Valet hettar till och jag utmanar er att övertyga mig

Dags för upplopp. Valet är imorgon. Det är ett gäng trötta politiker, trötta medlemmar som nu ska försöka att slutspurta. Det val som ansågs lite avslaget har de senaste dagarna hottat upp sig. Och jag kan säga att även i det här valet är det intressantare att följa vad som händer inom sociala medier än de trista partiledareutfrågningarna och slutdebatterna.

Alldeles i slutet dök nu blogginlägget ”Sveket” upp (och har fått internationell uppmärksamhet). Det fick Alliansen att sätta i halsen. Det var bara en i raden av avslöjanden hur Arbetslinjen och de nya hårdare reglerna för sjukförsäkringarna slog. Tyvärr valde man att försöka misskreditera bloggaren istället för att säga ”så här kan vi inte ha det. FK måste göra bättre utredningar och vi kommer att se över hur regleringen skrivs”. Det gjorde man inte. Man skulle kunna säga att det blir ett dubbelt svek – först skiter man i att ta i sakfrågan, sedan försöker man likt värsta foliehattar att få det till en kampanjinsats från motståndarlaget. Dumt. Mycket dumt. Det handlar inte om krav på ministerstyre och det handlar inte om att använda en enskild persons öde utan att en person blir en symbol för ett systemfel. Det finns inget annat sätt. Stavas för övrigt medielogik.

Samtidigt kan jag förstå att det i trötta men engagerade hjärnor dök upp en sån tanke. Att det hela skulle vara en mörkad kampanj från de rödgröna. För det har nu avslöjats ett antal klara och oklara försök till minst sagt märkliga under-radarn-kampanjer. Ett exempel är Den Allierade Journalisten som Åsa Linderborg lät publicera anonymt på ABs kultursidor som visar sig vara en politisk lobbyist på yttersta vänsterkanten. Minst sagt pinsamt för såväl Aftonbladet som för vänsterns försök att förklara att medier är högervridna…

Idag dyker också avslöjandet upp att von Arnold som anmält ett överfall där två personer skulle ristat in ett hakkors i hans panna misstänks för att ha gjort detta själv och sedan försökt använda det för att förbättra Sverigedemokraternas offerläge i valrörelsen. Viktigt är att fortfarande är det en misstanke, inte ett säkert avgörande, men om det är sant så borde de som fortfarande har några hjärnceller kvar men trots det funderar på att rösta på SD helt enkelt välja något annat.

Det har onekligen hettat till rejält i valrörelsen. Att sociala medier skulle vara misslyckat visar sig vara helt fel. Det misslyckade är att partierna misslyckats att använda kraften i dem.

Själv har jag röstat. Efter mycken vånda valde jag att göra som Betnér men eftersom jag är en nyfiken jävel så kollade jag vilken det blev och eftersom jag gillar personval så ville jag kryssa. Och jag kan konstatera att jag gillar Camilla Lindberg och jag gillar John Thornander som stod på FPs dalalista. Sen gillar jag faktiskt både kärnkraft och betyg tidigare i skolan (efter diskussioner med mina barn fr a). Och jag gillar Liberati (trots att jag inte får vara med :)). Att jag sedan tycker att Björklund är en tönt får jag leva med, att en del frågor de står för går mot vad jag tycker får jag också leva med.

Varför röstar jag inte på Piratpartiet? Well, jag har diskuterat det på bloggen tidigare. Sen var de med i den ”bukett” jag hade med mig in i båset. Jag hade mer än gärna kryssat Johnny. Men nu blev det inte så. Att jag inte direkt valde dem som enda möjlighet beror på att jag upplever också att problemen som jag sett eskalerat och även om jag realpolitiskt står närmast Alliansen känns det här som ännu ett i raden av minst sagt märkliga uttalanden och i kommentarer och bland andra PP:are diskuteras hur man kan säga så när Piratpartiet tagit ställning om att alltid utnyttja det parlamentariska läget. Det visar helt enkelt problemet för små partier som inte bygger på den klassiska vänster-högerskalan när det kommer till realia. Jag älskar många av de som jobbat hårt för partiet som personer. Hoppas de förstår det.

Men jag utmanar er. Jag har förtidsröstat. Mina röster i kommun och landstingsval ligger fast. Men riksdagen – well: hit me with your best shot politiker. Varför ska jag: som egenföretagare, internetgeek, pappa och man rösta på just er? Övertyga mig i kommentarsfältet. Jag kommer att sammanfatta tidigt imorgon.

 • Bunny

  På tal om politik… Såhär fungerar (eller inte) Alliansens Försäkringskassa…

  Den korta versionen…

  http://katidis.wordpress.com/2010/02/03/status-med-forsakringskassan-3-feb-2010/

  Mvh

 • Mary Jensen

  Jag har som kanske bekant länge skrivit om just detta. Att använda lagen som den är skriven. Sjuka männikor ska inte jobba.
  s
  Det övergår mitt förstånd hur lagtexten kan tolkas på annat sätt än att den här mamman och dottern också i förlängningen skulle haft hjälp för länge sen. Man ska inte använda enskilda personer för att påvisa systemfel det blri alltid fel. Det är väl ganska uppenbart att lagen hårdtolkas av vissa tjänstemän. Det blir så i alla organisationer där man mäts på hur väl man följer reglerna. Det är bra att de finns men när vi har med människor att göra så borde det finnas en större tolerans till avvikelser.

  Nu har jag själv tydligen lyckats skriva en text som ingne förstår uppenbarligen eftersom jag blir åthutad för att göra de enskild atill offer. Jag ser det inte så och det var heller inte min mening. Jag anser kort att människor ska ha hjälp och att det är fel av socialdemokraterna att använda just dessa exempel i valrörelsen.

