Min röst blir på Piratpartiet

Det är snart val till Europaparlamentet (sjunde juni). Det är ett bortglömt val. Valdelagandet är skrämmande lågt. I år kommer det ändå se annorlunda ut.

Jag har efter moget övervägande bestämt mig för att rösta på Piratpartiet i Europaparlamentsvalet.  För min del hänger en massa frågor ihop: och ett antal frågor står som grund för andra – i min värld så är det knappast så att “skola, vård och omsorg” kommer bli bättre för att regeringen verkar välja att strypa människors internet och försöka tysta kritiker: helt enkelt innebär det att nästa kritikergrupp som mest är irriterande går samma väg.

1. Frågan om personlig integritet är övergripande. Det handlar inte om någon “mindre fråga” som en del sossar och annat vill få det till. Det är en grundläggande fråga som andra partier glömt bort i kampen för att bli bäst på att prata “vård, skola och omsorg”.  Det är så enkelt att de frågorna är fullkomligt ointressanta om vi säljer ut vår personliga integritet, vår frihet att uttrycka oss – och rätten att slippa bli avlyssnad, kodad och databasbokförd av staten när det gäller Internet.

2. Internet är något fantastiskt. Internet behöver vara fritt. Det behöver vara så fritt att det går att både vara anonym och slippa vara avlyssnad. Självklart kan jag också se problemen men ibland måste man ta det onda med det goda.

3. De traditionella partierna hanterar EU-valet nonchalant. Det är lite här, lite där men det är ett sorts try’em out inför 2010, även om det här valet många gånger är mycket viktigare för framtiden. Så mitt val blir också en handling som Copyriot så briljant beskriver.

Däremot har mitt ställningstagande ingenting med fildelning att göra – jag tror inte på fullständig frihet. Men däremot står jag fast vid att immaterialrätten måste förändras utifrån den kontext som finns idag. Det har jag skrivit oerhörda mängder om tidigare. Och självklart är det med viss oro som jag väljer att lägga min röst på ett parti som ännu inte berättat vilken partigrupp de tänker tillhöra. Eller som de facto inte har några svar på andra frågor. Samtidigt – det är något jag tar enligt punkt 1 – frågan är genomgripande, värderingsförändrande och kanske dagens viktigaste fråga när det gäller framtiden. Fildelning är bara ett uttryck för en omdaning.

Men jag står fast vid att inte gå med i Piratpartiet. Och jag kommer att fortsätta att kritisera alla partier oavsett deras inställning.

Uppdatering: Läs också Ctails inlägg.

Uppdatering: Kolla vilka andra som valt att stödja Piratpartiet.

Uppdatering några dagar senare: Isobel har dragit ungefär samma slutsatser som jag. Lars Gustafsson väljer att göra en oerhört briljant jämförelse mellan idag och tryckfrihetens tillkomst.

Uppdatering: Lena Ek försöker att lite intrikat dissa Piratpartiets frånvaro av ideologisk grund. Hon fastnar helt enkelt i gammelpolitiska fällan där helhetslösningar och makroengagemang är nödvändigt. De partier som idag inser att mikroengagemanget är nödvändigt: Piratpartiet och Fi skrämmer upp gammelpolitiken.

 • Vet du. I början, eller förut, eller när det nu var, när du deklarerade att du minsann inte tänkte bli medlem i Piratpartiet så blev jag irriterad. ”Nähä, varför inte det nu då, vad är det för fel på oss?”
  Nu har jag ändrat mig. För det viktiga är ju inte partiet, det viktiga är inte att alla som tycker i integritetsfrågan *blir medlemmar*. Det viktiga är att alla som ser farorna inte håller käft om det. Och du gör det du gör så jäkla bra.

  Hanna’s last blog post..Halvt officiellt

 • Vet du. I början, eller förut, eller när det nu var, när du deklarerade att du minsann inte tänkte bli medlem i Piratpartiet så blev jag irriterad. ”Nähä, varför inte det nu då, vad är det för fel på oss?”
  Nu har jag ändrat mig. För det viktiga är ju inte partiet, det viktiga är inte att alla som tycker i integritetsfrågan *blir medlemmar*. Det viktiga är att alla som ser farorna inte håller käft om det. Och du gör det du gör så jäkla bra.

  Hanna’s last blog post..Halvt officiellt

 • deep.respect

  Du hör till våra vassaste kritiker. Glöm inte att fortsätta kritisera, för det gör nytta!

  Du berättade inte om ditt kryss. Finns det en analys där som är intressant att höra?

  /Mikael, styrelsen

  Mikael Nilsson’s last blog post..Teknikneutral HADOPIlag beskriven av Ed Felten

 • deep.respect

  Du hör till våra vassaste kritiker. Glöm inte att fortsätta kritisera, för det gör nytta!

  Du berättade inte om ditt kryss. Finns det en analys där som är intressant att höra?

  /Mikael, styrelsen

  Mikael Nilsson’s last blog post..Teknikneutral HADOPIlag beskriven av Ed Felten

 • Splodgy

  Jag slår följe och röstar pirat jag med. Alldeles för viktiga frågor att sopa under mattan och leka struts.

