Piratpartiets vindkantring mot gammelpolitiken

Jag läser Rick Falkvinges debattartikel i DN och det är som jag ser det en viss vindkantring i vad Piratpartiet stått för. Jag håller med om att integritetsfrågan och informationspolitiken är viktig och genomsyrar oerhört många delar av vårt samhälle: information är idag den grundsten som allt byggs på. Det var därför jag valde att ge mitt stöd till Piratpartiet i EU-valet. Hans inledning är också intressant vilket visar en insikt om att PP måste gå samma väg som såväl arbetarrörelsen som Miljöpartiet: att med sin grundvärdering som raster ta tag i alla frågor och låta den värderingen genomsyra frågan. Dock är det väl enkelt att det endast sker: Miljöpartiet har kämpat med att få till en ekonomisk politik som kan tas på allvar under flera år och arbetarrörelsen byggde på en bredare grundvärdering än vad Piratpartiet gör.

När han sedan kommer in på diverse exempel så känns tyvärr foliehatten inte långt borta och den väldigt enkla konklusionen att fri kod och program sparar miljarder är inte riktigt sann: TCO för öppen källkod är bra mycket mindre än det. Men det är en fråga som kan diskuteras på andra ställen.

Det som ändå gör mig mest fundersam över Piratpartiet post-EU-val är hur Piratpartiets lokal- och regionalval ska lösas.

Vi är fortfarande en ung organisation. Därför är det viktigt för Pirat­partiet att det är våra allra skarpaste representanter som banar vägen för lokal politik: partiets styrelse kommer att ställa mycket hårda krav på de lokala organisationer som vill ställa upp i lokala val, och bara låta de mest kvalificerade gå vidare till att skaffa landstingsblå och kommunalvita valsedlar i september 2010 bredvid de riksdagsgula.

Jag förstår självklart att Piratpartiet måste undvika samma problematik som andra småpartier haft när det gäller företrädesvis kommunalval men samtidigt rimmar det i mina öron illa med den öppenhet, den kollektivism och den unga och nya känsla som PP velat visa på. Det här är gammelpolitik-tänk i stora mått, det är att gå in i den rådande strukturen och genom sina uttalanden anar jag en toppstyrning som inte ens finns i de traditionella partierna. Det är en extrem elitism som anas och som onekligen skrämmer mig en del. Var är den öppna källkoden i själva politikersammanhanget?

Varför tar inte Rick chansen att förklara hur deras uttagning kommer ske: vem är domare, vem är det som i slutänden väljer vilken nivå av meritokrati och vilket innehåll av den som ska rendera en plats på en lokal lista?

Jag skrev förut att det är nu som Piratpartiets stora jobb börjar, efter vinsten och efter att blivit en del av det politiska livet i Sverige. Jag måste tyvärr än så länge säga att jag är besviken. Självklart tar det tid men med uttalanden som ovan så känner jag mig inte helt bekväm. För som jag skrev i början: jag tror att det behövs ett parti som riktar in sig på att låta informationspolitik vara grunden för sitt politiska ställningstagande och vara raster i alla frågor oavsett dignitet – men då måste även partiet “walk the talk”.

Uppdatering: Läs Swartz oerhört välskrivna inlägg om teknoratister och Ekström.

 • Per M

  OOOOOps, har för mig att jag antydde något åt det här hållet för någon månad sen innan valet………………………. Det blir roddigt när man ska ta tag i den bredare delen av frågorna och försöka få en sammanhängande tanke i sina värderingar och ideologi. som sagt……oooooooops. Sen trodde jag som du skrev i ett inlägg nyss….att du just var elitist Deep……… ;-)

 • Per M

  OOOOOps, har för mig att jag antydde något åt det här hållet för någon månad sen innan valet………………………. Det blir roddigt när man ska ta tag i den bredare delen av frågorna och försöka få en sammanhängande tanke i sina värderingar och ideologi. som sagt……oooooooops. Sen trodde jag som du skrev i ett inlägg nyss….att du just var elitist Deep……… ;-)

 • Nobody

  Vill vara anonym, men tycker detta luktar fascism.

 • Nobody

  Vill vara anonym, men tycker detta luktar fascism.

 • Det tycker inte jag däremot. Elitism och meritokrati men knappast fascism.

 • Det tycker inte jag däremot. Elitism och meritokrati men knappast fascism.

 • Per M

  Mycket upprepningar här………… oft

 • Per M

  Mycket upprepningar här………… oft

 • Det ska vara fixat nu.

 • Det ska vara fixat nu.

 • Det måste vara en stor svaghet att PP inte direkt kan ta avstånd från alla tankar på samarbete med Sverigedemokraterna. Dessutom inger det inte något större förtroende att PP:s ordförande (i en kommentar på Birger Schlaugs blogg) påstår att: ”Det senaste terrordådet på svensk mark där någon skadades inträffade för över 100 år sedan (Amaltheabombningen den 12 juli 1908).”
  Det tyder på ett rätt kraftigt fall av historielöshet.

 • Det måste vara en stor svaghet att PP inte direkt kan ta avstånd från alla tankar på samarbete med Sverigedemokraterna. Dessutom inger det inte något större förtroende att PP:s ordförande (i en kommentar på Birger Schlaugs blogg) påstår att: ”Det senaste terrordådet på svensk mark där någon skadades inträffade för över 100 år sedan (Amaltheabombningen den 12 juli 1908).”
  Det tyder på ett rätt kraftigt fall av historielöshet.

 • Personligen tror jag inte på PP som något annat än ett enstaka fenomen, och jag kommer nog aldrig att göra det (men det spelar väl egentligen väldig liten roll då jag inte ens har rätt att rösta på dem pga mitt medborgarskap).

  Även om jag tycker om när individer beter sig oförutsägbart i omröstninger, tror jag inte att PP kommer att hålla länge – även i Sverige.

  Ett strukturerad samhälle som Sverige behöver ibland opportunister som tar sig an frågeställningar, och några gånger får de gehör. Ju mer strukturerad en nation blir, ju fler opportunister blir det. I svenska riksdagsval kan vi se tendensen sedan 1988. Vad bra, eller?

 • Personligen tror jag inte på PP som något annat än ett enstaka fenomen, och jag kommer nog aldrig att göra det (men det spelar väl egentligen väldig liten roll då jag inte ens har rätt att rösta på dem pga mitt medborgarskap).

  Även om jag tycker om när individer beter sig oförutsägbart i omröstninger, tror jag inte att PP kommer att hålla länge – även i Sverige.

  Ett strukturerad samhälle som Sverige behöver ibland opportunister som tar sig an frågeställningar, och några gånger får de gehör. Ju mer strukturerad en nation blir, ju fler opportunister blir det. I svenska riksdagsval kan vi se tendensen sedan 1988. Vad bra, eller?

 • Pingback: Deepedition » Piratpartiet tack och hej()