  Om SD-killen skurit sig själv så är det bland det värsta och dummaste jag hört i den här vägen.

 • Vår vågmästarstrategi ligger fast precis som den har gjort sedan 2006.

  Det innebär att vi kan tänka oss endera av de två statsministerkandidaterna — om det finns två.

  Men om Alliansen vinner stort och SD kommer in finns det bara en statsministerkandidat, eftersom Mona varken kan eller vill regera med ett stöd som består av S + V + MP + SD + PP.

  Finns det bara en tänkbar statsminister i det parlamentariska läget så är det inte mycket att göra åt just den saken.

  Då får vi fokusera all vår kraft på att försöka få den statsministern att ta sitt förnuft till fånga genom sakliga argument, även om vi inte har något maktmedel att tvinga honom med.

 • Eva-lena Jansson

  Hej Niclas
  Jag tycker att du ska fundera över vilket samhälle du vill ha. Ska det vara ett samhälle där vi hjälps åt när någon har det svårt? Eller ska vi ha ett 2/3-samhälle där en grupp lämnas utanför med motiveringen att de inte jobbar?
  För mig handlar det om solidaritet och jämlikhet. Ska vi bry oss om vilket samhälle och miljö vi lämnar över till våra barn? Eller ska vi fortsätta förbruka utan att fundera över vilka konsekvenser det får i framtiden?
  Ska vi ha en gemensamt driven sjukvård där vård ges efter behov? Eller ska vården privatiseras och där de med privata försäkringar kan köpa sig en gräddfil?
  Jag vet inte om de argumenten räcker för dig Niclas. Jag skulle kunna berätta om några av de medborgare jag träffat den senaste veckan. Om Anders som blivit utförsäkrad och som snart sålt allt han äger. Om Margit som inte längre ingår i någon statistik eftersom hon inte har rätt till a-kassa, inte får sjukpenning trots att hon är sjuk och nu lever på sin mans lön. Om Anita som blivit arbetslös, har en låg a-kassa och som får höra att hon är tärande och ”lever på bidrag” trots att hon betalt in till en arbetslöshetsförsäkring i över 30 års tid.
  Att gå och rösta blankt, är som att säga att de här personerna inte finns, att du inte bryr dig om hur de får det framöver. Du har ett val, jag inser att du inte tycker det är särskilt lätt. Kan dock lova dig att det finns de som önskar att de var i din situation.
  Själv har jag redan röstat på Socialdemokraterna, gör det du också
  Vänliga hälsningar
  Eva-Lena Jansson

 • Paradox66

  Om du vill veta varför så fråga mig som gått sjukskriven i ett halvår och vill jobba…men får inte…FK funkar inte helt enkelt..inte AF heller…skit i myndigheterna och friställ allihopa för att bilda en ny myndighet med ansvar för båda områdena…

  En fungerande myndighet är bättre än två ickefungerande…oavsett så även om den inte fungerar så är den ändå bättre än två ickefungerande,,.,skratt…

 • Jag tycker naturligtvis att du ska rösta på Miljöpartiet, det parti som vill göra det billigare för småföretagare att anställa genom att sänka arbetsgivaravgiften för småföretagare och se över sjuklönereglerna.

  Internetgeeken borde gilla att mp vill avskaffa FRA och IPRED samt avkriminalisera fildelning.

  Som pappa innebär en röst på mp att du vill bygga ett hållbart samhälle och tar klimathotet på allvar, helt enkelt lämnar en bättre planet till dina barn och barnbarn.

  Sen råkar jag ju veta att du åker mycket tåg. Miljöpartiet vill fördubbla järnvägens kapacitet på tio år och tycker att det ska vara billigare att ta tåget än bilen eller flyget.

  Eller som det står på våra valaffischer – Modernisera Sverige, svårare än så är det inte :-)

 • Jag har röstat på Centerpartiet. Där finns bra politik för både miljö och individens frihet. Som pappa tänker du säkert på framtiden och då vill du både ha en bra miljö och frihet för ditt barn att välja sin egen väg.

  I Kalmar idag knöt socialdemokraterna fast ballongerna på barnens handleder. En liten pojke ville gråtande bli av med ballongen.

  Centern delade istället ut vindsnurror till de barn som ville ha.

 • Pingback: deeped: Hittills har bara… | Planner Collective Tweet Farm()

 • Anonym

  Jag tycker så klart att du ska rösta på socialdemokraterna

  1) Här i Umeå som är socialdemokratiskt har vi exempelvis på gång att alla IP adresser som delas ut av kommunala Umeå Energi blir dolda….

  2) Vi tycker att det är fel med vårdnadsbidrag ur jämställdhetssynpunkt. I stället vill vi sänka maxtaxan på förskolann

  3) Vi vill återskapa en solidariskt finansierad sjukpenning med inkomsttrygghet. likaså A-kassa. Nuvarande regering har ju sänkt alla nivåer och skärpt alla regler. Vi anser att en verklig trygghet i de generella socialförsäkringssystemet ger en stor frihet till individen. Alla kommer inte att ha råd att ta en privat försäkring och många med kroniska sjukdomar kommer inte ens att kunna ta en sån.

