

Den här artikeln om att det var svårt att få tag på lokala vykort i Borlänge kändes viktig att notera. Bland annat valde Borlänge Tidning att slå upp den på en helsida på typ sida 5.

Stort problem onekligen. Enligt PTS undersökning om Svenska folkets brev och postvanor räknar man att hela 37 % av svenska befolkningen faktiskt skickar minst ett vykort per år. Samtidigt uppger 21 % att de aldrig skickar vykort (och man kan fråga sig om resterande respondentera svarat ”Jag vet inte” på frågan). Turistbyrån menar att det skulle vara strykande åtgång om det fanns några så nu har man tagit fram egna. Själv blir jag fundersam över vilka andras de haft förut?
Det visar sig att just bilder på Kupolen är mest efterfrågade som vykortsmotiv. Så jag och @joakimlindstrom ger Borlänge möjligheten till ett riktigt vinnande motiv:

 • Elisabeth Nyhlén

  I Din egen födelsekommun är det som så att Turistbyrån anlitar privatpersoner när det gäller tillverkningen av vykort. Sedan hjälper Turistbyrån till att få dessa sålda. Jag tycker själv att det borde vara som så att privatpersoner kan få lämna in förslag på bilder, tagna av dom själva på dom ställen i kommunen som är värda att lyfta fram, till Turistbyrån och att Kommunen sedan står för BÅDE tillverkning OCH försäljning av dessa vykort. Och att Dom som lämnar in sina bidrag får en ersättning för bildrättigheterna för Dom kort som kommunen väljer att använda till upptryckning och försäljning av vykort. Trots det har jag faktiskt tagit fram ett eget vykort som Du kan se här nedan. Detta vykort har jag dock bara beställt 200 st av som jag själv ska försöka få sålda nu i sommar. Jag kommer alltså inte att vända mig till Turistbyrån ännu. Jag är alltså, vad man kan kalla, amatörfotograf, och har ägnat ganska mycket tid åt att dokumentera bl a Köping i bild. Jag driver en Facebookgrupp som heter Bettans Bilder där jag lägger upp dom bilder som jag tar (inte bara från Köping) och jag har idag även startat en blogg med samma namn på http://www.bettan7006.wordpress.com Jag har även tagit fram muggar och pennor med samma motiv, som man kan beställa genom mig. Du får GÄRNA hjälpa mig att sprida denna information vidare till Dina vänner också (speciellt kanske Dom som just nu bor i Köping men även till andra). Tack på förhand. Hälsningar Elisabeth Nyhlén, Köping.

 • Hej Elisabeth. Jag är alltid lika fascinerad över hur just vykort kan få känslorna att brinna för människor. Jag hoppas att du får dina vykort sålda i sommar. 

  Ps. Köping är inte min födelsekommun, jag är född i Sollefteå. Ds.

 • Elisabeth Nyhlén

  Men Du har vuxit upp i Köping.

 • Det har jag gjort. 

 • Elisabeth Nyhlén

  I know that. I know your mother. En gång Köping, alltid Köping, you know. Köping rules!!! (det sista var skämt).