  Splodgy’s last blog post..“Jag har lite svårt för barn.” Ba, va?

 • Splodgy

  Jag slår följe och röstar pirat jag med. Alldeles för viktiga frågor att sopa under mattan och leka struts.

  Splodgy’s last blog post..“Jag har lite svårt för barn.” Ba, va?

 • Det börjar gå upp för fler och fler att Piratpartiets frågor är viktigare. Kolla exempelvis Per T Ohlsons söndagskrönika idag. (Egentligen är dock poängen med den här kommentaren att skamlöst fiska efter läsare till mitt eget blogginlägg där jag lämnar ut mina röstningsbevekelser i hopp om att inspirera andra med liknande värderingshistoria, vilket inte är ett så typiskt ämne på min blogg.)

  ctail’s last blog post..Vad man ska rösta på

 • Det börjar gå upp för fler och fler att Piratpartiets frågor är viktigare. Kolla exempelvis Per T Ohlsons söndagskrönika idag. (Egentligen är dock poängen med den här kommentaren att skamlöst fiska efter läsare till mitt eget blogginlägg där jag lämnar ut mina röstningsbevekelser i hopp om att inspirera andra med liknande värderingshistoria, vilket inte är ett så typiskt ämne på min blogg.)

  ctail’s last blog post..Vad man ska rösta på

 • Det tog tid för mig att komma fram till samma ståndpunkt – att rösta på Piratpartiet. Men, sedan läst Johan Linanders och Staffan Danielssons kommentarer till Anne-Marie Pålssons väl genomtänkta genomlysning av riksdagens sätt att arbeta, blev jag först bara trött. Sedan kom DN:s ledare och resten är historia. Jag vill protestera mot alla dem som inte kan se hur riksdagens arbetsformer dragit på oss FRA m m Så barnslig kan man faktisk bli även om man är farmor 70+ ;-)

  farmorgun’s last blog post..Riksdagens arbetsformer och mitt val.

 • Det tog tid för mig att komma fram till samma ståndpunkt – att rösta på Piratpartiet. Men, sedan läst Johan Linanders och Staffan Danielssons kommentarer till Anne-Marie Pålssons väl genomtänkta genomlysning av riksdagens sätt att arbeta, blev jag först bara trött. Sedan kom DN:s ledare och resten är historia. Jag vill protestera mot alla dem som inte kan se hur riksdagens arbetsformer dragit på oss FRA m m Så barnslig kan man faktisk bli även om man är farmor 70+ ;-)

  farmorgun’s last blog post..Riksdagens arbetsformer och mitt val.

 • Efter lite betänketid har jag kommit fram till följande: Jag vill inte ha dig som medlem i Piratpartiet. Av samma skäl Micke Nilsson anger ovan; det är viktigt att vi har både vassa kritiker och sympatisörer utanför. Det är ju trots allt sakfrågorna som är viktiga, och ju fler fronter desto bättre. Plus att vi redan har problem att hitta lokaler där vi får plats att ha möten. ;)

  Joshua_Tree’s last blog post..Du är terrorist

 • Efter lite betänketid har jag kommit fram till följande: Jag vill inte ha dig som medlem i Piratpartiet. Av samma skäl Micke Nilsson anger ovan; det är viktigt att vi har både vassa kritiker och sympatisörer utanför. Det är ju trots allt sakfrågorna som är viktiga, och ju fler fronter desto bättre. Plus att vi redan har problem att hitta lokaler där vi får plats att ha möten. ;)

  Joshua_Tree’s last blog post..Du är terrorist

 • Pingback: SugBloggen » Blog Archive » Lika bra att bevaka alla…()

 • Niclas – Visst får jag lägga till dig på Piratpartister.se? Jag vet att du aldrig kommer att bli medlem, men det kan jag göra helt klart i den snippet som presenterar bloggposten.

  Nikke’s last blog post..Alternativet till gratis är oftast att låta bli

 • Niclas – Visst får jag lägga till dig på Piratpartister.se? Jag vet att du aldrig kommer att bli medlem, men det kan jag göra helt klart i den snippet som presenterar bloggposten.

  Nikke’s last blog post..Alternativet till gratis är oftast att låta bli

 • Per M

  BRA!!!!! att du går och röstar D! Var lite orolig ett tag men du låter genom detta inte de mörka makterna vinna poäng utan ger demokratin en chans. Bra bra.

 • Per M

  BRA!!!!! att du går och röstar D! Var lite orolig ett tag men du låter genom detta inte de mörka makterna vinna poäng utan ger demokratin en chans. Bra bra.

 • Pingback: K.O.N.T.R.O.L.L. » Teflonminne()

 • Kul, kul! *tummen upp*

  Thomas Tvivlaren’s last blog post..Googlebror ser dig!

 • Kul, kul! *tummen upp*

  Thomas Tvivlaren’s last blog post..Googlebror ser dig!

 • Pingback: Enligt Min Humla » Timing()

 • Pingback: Patrik röstar mp, kanske? « Patrik()

 • Pingback: Deepedition » EU-valet 2009 är historiskt. Inget kommer någonsin vara som förut.()

 • Pingback: Piratpartiets vindkantring mot gammelpolitiken | DeepeditionDeepedition()