  Tre punkter räcker tror jag……

 • Carin Fredlund

  Jag hoppas att du inte ändrar dig.
  Du vet, precis som jag, att inga demokratiska partier är människofientliga. Det är dock den bild som de Rödgröna målar upp av Alliansen. Men okänsliga försäkringsläkare, som inte ens tittar på den patient de dömer, är inte nytt. Det har förekommit i åratal, under flera regeringar. Det gör inte saken bättre, men man ska inte se de exempel som just nu diskuteras (och med all rätt – de ska diskuteras och bidra till ändring), som att djävulen styr landet. Det är dock den bild vi får.
  Ändra dig inte om du tror på människans egen förmåga att fatta beslut, på behovet av utveckling av både arbetsmarknad, utbildning och mänskliga fri- och rättigheter.
  De Rödgröna har ägnat det mesta av debatten åt att beskriva Alliansen som förstörare av landet. Tänk några minuter på hur Sverige skulle sett ut om de Rödgröna styrt under finanskris och lågkonjunktur. Tänk sedan också några minter på vilka konkreta förändringar de har utlovat. Riktigt säker på vad de egentligen ska göra kan vi inte vara, eftersom de ännu inte själva har berättat det. Det enda vi säkert vet, är att en röst på Rödgröna också innebär att ett inte helt demokratiskt parti kommer in i regeringen.
  Alliansen har redan tidigare ändrat beslut, eftersom de lyssnat på opinionen. De kommer definitivt att se till att det blir tydligare regler och besked till försäkringskassor. Lagen har inte sagt att sjuka ska misshandlas.
  Rösta inte in vänsterpartiet i regeringen.
  Men fortsätt driva debatt och påverka så att sjukförsäkringsreglerna blir tydligare.

 • Anonym

  Jag vill bara påminna alla om att när förändringarna i sjukkassan genomfördes så hade remissinstanserna varnat för exakt dessa konsekvenser. Alliansen brydde sig inte. Det körde över remissinstanserna. (vilket inte var första gången denna mandatperiod de gjorde exakt lika med nya högskoleförordningen som innheåller rent idiotiska förslag)

  De till och med stod upp i kammaren och applåderade när beslutet gick igenom. Jag har sagt det förut och säger det igen. Det finns inga ursäkter för vad som nu händer. Eftersom inte ansvarig minister tar avstånd från det hela så kan man bara dra slutsatsen att man tycker att det hela är helt OK. Det var det här man ville. Eller man bryr sig inte….

  Att sen komma och vifta med vänsterpartiet som ett odemokratiskt parti är bara pinsamt. Ja de har ett förflutet med starka kommunistiska sympatier. Men vi är också rätt så många som kommer ihåg hur högerns ungdomsförbund marcherade på gatorna i uniform under andra världskriget och gjorde Hitler hälsning. Vi på vänster kanten brukar inte tjata om det särskilt ofta men när såna synpunkter kommer upp måste också detta fram. Ohly har tagit avstånd från kommunismen men jag har aldrig hört något avståndstagande från den nazistiska perioden i högerpartiet……

 • Pingback: Men Lilla Fredrik – Du är en Osnuten Ungmoderat -Fortfarande | Nemokrati()

 • Pingback: Palme bevisar att M är arbetarpartiet 2010()

 • Per

  Jag är ingen politiker och inte vill jag tala om för dig hur du ska rösta men jag kan beskriva hur jag resonerar. Jag är optimist och tror på framtiden och Internet som en lösning på våra utmaningar.
  Jag tror på att ”the-endless-web-of-people” kommer att tillsammans lösa många av de problem med miljön, orättvisa m.m. som vi ser idag.
  Men, för att detta nätverk ska fungera fullt ut så måste Internet vara fritt och utan känsla av att vara övervakad.
  Med all övervakning och rutinmässig kontroll av medborgarna går vi mot en ganska så skrämmande framtid, till och med min 80-åriga far sa nu i veckan att ”Det här ska vi kanske inte prata om på telefon” även om vårt samtal bara handlade om mitt engagemang i Piratpartiet.
  Inget ont om våra poliser, de flesta har valt yrket för att de vill vara med och göra vår värld till en bättre plats att leva på men min erfarenhet efter nära på fem år som utvecklingskonsult hos Rikspolisstyrelsen är att många blir ganska luttrade efter ett par år och följer då hellre det ”minsta-motståndets-lag” för att kunna leva upp till de förväntningar som ledningen ställer på dem.
  Det innebär att vi måste ha väldigt tydliga lagar och förordningar (så kallade FAPar) om hur polisen får arbeta för att vi som medborgare inte ska känna oss övervakade och utanför (vi och dom känslan). Den vägen vi just nu är inne på liknar mer ”Alla är skyldiga tills motsatsen är bevisad” än den som vi inom den demokratiska delen av världen vill leva efter ”Ingen är skyldig till det är bevisat”.
  Jag tro på Internet och ”the-endless-web-of-people” som lösning på alla globala och regionala utmaningar. Men för att den kommunikationskanalen ska fungera som måste vi vara garanterade att vi som individer inte blir misstänkliggjorde på grund av en åsikt eller post vi lagt ut på Internet.
  Jag vill inte vara rädd för att prata fritt med mina vänner i Afrika eller Indien eller min 80-åriga far.
  Det är därför jag röstar på Piratpartiet, det enda partiet som förstår vad det egentligen handlar om.

 • Nästgårds ifrån

  Som relativt nybliven förälder ser jag inte några alternativ än miljöpartiet, då kärnkraftsfrågan kommit i ett annat läge. Sen att man spolar det som tidigare folkomröstats gör mig brydd. Har du sett hur människorna har det på de platser som t ex Namibia som bryter Uran till våra reaktorer. Men inte nog med det så är den stora frågan – vem ska ta hand om skiten?

  Som människa och personligt drabbad av sjukförsäkringssystemet så är en röst på Alliansen rent vansinne. Hägglund pratar om ett mänskligare Sverige… Samtidigt som människor faktiskt t om begått självmord efter dessa besked.

  Hägglund ja, denna varma empatiker, socialminister i ett av världens modernaste länder, men han tycker nog att det är eftersträvansvärt att barnen får växa upp med mamma & pappa.

