Livet som plan eller överraskning

I vår fyller jag 40 år. Kom på det idag när folk försökte få mig att logga in på spamapplikationen “Remember your birthday” på Facebook. Och i tisdags hade jag och HS varit ihop i tjugo år. Men 40 liksom. Till på köpet är jag inne på typ min tredje karriär – eller hur man nu ska räkna. Jag har bloggat sedan 2001 och varit på nätet varje dag sedan 1995. Det är oceaner av tid. Och jag sitter på tåget och pratar med min son via Messenger. Det är liksom lite galet det här: jag känner mig inte som fyrtio, samtidigt så vet jag ju att det verkligen är så. Och samtidigt har jag alltid tyckt alla som säger “men jag känner mig ju inte som en dag över 25” varit fåniga. Men jag inser att det faktiskt är så – det känns inte som om man är i fas med sin ålder. Eller vad som s a s anses vara rätt känsla för en ålder.

Samtidigt är ålder rätt ointressant som fenomen och det lär bli mindre och mindre intressant desto längre vi lever och fr a när vi mer och mer lever ungefär samma sorts liv oavsett ålder. För det som förändras genom “moderniteten”: det enda som förändras är kapaciteten att göra saker och själva livssituationen ytligt sett. Samtidigt sker en stor förändring i samhället – där vi inte längre accepterar “kollektivet” som norm utan är individualister. Fr a så driver MeWe-generationen fram en förändring även “bakåt” och vi förändras alla i våra värderingar. 

Har ni inte funderat på vad ni kommer tänka om livet när man står där och ser bakåt på det? Kommer man vara nöjd? Vad kommer man att ångra? Jag vet inte – jag försöker att tänka mig att jag ska se till att på något sätt lyckas att balansera både det jag vill, det jag vet är bra för mina barn och det som är nödvändigt. Det är inte lätt. Men varför skulle det inte gå?

Frågan är om man offrar saker i livet. Gör man det? Eller gör man val och försöker att balansera livet på bästa sätt? Jag tycker själva tanken på att “offra” snarare visar på att man tänker sig att livet är väldigt statiskt – att det finns en sorts förutbestämd plan och en grundläggande idé som stämmer för alla hur livet ska vara och se ut. Varför skulle vi ha det? Handlar det inte om att inse att livet sällan blir det som man tänkt sig men att om man slutar att irritera sig över det, slutar att tro att den där fantastiska planen ska gå i lås – och istället ser till att ta tillfället i flykten så kommer man antagligen att lyckas bättre att balansera livet.

Jag vet inte – men har ni en plan och kommer ni att nå (eller har ni nått den)?

—–

 1. det här var skrivet när jag satt på tåget från Sthlm []
 • Pingback: Christians dagbok – 2009-10-10 | En sur karamell()

 • presidenten

  Man har väl förhoppningar (om ledig helg, friska kära etc) och sen får man ta det som det kommer.
  Själv 42 har jag börjat inse att det går fort och rätt vad det är är man 50 och 60 kanske, om man har tur. Hur ska man förhålla sig till allt detta? Inte för att man hinner tänka efter så värst, men ändå.

 • presidenten

  Man har väl förhoppningar (om ledig helg, friska kära etc) och sen får man ta det som det kommer.
  Själv 42 har jag börjat inse att det går fort och rätt vad det är är man 50 och 60 kanske, om man har tur. Hur ska man förhålla sig till allt detta? Inte för att man hinner tänka efter så värst, men ändå.

 • Lisa

  hej svejs!
  Hur känns det att var 40?

 • Lisa

  hej svejs!
  Hur känns det att var 40?

 • Du missade att jag skrev att jag kommer att fylla fyrtio. Så din fråga är lika lätt att svara som för en 64-åring att svara på ”hur känns det att vara pensionär” eller för Lagerbäck att svara på frågan: ”hur känns det att vinna en fotbollsmatch”.

 • Du missade att jag skrev att jag kommer att fylla fyrtio. Så din fråga är lika lätt att svara som för en 64-åring att svara på ”hur känns det att vara pensionär” eller för Lagerbäck att svara på frågan: ”hur känns det att vinna en fotbollsmatch”.

 • Stefan Bergfeldt

  Ålder är bara en siffra på ett papper, utom några speciella åldrar.
  18 när man är myndig och får ta körkort
  20 när man får gå på systembolaget
  65 när man blir pensionär.

  Resten är bara transportsträcka ;)

 • Stefan Bergfeldt

  Ålder är bara en siffra på ett papper, utom några speciella åldrar.
  18 när man är myndig och får ta körkort
  20 när man får gå på systembolaget
  65 när man blir pensionär.

  Resten är bara transportsträcka ;)

 • Per M

  40års krisen kommer!!!! tidigt innan man fyller 40 sen inser man att det inte var så farligt. Världen ser lika ut som dan innan…………………….. sen det där med plan.. bah du är väl ett facit för att livet inte är förutbestämt. Dom som tror det vaknar en morgon och inser att planen inte höll, ett bryskt uppvaknande.

 • Per M

  40års krisen kommer!!!! tidigt innan man fyller 40 sen inser man att det inte var så farligt. Världen ser lika ut som dan innan…………………….. sen det där med plan.. bah du är väl ett facit för att livet inte är förutbestämt. Dom som tror det vaknar en morgon och inser att planen inte höll, ett bryskt uppvaknande.

 • Grattis i efterskott! Du är ett helt år yngre än jag! ; )

 • Grattis i efterskott! Du är ett helt år yngre än jag! ; )

 • Alltså – jag har inte fyllt: jag fyller den 17e april

 • Alltså – jag har inte fyllt: jag fyller den 17e april

 • Jag tror att jag har en plan för mitt liv. Inga exaktheter men stora generella drag där jag ser ungefär vad målet är, och hittills har jag uppfyllt det ganska bra. Däremellan har jag hoppat på sidoprojekt och tagit diverse omvägar men ibland är det nödvändigt… det har aldrig fått mig att se på det som att jag offrar nåt, snarare vinner nåt annat. Finns inga orsaker att ödsla tid på att ångra saker, bättre att lära sig och gå vidare.

 • Jag tror att jag har en plan för mitt liv. Inga exaktheter men stora generella drag där jag ser ungefär vad målet är, och hittills har jag uppfyllt det ganska bra. Däremellan har jag hoppat på sidoprojekt och tagit diverse omvägar men ibland är det nödvändigt… det har aldrig fått mig att se på det som att jag offrar nåt, snarare vinner nåt annat. Finns inga orsaker att ödsla tid på att ångra saker, bättre att lära sig och gå vidare.

 • Lisa

  det blev ju lite larvigt det här men jag undrade mest för du skrev ”jag känner mig inte som fyrtio samtidigt..”
  en det spelar ingen roll

  ha det bra

 • Lisa

  det blev ju lite larvigt det här men jag undrade mest för du skrev ”jag känner mig inte som fyrtio samtidigt..”
  en det spelar ingen roll

  ha det bra

 • Pingback: Deepedition » Mitt 2009 enligt Facebook()