En not om Libyen

Världen förfäras av det som händer i Libyen. Och det är förfärligt. Men det är nog väl naivt att tro att alla revolutioner som sker i norra Afrika och nere på arabiska halvön skulle bli lika relativt fredliga som i Egypten och Tunisien. Khadaffi är en fullblodsgalning – ibland en minst sagt roande sådan med sina 40 jungfrur som livvakter och sitt konsekventa beduinlevande men samtidigt knappast någon som förut visat sig äga vare sig vilja till försoning eller någon nämnvärd känsla för människovärde. Behöver man en personifiering av en psykopat är hans bild inte långt borta. Hans egen revolution 1969 var minst sagt blodig och Libyen har varit hemmahamn för internationell terrorism under åttio- och nittiotalet. Sannolikheten att han skulle kliva åt sidan frivilligt är minimal. Han har suttit i 40 år. Och har en världsbild som är rätt så skruvad.

Jag kan tycka att det alltför ofta finns en naivitet över hur människor ser på dessa saker: som om det vore helt självklart att diktatorer skulle flytta på sig så fort folket börjar göra sina röster hörda. Helt enkelt:

 1. Om ledarna ansåg att folkets åsikter är viktiga skulle det inte vara en diktatur.
 2. En person som anser sig ha rätt väljer inte bara att flytta på sig. En diktator är diktator. Alla andra har fel.
 3. Diktaturen per se kräver stora mått av anpassningsbarhet. Men också total kontroll. Att avgå innebär att man anser sig avhända sig kontrollen. Och det kommer att bli kaos.

Jag tror att Libyen kommer att kunna bli ett bakslag. Tyvärr.

 • Pingback: Tweets that mention En not om Libyen | Deepedition -- Topsy.com()

 • Pingback: Veckan som gick – Vecka 8 « Same Same But Different()

 • Susannarichter

  Jag upphör aldrig att förvånas över människor som tror sig ha facit, framförallt då det gäller komplicerad världspolitik. Inte ens Carl Bildt vet vad han ska tro här men en liten reklamnasare från Borlänge har alla svar. Jag är förundrad Deep!

  Kan det kanske vara så att dom som nu tar över efter KD och restan av Arabledarna är lite mer AlQ än vad resten av världen önskar? Hmn…ja eller jo det har ju ännu inte tagits upp ordentligt av kvällspressen så därmed finns inte den ansatsen och därmed inget PR-intresse för Borlängebyrån att driva frågan?

 • Måste vara jobbigt att gå genom livet och inte kunna förstå vad som skrivs. Jag har inte gett några svar, jag har skrivit om varför jag inte tror att Libyen blir lika fredligt som övriga delar. Jag tycker mig se vissa tendenser att jag inte var så fel ute.

  Skaffa dig nån sorts läsförståelse. Jag har inte skrivit något annat än en möjlig förklaring varför Khaddaffi (och diktaturer) inte avhänder sig makt så lätt. Inget annat. Du är nog en smula förblindad som det verkar av en viss dragning åt SD. och så bryr du dig inte om att läsa fler poster: http://deepedition.com/2011/02/28/revolution-och-demokrati-ar-inte-samma-sak/ där just detta tas upp.

 • Pingback: Om Khaddaffi vinner | Deepedition()

 • Kajus8

  Det jobbigaste är nog i alla fgall att inte du, deeped, förstår att det är libyerna som har tagit risken. Kadaffis möjligheter att ställa till ngt otrevligt för några andra än dessa djärva libyer är ytterligt små. —- Och jag tro nog inte att du behöver förklara för folk vad en diktator är. Det är ganska visset att läsa att en snubbe i Sverige sitter och försäkrar sig om att det kan gå åt helskotta för libyerna. En snubbe som inte levt i en diktatur i 40 år.

 • Det är fritt att inte läsa min blogg.

  On the fly. iPhonish.
  Keep me posted.

  26 mar 2011 kl. 09:07 skrev ”Disqus” :