  För övrigt så gillade jag den borgerliga idéen om individens valfrihet och fritänkande när jag var yngre, ja fortfarande. Trots det så låter det som en ihålig sales pitch när Björklund och Reinfelt formulerar dessa mantran.

  Jag gillar dock Anders Borg fortfarande men en person hjälper inte.

  MP!

 • Per

  Valfrihet, ja men hur känns det när myndigheterna har koll på allt du gör från handlar med ditt kort (jo Skattverket loggar med det nya kassasystemet) till vilken tid du lämnar dit barn på dagis? Övervakning är det som gäller 2010.

 • T2

  Lite konstigat att det verkar vara viktigare och ladda ner film / musik, och surfa efter barnporr, än att bry sig om betydligt viktigare saker som jobb och vård…men det är ju upp till var och en. Att Socialdemokraterna prioriterar detta i posten ovan gjorde precis att de förlorade ytterliager en röst…

 • Per

  Nä, det handlar inte om att ladda ner olaglig information, det handlar om att överhuvudtaget öppet våga prata om för de styrande ”obekväma” saker. Hur tror du att dagens diskussioner om vårdproblemen/försäkringskassan hanteras om de anses obekväma och bör censureras i framtiden?

 • Per

  Har aldrig förståt meningen med försäkringar där man selektivt plockar bort riskgrupper för att få ned kostnaden. Meningen med en försäkring är väl att man ska dela på risken? Till slut finns ju bara bra ”medlemmar” kvar och då kostar det inget att vara medlem. Årets viktiga fråga är att få diskutera dessa frågor utan att bli stämplad som riskgrupp, därför röstar jag på Piratpartiet.

 • Jag tillhör dem som ogillar det hårdare sjukförsäkringsförslaget. Men allvarligt: Ohly förklarade sig som kommunist något senare än högerns trettiotalsmarscher… nån jävla ordning får det väl ändå vara på guilt by association-diskussionen.

 • Jag gillar mps slogan faktiskt. Problemet är väl att jag är en småföretagare som inte bryr mig särdeles om att anställa – däremot hur jag som enmansföretagare ska överleva de förslag om skattehöjningar som rödgröna kommer med.
  MP skulle enligt dig alltså gå längre än PP? Njäe… Och faktiskt: jag är inte för en total avkriminalisering av olaglig fildelning. Jag vill att upphovsrätten ska finnas men måste moderniseras. Det gör man inte genom att avkriminalisera – det gör man genom att reformera och skriva om lagar. För övrigt: måhända att MP vill detta – men Bodström vill det inte. Därmed faller det hela.

 • Du kanske borde lagt några minuter på att övertyga mig om att rösta på moderaterna istället för att försvara och implicit säga att jag är dum i huvudet som inte förstår vad du skriver…

 • Men… PP tar ju inte ställning till det här?

 • Ingen jävel har pratat om att något är viktigare. Jag bad om idéer att byta parti. Du försöker misskreditera. Du är fullständigt irrelevant. Och att du obviously inte är ett skit intresserad av att ta reda på saker som jag skrivit tidigare i frågan gör det mer klart.

 • Men Per. MP är ju faktiskt ett av de partier som vill gå längst när det gäller övervakning förutom PP. Varför alienera folk? Dum strategi.

 • För mig är kärnkraftsfrågan mer realia. Vad ska vi göra istället? Du liksom jag är extremt beroende av el. Att argumentera runt systemfel i Afrika och mena att ”om vi tar bort kärnkraften så slipper de bryta uran” blir oerhört märkligt. Det är deras ibland enda möjlighet att skapa en inkomst – det är ett större problem än vår kärnkraft. Diskutera det utifrån två faktum: 1. Vi har behov av en stor elförsörjning. MP vill inte bygga ut vattenkraften. En utbyggnad av sol- och vindkraft är inte direkt möjlig och kommer i Sverige inte ersätta. Det innebär att vi skulle behöva kraftigt sänka vår förbrukning alt kraftigt höja elpriserna. Det innebär i sin tur att vi förlorar kraft i företagande liksom innovation: vilket i sin tur innebär att vi kommer sakta att urholka vår konkurrenskraft.
  Det må vara en sales pitch när det handlar om individens valfrihet men ställ det mot en politik där du kraftigt omskär denna.
  Socialförsäkringarna är en viktig fråga. Dock måste man se den i ett bra mycket vidare perspektiv än någon gör. Du vet mycket väl att jag haft egen erfarenhet också – men problemet är tvåfalt: 1. Vi går mot en galopperande pensionskostnad vilken kommer att urholka vår statsbudget på ett sätt vi aldrig varit med om. 2. Det innebär att Sverige måste ha så många som möjligt i jobb. 3. Om vi inte gör något kommer vi inte ha några pengar alls kvar till socialförsäkringar eftersom pensionssystemet bygger på ett avtal – inte ett försäkringssystem.

 • Nej Per. PP är inte det enda parti som förstår vad det handlar om. Däremot är det några där som förstår det. Precis som i andra partier. Problemet med PP är att det är alltför många som precis som du är rätt blåögda och tror att webben löser alla problem. It won’t.
  Problemet med PP är att de aldrig kan få någon reell makt om man inte börjar att a) rensa i leden b) ser till att sätta sina hjärtefrågor i fler kontexter c) byter namn. Vi kommer aldrig från kopplingen mellan TPB och Piratpartiet om namnet fortfarande är där, det är bara några få – oftast (läs oftast Klara T :)) ganska välbeställda unga urbana personer som kan tänka sig rösta på det respektive att om vi fortsätter att hålla personer som Rick mfl högt upp i ledningen kommer frågorna aldrig tas på allvar eftersom de väljer att driva en agenda som är inifrån och ut. Ta exemplet med socialförsäkringarna: om man valt att arbeta medvetet med den frågan innan det här hände skulle man kunnat ta poäng. Nu blev det rätt förvirrat. Se Engströms svar ovan – som faktiskt motsäger hans bloggpost – en post som åtminstone enligt mig motsäger det som PP sagt sedan flera år.
  Problemet med FAP-idén är att den bygger på det som vi idag säger att FK inte borde göra – vara stelbent hårddragande på regler.
  Rent filosofiskt har oskuldsprevention faktiskt inget med demokrati att göra – rent automatiskt utan bygger på ett val utifrån vilken rättsfilosofi man väljer.

