7,1 % och nu är det dags för Piratpartiet att visa sig värdiga röstresultatet

EU-valet är över. Både Reinfeldt och Sahlin förklarade att deras siffror, som inte förändrats sen förra gången var framgångar. Detta trots att såväl Vänsterpartiet som Centern tappade många röster. Uppenbarligen har dessa rört sig till FP eller MP. Och självklart har Piratpartiet tagit röster från alla. För det som är flagrant i valvakan från SVT är att varken journalister som Elfsberg, politiska tyckare som Wolodarski eller statsvetare som Sören Holmberg inte verkar ens bry sig att ta in att Piratpartiet varken handlar om bara män, bara ungdomar och fr a att det inte bara handlar om fildelning (DNs ledare fattar det inte heller). SVTs valvaka – som dock ska ha credd för att de ens gjorde en valvaka vilket TV4 struntade i – var minst sagt intressant hur man misslyckas än en gång att både skapa en intressant valvaka, misslyckas med att integrera interaktionen med nätet och helt misslyckas med att hantera det faktum att ett nytt parti fått oerhörda siffror. Om jag inte missminner mig så hanterades Junilistan ungefär lika nedlåtande förra gången. KG Bergströms intervju med Rick Falkvinge måste gå till historieböckerna för den intervju där en “objektiv” journalist totalt tappar masken och öppet visar sin avsky mot att det demokratiska spelet totalt lirat brallorna av hans kompisar och att ett parti som ifrågasätter hans rätt till sina böcker vinner ett mandat. Jag hoppas att journalisthögskolor och –utbildningar använder det här som ett avskräckande exempel på hur man inte ska göra. I övrigt var Wolodarski en … nej, jag tänker inte ens säga vad jag tycker om de fullkomligt grunda och extremt subjektiva åsikter som han förde fram.

Men va fan. Nu är det gjort. Piratpartiet fick 7.1 procent och får ett mandat. KD tog sig precis över mandatgränsen och fick ett mandat och skickar kreationist-Ella till Bryssel. Centerpartiet, KD, Vänsterpartiet och Junilistan fick alla mycket färre procentenheter än Piratpartiet. Det borde stämma till eftertanke (tyvärr verkar Hägglund inte fattat något heller) i att frågorna om internets frihet och personlig integritet är viktiga.

Många var upprörda över att SD fick så pass många röster. Jag fick bland annat den intrikata frågan från en journalist på Aftonbladet om mitt ställningstagande för dikotomin “gammelpartier” kontra nya partier också innebär ett stöd för SD. Vad är det för jävla fråga egentligen? Jag stödjer demokrati. Demokrati innebär att varje individ har rätt att rösta på vad de vill. Det innebär att vem som helst – oavsett vilka korkade åsikter de har – ska ha rätt att starta ett parti. För mig är det major fail att faktiskt försöka att förneka att SD tar många röster. Förklaringen är knappast svår: dels bygger det på samma rörelse som i många andra EU-länder: att ultranationalism och skepsis alt. fientlighet mot invandring faktiskt växer. Det har den gjort länge. Jag tycker att de som är förvånade över framgången för SD nog borde vässa sina historiekunskaper. Jag är mer rädd för dem som helst vill “spränga bort” det som man ogillar. För min del är det ett pris man får ta för demokratin. Helt enkelt är det så att demokrati innebär en röst för en person. En hel del personer är både rasistiska och fientliga mot invandring. De kommer att rösta på SD. Dags att helt enkelt visa vilka nötter de är istället genom att faktiskt debattera med dem.

Slutligen ändå: Piratpartiet. Nu är det dags att bevisa att det fungerar med partier som driver ett frågekluster (för det är vad det handlar om – inte om en fråga) framgångsrikt i Bryssel. Och oavsett det så har Piratpartiets framgångar skakat om gammelpolitiska etablissemanget så vi kommer fr o m nu ser fler och fler som tar frågan på allvar och inte fastnar i fildelningsdiskussionen. Vi är många som vågat våra personliga varumärken för att stödja PP. Gör oss inte besvikna. Det här är en historisk dag, inte bara att Piratpartiet kom in utan också att ett parti bevisar att mikroengagemang är möjligt – det är en massa personer som gjort det de kunnat utifrån sin egen verklighet, inte partiets krav, för att nå hit. Det bevisar också att vänster-högerskalan är döende: oavsett vad Sören Holmberg försöker påskina. Det förebådar industrialismens död då denna skala bygger på samma grundvalar som denna.

För mig är det just detta som är det viktiga: att frågan om internets frihet och personlig integritet faktiskt sätts på agendan. Inga av gammelpartierna kan framöver blunda för den. Men också att det visar att internet är centralt för att föra politik framöver, att skapa medvetenhet, närvaro och faktiskt slå sönder de kvävande strukturer som de gamla partierna är uppbyggda runt. Det viktiga är också att fildelningsfrågan inte blir det centrala – snarare att det handlar om att hitta nya sätt att både skydda men också skapa grogrund för nya kulturella yttringar, nya affärsmodeller som inte bygger på repressivitet utan interaktivitet. 

