Heder åt Per Gustafsson

Efter att skiten verkligen träffat fläkten efter att flera av oss som läst och tyckt om Alter Ego så valde Per Gustafsson snabbt att stänga ner Resonerar.se. Och be om ursäkt där han verkligen kunnat. Stor heder åt honom på detta. Vad gäller domänen så kan jag tänka mig att köpa den. För mig var Helene viktig och levande och varm. Om hennes bloggposter finns kvar någonstans så sätter jag gärna upp det på mitt webbhotell som en piedestal över en av alla dessa fantastiska människor som bygger internet. För det är inte vi som jagar länkar, som gör smarta snapback-klipp eller rör oss i olika delar av det mer traditionella kommunikationslandskapets digitala centrum som bygger det utan såna som Helene, som har något att säga och lär sig att använda tekniken, skapar mängder av kontakter och blir en del av en bättre värld. Som inte förväntar sig att få en massa läsare, som blir glad för kommentarerna och som helt enkelt är passionerat engagerad, med en iver och ett behov av att uttrycka sig även om ingen ens skulle lyssna.

Oavsett vad som händer med bloggosfären, hur mycket den än mest blir sedd som en tummelplats för unga modebloggerskor, näthat eller mediemänniskor som oftare slutar att blogga än de skriver något minnesvärt så är det alla de som idogt valt att fortsätta år genom år: oavsett om det handlar om knyppling, FRA eller livet sådär i största allmänhet: det är det som är mest fantastiskt med verktyget vars nuvarande form tog sin början för en elva år sen via Open Diary. 

Så – nej, jag är inte helt found av det sätt som vissa tjänar pengar genom att ta över döda bloggar men i det här fallet så ger jag en stor applåd till Per G, som jag fått reda på är en bra person och om ingen annan gör det så kan jag tänka mig att rädda resonerar.se från liknande öde. Hör av dig när du är tillbaka från NYC, Per.

Uppdatering: K-märkning ja. Jag är ändå osäker på om det rent praktiskt är möjligt och eftersom jag är om möjligt än större marknadsliberal än Jocke så kan jag ändå tycka att det är en svår väg att gå. Samtidigt så är det en kulturskatt som skapas – ett digitalt samhälle som på ett helt annat sätt kan raderas och därmed inte ge framtidens människor samma möjlighet att lära sig av historien. Terrabyte av erfarenhet som bara kan försvinna eftersom webbhotellen väljer att ta bort dem och domänerna snappas om de har tillräcklig bra länkkraft.

Kan man tänka sig en stiftelse? Som tar över domäner och bloggar, sajter mm och låter de finnas kvar? Jocke föreslår .SE, min tanke är en än mer fristående. Som kan arkivera såväl fristående bloggar, webbsidor som att spegla upp de bloggar som läggs ner eller överges på de kommersiella bloggsajterna. Tekniken finns, kunskapen finns, lagringsplats är billigt och då bloggarna inte längre uppdateras kommer de inte att emanera något stor trafik.

 • Bra förtydligande!

  Jag har känt Per Gustafsson väldigt länge och det är en bra och hygglig kille, vilket han även nu bevisar. I allt flöde kring SSWC missade jag helt denna nyhet förrän idag, och just därför blir jag likt du glad :)

  Kudos till Per! *
  * Som för övrigt reser till New York nu.

 • Bra förtydligande!

  Jag har känt Per Gustafsson väldigt länge och det är en bra och hygglig kille, vilket han även nu bevisar. I allt flöde kring SSWC missade jag helt denna nyhet förrän idag, och just därför blir jag likt du glad :)

  Kudos till Per! *
  * Som för övrigt reser till New York nu.

 • Jag hörde om NYC-resan av Nikke tidigare idag. Så vi får hoppas att han får en bra resa.

 • Jag hörde om NYC-resan av Nikke tidigare idag. Så vi får hoppas att han får en bra resa.

 • nef

  Verkligen snyggt gjort av Gustafsson. Jag funderar på om inte Helene hade en back up på sin blogg hemma eller om hon bara hade det på sitt webbhotell. Den saken kan nog Tonårsmorsan luska i skulle jag tro.

  Gällande sajter som numera pushar tandblekning och lån så ser jag med sorg att även raur.se gått samma väg. Hennes skriverier om bodymodification, suspension, tatueringar och kaniner(!) har jag följt sporadiskt sedan lunartiden, först där i lunars ”dagbok” och sen på sajten hon skaffade sig. Varför hon slutade skriva där och domänen sedan fanns tillgänglig för Gustafsson att ta över vet jag dock inte. Tråkigt är det likväl…

 • nef

  Verkligen snyggt gjort av Gustafsson. Jag funderar på om inte Helene hade en back up på sin blogg hemma eller om hon bara hade det på sitt webbhotell. Den saken kan nog Tonårsmorsan luska i skulle jag tro.

  Gällande sajter som numera pushar tandblekning och lån så ser jag med sorg att även raur.se gått samma väg. Hennes skriverier om bodymodification, suspension, tatueringar och kaniner(!) har jag följt sporadiskt sedan lunartiden, först där i lunars ”dagbok” och sen på sajten hon skaffade sig. Varför hon slutade skriva där och domänen sedan fanns tillgänglig för Gustafsson att ta över vet jag dock inte. Tråkigt är det likväl…

 • Stefan Janson

  Känns lite fel att ”Internetpolisen” ska bestämma vilka sidor som är okej att köpa efter att de blivit lediga.
  Som nef säger så har ju samma person även snott raur.se så det verkar vara återkommande beteende.

 • Stefan Janson

  Känns lite fel att ”Internetpolisen” ska bestämma vilka sidor som är okej att köpa efter att de blivit lediga.
  Som nef säger så har ju samma person även snott raur.se så det verkar vara återkommande beteende.

 • Det är inget beteende – det är en affärsidé. Du lägger bra domäner med hög pagerank på snapback och när de blir lediga får du köpa dem direkt. Inget fel i sig men idag när vi mer och mer blir identifierade med våra domäner så blir det problematiskt.

 • Det är inget beteende – det är en affärsidé. Du lägger bra domäner med hög pagerank på snapback och när de blir lediga får du köpa dem direkt. Inget fel i sig men idag när vi mer och mer blir identifierade med våra domäner så blir det problematiskt.

 • Jansen

  Heder för att man blir påkommen och sedan med svansen mellan benen lämnar tillbaka 1 domän?
  Vad med alla andra domäner som Per har tagit över, bara för att de har gamla länkar till sig? Kollade lista på blogg.tkj.se/jardenberg-k-markning-av-domaner-och-ful-seo/ – vad är det för trams han har på dessa domäner, upprepning av meningar för att få till SEO text – bleka tänder, resor och lån?

 • Jansen

  Heder för att man blir påkommen och sedan med svansen mellan benen lämnar tillbaka 1 domän?
  Vad med alla andra domäner som Per har tagit över, bara för att de har gamla länkar till sig? Kollade lista på blogg.tkj.se/jardenberg-k-markning-av-domaner-och-ful-seo/ – vad är det för trams han har på dessa domäner, upprepning av meningar för att få till SEO text – bleka tänder, resor och lån?