 • Ledsen Lotta men det där var faktiskt helt intetsägande. Storyn om barnet och ballongen – vad säger den? Vad vill du säga? Vad innebär bättre miljö kontra fler jobb? Vad är frihet?

 • 1. Jag var sjukskriven i nästan två år. Jag vet vad det innebär.
  2. Jag har en fru som jobbar inom AF och har jobbat i samverkan med FK. Jag kan hela den storyn inifrån. Jag tror inte på en myndighet.

  Men vad ska jag rösta på? Du skäller bara utan någon som helst progressiv politisk idé. Om vi ponerar att en myndighet är det rätt – vem ska man då rösta på?

 • Eva-Lena. Bra jobbat. Visserligen känner jag igen en del från pratmanus som jag ju läst ;) men du är hittills bäst.
  Dock: jag tillhör dem som tror på mer privata alternativ. Vi kommer aldrig komma i ett läge där all vård är privatiserad. Och jo, jag är så krass att jag vill kunna köpa mig vård – eftersom om jag inte får vård själv fort så förlorar jag min inkomst. Och förlorar jag min inkomst så förlorar staten rejält med skattepengar. Vem tjänar på den rättvisan? Det är krasst ekonomiskt men vi måste också våga vara såna.
  Vad gäller utförsäkringarna har jag sagt det tidigare: systemet gone sour. Nån måste se till att FK gör sitt jobb rätt. Jag anser att det är politikernas ansvar. Att skylla på ministerstyre (vilket sossarna var rätt duktiga på när de regerade också) är bara dumheter.
  Dock: jag har röstat på (s). men inte i riksdagsvalet :)

 • Så ni är beredda att kohandla med SD? Det var onekligen intressant…

 • Sophia

  Det är när de som står nära sviker som man blir riktigt arg och ledsen. Jag vet vad du tycker i piratfrågan och jag kan inte utfärda löften om faktiskt utfall – men jag kan lova att vi är många som är starkt engagerade för att driva partiet i en riktning som du kan stå för. En riktning som inte sviker.
  Idag är det kanske inte realistiskt att vi kommer in i riksdagen, även om det hoppet är det sista som överger människan, men däremot att vi kommer upp i 2,5%. Det skulle ge partistöd. Partistöd skulle påverka utrymmet för höjd kompetens och tror jag, förstärka en sund balans i partiet. Det är viktigt. Viktigt för de förändringar som du vill se.
  Vi har inte en sjukvårdspolitik – men å andra sidan så handlar t.ex. inte svekdebatten om sjukvård – det handlar om integritet. Att medborgarna inte skall ställas inför bisarra val och orimlig kontroll.
  Jag har ett snarlikt fall som Svek-historien i min närhet och vare sig höger eller vänster förmår lösa problemet – de är för uppfyllda av sina världsbilder som skall realiseras och sin regeringsduglighet för att vare sig se eller kunna lösa problemen (läs här – och Klara, Isak och Malins inlägg på Newsmill). Men jag tror faktiskt att PP skulle kunna förändra. Inte minst för att vi saknar broilers, men har många raka och hederliga människor bland oss.
  För mig ser det ut som att Alliansen vinner. Då är både en röst till höger och en till vänster egal vad gäller SD, men om SD kommer in, så blir det än viktigare att ha en stark integritetsförespråkare i riksdagen, eller i alla fall strax utanför.
  Du är en person som följer ditt samvete och din övertygelse och jag tror uppriktigt sagt inte att du kommer att påverkas av politiska kommentarer i natten, så jag bara hoppas att något får dig att vilja tro på oss igen. En röst spelar kanske ingen större roll, men din tro på oss gör.

  Lycka till med röstandet!

 • Ett bra svar. Tack.

 • Paradox66

  Svårt att se en myndighet att göra det heller. Jag har precis som du trollat med knäna och startat ett nytt företag…tyvärr har det slutat med tragedi och en stroke….

  Jag behöver oavsett komma ut och arbetsträna. Gör det möjligt frö läkarna att direkt göra ett recept för arbetsträning som kan bli möjligt att övergå i fast anställning om det är möjligt…idag är det fan omöjligt att skaffa en arbetsträning med alla intyg med mera…Läkarna är de som har kompetensen att se om arbetsträning är en möjlig väg.

  Se till att skaffa arbetstränings möjligheter…du ska rösta bort alternativet där en kula i pannan är mer humant…bort med alliansen…

 • ”Sveket” är ett viktigt dokument. Det visar hur fyrkantigt myndighetssverige fungerar och alltid har fungerat. Har vi inte alla historier om hur vi har blivit behandlade av CSN, FK och Skattemyndigheten, för att nämna några? Viss verksamhet måste naturligtvis skötas i offentlig regi, men inte allt. Här finns en avgörande skillnad mellan blocken. De röda vill begränsa friheten och ta bort valmöjligheter i rättvisans namn. Det handlar inte för mig om att jag ska kunna köpa mig fri utan att det ska finnas alternativ när något inte funkar för mig. Precis som jag kan välja bort en iPhone och köpa en Nokia istället om jag inte när nöjd med den förra, så vill jag kunna byta skola om mina barn inte trivs med läraren, byta läkare om personkemin inte fungerar etc. Detta är en av de absolut viktigaste frågorna för mig och därför faller de rödgröna bort direkt.