Nu börjar arbetet och jag kommer fortsätta att vara kritisk även mot Piratpartiet. Och alla andra.

 • Pingback: Doktor Spinn kommenterar - 2009-06-08 | Doktor Spinn()

 • ”Jag tycker att de som är förvånade över framgången för SD nog borde vässa sina historiekunskaper. Jag är mer rädd för dem som helst vill “spränga bort” det som man ogillar. För min del är det ett pris man får ta för demokratin. Helt enkelt är det så att demokrati innebär en röst för en person. En hel del personer är både rasistiska och fientliga mot invandring. De kommer att rösta på SD. Dags att helt enkelt visa vilka nötter de är istället genom att faktiskt debattera med dem.”

  Klockrent! Visst fasen är det mindre roligt att SD går framåt men det absolut obehagligaste med detta är att sättet de etablerade partierna verkar vilja bemöta dem är att närma sig deras politik. DET är riktigt, riktigt obehagligt om något.

  Thomas Tvivlaren’s last blog post..Just the beginning

 • ”Jag tycker att de som är förvånade över framgången för SD nog borde vässa sina historiekunskaper. Jag är mer rädd för dem som helst vill “spränga bort” det som man ogillar. För min del är det ett pris man får ta för demokratin. Helt enkelt är det så att demokrati innebär en röst för en person. En hel del personer är både rasistiska och fientliga mot invandring. De kommer att rösta på SD. Dags att helt enkelt visa vilka nötter de är istället genom att faktiskt debattera med dem.”

  Klockrent! Visst fasen är det mindre roligt att SD går framåt men det absolut obehagligaste med detta är att sättet de etablerade partierna verkar vilja bemöta dem är att närma sig deras politik. DET är riktigt, riktigt obehagligt om något.

  Thomas Tvivlaren’s last blog post..Just the beginning

 • Jox

  Bra skrivet.

 • Jox

  Bra skrivet.

 • Pingback: En stor kväll som ger ny kraft @ Tomas Sida()

 • Cecilia

  KG Bergström var verkligen pinsam, det bara skrek om honom att han inte gillade Piratpartiet och deras ledare i intervjun. Fruktansvärt oproffessionellt! Skulle han inte sluta på SVT? Han borde lägga sig under något gammalt mögligt och skämmas.

 • Cecilia

  KG Bergström var verkligen pinsam, det bara skrek om honom att han inte gillade Piratpartiet och deras ledare i intervjun. Fruktansvärt oproffessionellt! Skulle han inte sluta på SVT? Han borde lägga sig under något gammalt mögligt och skämmas.

 • Pingback: MMN-o » Indirekt kommentar om PPs Brysselfarare()

 • Andreas

  Var kan man hitta Bergströms intervju med Rick? Var det under valvakan? Måste ha missat det och kan inte hitta det i SVT plays valvake-avsnitt heller…

 • Andreas

  Var kan man hitta Bergströms intervju med Rick? Var det under valvakan? Måste ha missat det och kan inte hitta det i SVT plays valvake-avsnitt heller…

 • @Andreas: Kolla SVTPlay.

 • @Andreas: Kolla SVTPlay.

 • Pingback: Alla dessa nobla undanflykter- tärningen är kastad. « OSÄKERHET OCH TYSTNANDET()

 • Thomas

  Ja minsann! 6,8 miljoner röstberättigade – 200 000 röstade på PP. DET kallar jag mandat som förpliktigar!
  By the way, Blondinbella har över 700 00o läsare :)

 • Thomas

  Ja minsann! 6,8 miljoner röstberättigade – 200 000 röstade på PP. DET kallar jag mandat som förpliktigar!
  By the way, Blondinbella har över 700 00o läsare :)

 • Pingback: Hurra för PP! « Ninas futtiga funderingar()

 • Kolla in tematidningen Advokaten idag, som finns som bilaga i SvD idag, där Anne Ramberg än en gång talar om vad hon och samfundet tycker om FRA och Polismetodutredningen.

  farmorgun’s last blog post..Eftersnack och nya tag med bl a FRA.

 • Kolla in tematidningen Advokaten idag, som finns som bilaga i SvD idag, där Anne Ramberg än en gång talar om vad hon och samfundet tycker om FRA och Polismetodutredningen.

  farmorgun’s last blog post..Eftersnack och nya tag med bl a FRA.

 • Pingback: Oväntad vändning. « Ninas futtiga funderingar()

 • Pingback: Kapitalism vs. Kreativism | The Brand-Man()

 • Pingback: Deepedition » Mitt 2009 enligt Facebook()

 • Pingback: Deepedition » Piratpartiet går på grund()

 • Pingback: Deepedition » Piratpartiets ödesdag()

 • Pingback: Internet får 7,1% | Alienus Visuals Blog()

 • Pingback: deeped noterar... | DeepeditionDeepedition()

 • Pingback: Kyrkovalet borde läggas ner | DeepeditionDeepedition()