Hur långt man än har kommit…

Livet slår en rakt av. Med en fet uppercut. Vad hände? Vem satte mig här? Vart ska jag nu? Forty something med tonårsbarn. För i helvete…

Det sa typ: pang. Jag är inte längre pappa till småbarn utan till två unga människor med extremt mycket hormoner, mycket egna viljor, en med skrovlig röst och en med modeblogg. Och jag vill ha en manual. Jag vill förstå. För oavsett att jag jobbat med unga förr, oavsett att jag borde ha bästa förutsättningarna så är jag helt ställd. Jag vill ha en manual med Q&A. Vanligaste frågorna och där jag kan klicka i om svaret hjälpte mig eller inte och då få förslag på nya svar.

Var det så här det blev? Och samtidigt är vi fyrtioåringar med allt vad det innebär i soulsearching, ifrågasättande av det egna livet, de egna valet, varandra och insikten om att man nått halvtid. Det är dags att se till att man kommer nånstans i karriären, blir lycklig nu när det inte längre är småbarnstid, håller sig i trim, undviker hjärtinfarkten. Jag skulle behöva en HowTo för att bli gammal. En steg-för-steg guide i att inte längre vara ung och lovande längre.

Jag har inga egna hållpunkter, inga föräldrar att fråga vare sig om att bli medelålders eller bli rundningsmärke och plånbok för barnen. Jag famlar mig mest fram. Som en skumögd sjökapten på okända vatten. Kartlös och desorienterad mitt i livet.

Passande musik för oss i medelåldern:

 • Ola Berg

  Inspect and adapt.

 • Morrica Macabre’s manual för tonårsföräldrar: 

  Fläska på med kärlek! Vad än du gör, hur mycket ni än kan behöva gräla och bråka i perioder (och det gör man ibland), ös på med kärlek. Tala om att du är stolt när du är stolt. Tala om att du älskar dem även när ni grälar. Tala om att de är fina när de är fina, även om det bara är ett örhänge som tilltalar dig i en i övrigt smått… ehum… oväntat utstryrsel så kommentera på det örhänget. Notera förändringar, och kommentera på det positiva. 

  Kärlek. Massor med kärlek. 

  Resten reder sig. 

  Lovar. 

 • Donna

  Åh som jag känner igen detta! Frågar efter karta och handbok, orolig att göra fel. Det enda man kan göra är att älska villkorslöst, vara närvarande och medveten. Hela tiden. Som du gör redan nu. Frågvist och envist hela tiden. Sen kommer den andra fasen när de är 18 år, när de är myndiga och igen ska man ställa om. Det tar vi då :-) Kram!

 • Darlo, du skulle behöva gå på en av C.s föreläsningar. Väry givande!