  Återstår blå laget (småpartierna faller bort för mig på ungefär samma grund som du har utvecklat här.). Har lite svårt för vissa överklassfasoner i (m) så de går bort. Björklund och Sabuni har inte imponerat som ministrar och jag tycker nog Björklund känns ganska fyrkantig han med. Göran Hägglund verkar vara en trevlig prick, men partiet har för mycket lik i lasten. Så då återstår (c) som också uttalat idéer om personlig frihet och decentralisering.

 • Anonym

  Ja det har du naturligtvis rätt i. Jag anser verkligen att man ska diskutera partiernas politik utifrån vad de står för i dag. Vänsterpartiet har strukit Kommunisterna från partiprogrammet. Enligt min mening är de numera helt rumsrena och har accepterat demokratins spelregler fullt ut.

  Därför blir jag fly förb—-d när debattörer på fullt allvar tjatar om Vänsterpartiets kommunistiska förflutna. Då tycker jag att det finns all anledning att också ta upp moderaternas tidigare tydliga koppling till nazisterna. Har funderat mycket över moderaternas värdesyn. Harald Ofstad har skrivit om nazisternas värdegrund i sin bok ”vårt förakt för svaghet” för säkert trettio år sen. Att de kunde ta makten i Tyskland berodde till stor del på att de spelade på människans ”förakt för svaghet”. Jag vill verkligen inte kalla moderaterna för nazister men jag menar att det finns delar i moderaternas politik som vädjar till denna speciella känsla hos vanligt folk.

  Vi behöver ju inte gå så långt tillbaka i tiden för att hitta citat från Reinfeldt i ”det sovande folket” för att bli mörkrädda över vad han kan tänkas ha i kikaren. För bara 16 år sen här han var 28 år och så vitt jag vet satt i Sveriges riksdag hävdade han att inget stöd över svältgränsen ska skattefinansieras. Detta för att inte ge folk en ”falsk trygghet. Jag ser att detta håller på att besannas i dag.

 • Anonym

  Det blev fel där. ”Vänsterpartiet har strukit Kommunisterna från partinamnet” skulle det vara. Jag har inte läst deras partiprogram men förutsätter att de inte hyllar kommunismen där.

  För övrigt har mitt parti aldrig behövt ändra namnet sen det grundades. Heter fortfarande Socialdemokratiska Arbetarepartiet.

 • Anonym

  Vi måste ha så många som möjligt i jobb: Ja visst det är en förutsättning för att ha någon sorts välfärd kvar.

  Därför röstar jag inte på alliansen eftersom deras jobbpolitik bara är ett ord och inte ett verkligt program för jobb. De jobb som kommit till förra mandatperioden har varit oerhört dyrbara. Jobbskatteavdraget har inte gett någon större effekt ännu och kommer möjligen att ge ca 75000 jobb och först när lönerna har pressats ner i tjänstebranchen. Det innebär att varje jobb kostar så där 1 miljon per styck. Samma sak med de misslyckade jobb-coacherna … varje peron som får ett jobb kostar ungefär 1 miljon. Och då är det inte säkert att det är ett nytt jobb som uppstått. Bara att personen i fråga har lärt sig skriva ett snygg cv och därmed konkurrerat ut en annan person. Slopad arbetsgivar avgift för alla ungdomar är ungefär samma sak. kostar ca 1 miljon per jobb men ger mycket i fickan till MacDonalds

  Jag röstar på socialdemokraterna eftersom vi vill ge människor möjlighet att höja sin kompetens genom utbildningsinsatser och praktikplatser. Inte sätta folk i passiv förvaring på arbetsförmedlingen för att lära sig skriva cv. Vi utvecklar inte landet genom att gå ut med varandras hundar och tvätta varandras skjortor. Vi vill öppna de dörrar som stängts för personer som inte kommer direkt från ungdomsgymnasiet till högskolan av alliansen. Vi ska utveckla Sverige genom att ha en högutbildad befolkning som tar fram högteknologiska produkter inom miljöområdet, medicinsk teknik, läkemedel etc Då kan vi komma tillbaka till full sysselsättning igen. Det är en framgångsrik exportindustrin som ska bibehålla Sveriges starka ekonomi. I Ö-vik forskar man fram nya produkter från skogsråvaran. Modo lär utvecklingsländerna hur man ska tillverka pappersmassa men gör det inte själv längre i någon större utsträckning.

 • Och jag vill förtydliga att första meningen var riktad mot oss. Det är vi som svikit, inte du som överväger att rösta på andra. Den otydligheten var jag för trött för i natt.

 • Magnla

  Läste du hela inlägget?

 • Pingback: Deepedition » Roundup: vad ska jag rösta på då?()

 • Nästgårds ifrån

  Angående uranbrytningen så ville jag bara visa att hela kedjan är farlig. Afrika har ju stora problem i flera branscher sas. Sedan var väl inte tanken att de ska dra i spaken imorgon om de får makt i riksdagen, grejen är väl att fasa ut det i den mån så industrin inte havererar? Jag tror i varje fall på att bromsa det i stället för att bygga nytt, Sverige har ju chans att bli föregångare inom hållbar energi. Bygger man tio nya verk så kommer incitamenten för uppfinnare och entreprenörer vara mindre att slå sig in på detta område.

  Jag vet att du haft erfarenhet av sjukförsäkringen. Vet dock inte om du som jag blivit utförsäkrad och fått ultimatumet att byta jobb.

  Morgondagens rödgröna tror jag inte heller kommer luta sig tillbaka på den gamla sossetanken om den ”grå massan” inte tillsammans med MP. Det är andra tider nu.

 • Det är väl lite problemet med blockpolitiken. En del saker jag verkligen gillat med mitt eget parti har försvunnit i det rödgröna blocket. Det är nog så för alla skulle jag tro. Jag dubbelkollade med mp:s partiprogram så allt ska stämma, men som sagt, det ska ju jämkas in i blockpolitiken också. Fast ju fler gröna röster det blir i den rödgröna koalitionen, desto större utrymme får den gröna politiken såklart.

 • mikaela munck

  Allmänt:
  Vad du får om du röstar på Centerpartiet – är ett grönt mittenalternativ. Vår vision för Sverige är ett företagsamt, grönt, tryggt och öppet samhälle. Vi driver frågor som handlar om att skapa jobb, att fler ska kunna starta och driva företag, ökad valfrihet och mångfald i välfärden. Vi tror att människor själva ska kunna få bestämma över sina vardagsliv – vi vill inte komma med pekpinnar i onödan. Vi driver frågor som handlar om att hela Sverige ska leva.

  Företagande:
  Som egenföretagare är en röst på Centerpartiet även ett stöd för alla som är eller vill bli företagare. Här är två röster som styrker det:

  – Jag tycker att Centerpartiet har försökt att dryfta företagsfrågorna i valrörelsen och det har inte varit mycket sånt från många andra partier. Men jag tycker att Centerpartiet har gjort sitt bästa för att lyfta dom. Säger Urban Bäckström, VD för Svenskt Näringsliv.

  – Jag tycker att Centerpartiet är den röst i Alliansen som har fört fram små förestagens frågor och hela tiden fokuserat. Tack vare vår näringsminister Maud Olofsson som i alla lägen talar om företagsamhet både hos befolkningen generellt men också hos våra invandrarföretag, kvinnor, unga och äldre. Jag tycker att det har varit en bra röst och jag hoppas att de fortsätter att kämpa på. Camilla Littorin, Förbundssekreterare Företagarförbundet.

  Föräldrarollen:
  En grundprincip är att vi förordar arbetslinjen.

  Vi har till exempel infört jobbskatteavdraget för de med lägst inkomst, vilket innebär att den som tjänar 17 000 kronor i månaden får 14 000 kronor extra per år.

  Vi har infört barnomsorgspengen som ska öka valmöjligheten för föräldrar att välja barnomsorg, samtidigt som det ska stimulera fram ett ökat utbud av olika typer av barnomsorg.

  Vi vill att den kommunala barnomsorgen kompletteras med exempelvis familjedaghem och kooperativ.

  För Centerpartiet är det viktigt att båda föräldrarna får goda möjligheter att vara föräldralediga.

  Jämställdhetsbonusen som alliansregeringen har infört uppmuntrar till ett jämnare uttag av föräldraledigheten. Bonusen utformas för att främja en återgång till arbete och uppgår till maximalt 3 000 kronor per månad.

  Högsta möjliga belopp utbetalas om föräldrarna delar helt lika på föräldrapenningen. Genom att skapa förutsättningar för båda föräldrarna att tillbringa tid med sina barn, gynnas både barnen och jämställdheten.

  Skolan:
  Centerpartiet, tillsammans med övriga partier i alliansregeringen har under de senast fyra åren påbörjat ett reformarbete av svensk utbildning – från förskola till forskning. Det stora målet är att höja Sverige som kunskapsnation.

  Vi reformerar hela skollagen, inför en ny gymnasieskola, ser över lärarutbildningen, satsar på ökad kvalitet inom högre utbildning och forskning. Vi genomför också en höjning av studiemedlen.

  En bra skola kompenserar för skillnader i elevernas livsvillkor och förutsättningar samt utgör grunden för människors framtida möjligheter. Vi vill se en skola där alla elever kommer till sin rätt och där alla, oavsett bakgrund och kön, får goda livschanser och kan utvecklas.

  En skola med ökat fokus på studiero och kunskap leder till ökad rättvisa. Kunskap är den nyckel som ger alla elever möjlighet att lyckas. En skola som däremot inte sätter kunskap i centrum drabbar framför allt elever med föräldrar utan egen högre utbildning eller med svagt stöd hemifrån. Därigenom förstärks orättvisor och klyftor vidgas. Trygga barn lär sig mer. Därför krävs en välkomnande skolmiljö, arbete mot mobbning och att elevers problem tas på allvar.

  Vi vill bland annat ha lagom stora klasser, behöriga lärare, bevara bygdeskolorna, studiero, nolltolerans mot mobbning, ökat stöd till elevhälsa.

  FRI FILDELNING
  Vi vill tillsätta en utredning som ska se över hur en ny upphovsrättslagstiftning bör se ut och hur ersättningen till upphovsrättsinnehavare kan se ut för att fungera i vår tid.

  IPRED
  Vi var från första början mycket skeptiska till Ipred-lagen. Vi såg därför till att lagen skulle utvärderas i ett tidigt skede. Kommer just nu pågående utredning fram till att lagen inte har fungerat eller varit effektiv så är vi inte negativa till att förändra lagstiftningen. ??

  FRA
  Vi anser att lagen är acceptabel ur såväl integritets- som säkerhetssynpunkt.

  Lycka till med ditt val!

  Mikaela
  Centerpartiet

 • mikaela Munck

  Allmänt:
  Vad du får om du röstar på Centerpartiet – är ett grönt mittenalternativ. Vår vision för Sverige är ett företagsamt, grönt, tryggt och öppet samhälle. Vi driver frågor som handlar om att skapa jobb, att fler ska kunna starta och driva företag, ökad valfrihet och mångfald i välfärden. Vi tror att människor själva ska kunna få bestämma över sina vardagsliv – vi vill inte komma med pekpinnar i onödan. Vi driver frågor som handlar om att hela Sverige ska leva.

  Företagande:
  Som egenföretagare är en röst på Centerpartiet även ett stöd för alla som är eller vill bli företagare. Här är två röster som styrker det:

  – Jag tycker att Centerpartiet har försökt att dryfta företagsfrågorna i valrörelsen och det har inte varit mycket sånt från många andra partier. Men jag tycker att Centerpartiet har gjort sitt bästa för att lyfta dom. Säger Urban Bäckström, VD för Svenskt Näringsliv.

  – Jag tycker att centerpartiet är den röst i Alliansen som har fört fram små förestagens frågor och hela tiden fokuserat. Tack vare vår näringsminister Maud Olofsson som i alla lägen talar om företagsamhet både hos befolkningen generellt men också hos våra invandrarföretag, kvinnor, unga och äldre. Jag tycker att det har varit en bra röst och jag hoppas att de fortsätter att kämpa på. Camilla Littorin, Förbundssekreterare Företagarförbundet.

  Föräldrarollen:
  En grundprincip är att vi förordar arbetslinjen.

  Vi har till exempel infört jobbskatteavdraget för de med lägst inkomst, vilket innebär att den som tjänar 17 000 kronor i månaden får 14 000 kronor extra per år.

  Vi har infört barnomsorgspengen som ska öka valmöjligheten för föräldrar att välja barnomsorg, samtidigt som det ska stimulera fram ett ökat utbud av olika typer av barnomsorg.

  Vi vill att den kommunala barnomsorgen kompletteras med exempelvis familjedaghem och kooperativ.

  För Centerpartiet är det viktigt att båda föräldrarna får goda möjligheter att vara föräldralediga.

  Jämställdhetsbonusen som alliansregeringen har infört uppmuntrar till ett jämnare uttag av föräldraledigheten. Bonusen utformas för att främja en återgång till arbete och uppgår till maximalt 3 000 kronor per månad.

  Högsta möjliga belopp utbetalas om föräldrarna delar helt lika på föräldrapenningen. Genom att skapa förutsättningar för båda föräldrarna att tillbringa tid med sina barn, gynnas både barnen och jämställdheten.

  Skolan:
  Centerpartiet, tillsammans med övriga partier i alliansregeringen har under de senast fyra åren påbörjat ett reformarbete av svensk utbildning – från förskola till forskning. Det stora målet är att höja Sverige som kunskapsnation.

  Vi reformerar hela skollagen, inför en ny gymnasieskola, ser över lärarutbildningen, satsar på ökad kvalitet inom högre utbildning och forskning. Vi genomför också en höjning av studiemedlen.

  En bra skola kompenserar för skillnader i elevernas livsvillkor och förutsättningar samt utgör grunden för människors framtida möjligheter. Vi vill se en skola där alla elever kommer till sin rätt och där alla, oavsett bakgrund och kön, får goda livschanser och kan utvecklas.

  En skola med ökat fokus på studiero och kunskap leder till ökad rättvisa. Kunskap är den nyckel som ger alla elever möjlighet att lyckas. En skola som däremot inte sätter kunskap i centrum drabbar framför allt elever med föräldrar utan egen högre utbildning eller med svagt stöd hemifrån. Därigenom förstärks orättvisor och klyftor vidgas. Trygga barn lär sig mer. Därför krävs en välkomnande skolmiljö, arbete mot mobbning och att elevers problem tas på allvar.

  Vi vill bland annat ha lagom stora klasser, behöriga lärare, bevara bygdeskolorna, studiero, nolltolerans mot mobbning, ökat stöd till elevhälsa.

  FRI FILDELNING
  Vi vill tillsätta en utredning som ska se över hur en ny upphovsrättslagstiftning bör se ut och hur ersättningen till upphovsrättsinnehavare kan se ut för att fungera i vår tid.

  IPRED
  Vi var från första början mycket skeptiska till Ipred-lagen. Vi såg därför till att lagen skulle utvärderas i ett tidigt skede. Kommer just nu pågående utredning fram till att lagen inte har fungerat eller varit effektiv så är vi inte negativa till att förändra lagstiftningen. ??

  FRA
  Vi anser att lagen är acceptabel ur såväl integritets- som säkerhetssynpunkt.

  Lycka till med ditt val!

  Mikaela
  Centerpartist

 • Lotta Nilsson

  Jag ville bara ge en enkel ingång på ett egentligen olösligt problem. För det finns inget ”Perfekt” parti för dig, eller mig. Allt handlar om kompromisser. För mig är partiprogrammet en viktig del, en annan är de människor som ska genomföra politiken. Men den avgörande faktorn är känslan jag får av en grupp. Socialdemokraterna och även moderaterna skrämmer mig. Jag får en obehaglig känsla av skolan på 70-talet. Stick inte ut, jante osv.
  Pojken med den fastknutna ballongen hade bara råkat träffa en politiker från s-apparaten som gjorde som man gör där.
  Min frivilliga vindsnurra var en kanske töntig men sann motbild.
  Jag finns i ett gammalt bondeparti och det är ovanligt litet efter detta val, men jag trivs bra. Här finns frihet att förhoppningsvis göra något bra för framtiden.

  Miljö kontra fler jobb undrar du över. Jag ser ingen motsättning där, så länge det inte handlar om mp-politik (då alla jobbare ska bo i staden eller vid stationen.)

  Trevlig blogg förresten :) Jag gillar din ton.