Deeped bubblar Twitter

Dags att försöka komma igång med att faktiskt titta på omvärlden igen. Det har varit sjukt intensiva veckor när jag startat Niclas Strandh digitalPR och börjat mitt samarbete med JMW.

Jag har onekligen inte skött min Google Reader. Den håller på att sprängas. Dels är det självklart beroende på tid men också att Twitter utvecklats och blivit mycket mer intressant som hub och konversationsverktyg.

Så nu lite bubbel om Twitter. Det är ingen jävla mikrobloggande för dummies – eftersom det redan är gjort. Ni är intelligenta nyfikna personer som lär er genom att testa eller hur?

Man följer de man vill, och personer kan följa en. Av någon udda anledning har jag råkat bli tvåa på antal uppdateringar på de som valt lokalisering: Sweden :).

Deeped och Twitter

Jag har kört mitt Twitterkonto sedan 2007-04-20 06:07:58 men under lång tid var det ändå Jaiku som gällde. Numera känns det rätt dött på Jaiku – bubblan har spruckit, utvecklats till flera bubblor och professionaliserats. Många använder Bloggy men jag gillar Twitter – det är som ett konstant pågående coctailparty. Bara att dyka in i. Det är alltid en utmaning att bara ha 140 tecken att uttrycka sig på. Det som skiljer Twitter från mycket annat är att det dels har ett öppet API dvs. vem som helst kan plocka ut informationen och bygga nya tjänster: vilket skapat oräkneliga ”mashups” typ Twittervision, Local Twitter som kopplat ihop Summize/Search-funktionen för lokal koll med en karta, möjligheten att filtrera (bort) saker utan att behöva slänga ut personer man följer.

Kör Twitter på skrivbordet

Fr a fungerar Twitter mycket genom de olika desktopprogram som dykt upp – fr a verkar de fått rejäl sprätt i o m att många testade apps för sin iphone. Själv kör jag Tweetie på ipodtouchen, Gravity i N95an. När det gäller själva datorn så kan jag lugnt säga att websajten är segare än sirap på min mac med Firefox. Det finns en massa program att köra (sk desktopapps) Twitter på men de två stora är Tweetdeck och Destroy Twitter. Själv kör jag DT som min konversationsföljare – den har störst möjligheter att följa en konversation bakåt medan jag kör Tweetdeck som sökmotor för pågående omvärldsanalys. Problemet med mitt upplägg är att det suger internminne :). Seesmic har precis släppt en desktopapp – en total omskrivning av gamla Twhirl. Jag gillar den inte – känslig för hur designen fungerar och den saknar möjlighet att enkelt följa en konversation.

Mitt råd är ändå att testa dem själv. Kolla vilken som passar dig. De har alla olika funktioner som passar olika tillfällen, och olika användare. De saker som jag fastnar för är:

 • enkelt följa konversationer bakåt. Jag som följer 1200 personer behöver det för att åtminstone ha ett hum om vad folk svarat på. DT vinner där (använd de små pilarna >>)
 • bra länk-förminskartjänster. Att lägga in en länk i en tweet utan att använda en tjänst som kodar om den till en kortare länk (typ http://bit.ly/iGHIV) gör att de 140 tecknen snabbt tar slut. Här är det en tie mellan TD och DT även om jag tycker att DTs dubbla funktionalitet (välj en egen default + att använda TinyURL om länken läggs i inskrivningsfönstret) är bra.
 • flera fönster: jag vill ha översikt över mitt flöde, de tweets som nämner mig och mina direktmeddelanden. Det gör DT. Att sedan ha koll på sökningar automatiskt – det är TD oöverträffat på.
 • integration: TD har fått en schysst integration med Facebook-statusen – man kan helt enkelt uppdatera Twitter eller (snälla, kör inte samma meddelanden på båda ställen…) Facebook från samma program. Nifty. Tyvärr har ingen av de två stora fått ordning på integration med Friendfeed. Det har Alertthingy och Feedalizr. Den sista försöker verkligen vara allt för alla – vilket gör den extremt intrusiv och jobbig ibland.  Men tanken är god.

Filter och mashups

Twitter har också utvecklats till ett fantastiskt filter för bra länkar – folk använder tjänster som BigTweet eller Hootsuite, eller ser till att deras feeds kommer in i flödet via tjänster som Twitterfeed (Hootsuite har en sån funktion också). Om man nödvändigtvis har mycket att säga så är Big Twitter en möjlighet.

Sen finns det en massa ytterligare skojiga sajter som använder API – statistik, trendkoll etc. De är många många många så kolla hellre genom exempelvis mina länkar på delicious: twitter+tools

Och ni som ännu inte kommit igång. Glöm inte: try it live it.

Uppdateringar

 • Extremt irriterande Firefoxfel igår vilket också gjorde att WordPress stängde kommentarerna. Irriterande minst sagt.
 • Nu morgonen efter ser jag att gratisprogrammet Twibble uppdaterats rejält för N95an. Varför betala för Gravity när Twibble nu fungerar som en dans?
Reblog this post [with Zemanta]
 • Tack, kanon! Jag uppskattar verkligen den här typen av inlägg. Är ny på Twitter och överraskades av hur onödigt bökigt och trögt allt känns. Sen har jag inte tid att sätta mig in i allt och så kommer du och bara talar om. Gott!

  LipGloss Bitch’s last blog post..Hayden

 • Tack, kanon! Jag uppskattar verkligen den här typen av inlägg. Är ny på Twitter och överraskades av hur onödigt bökigt och trögt allt känns. Sen har jag inte tid att sätta mig in i allt och så kommer du och bara talar om. Gott!

  LipGloss Bitch’s last blog post..Hayden

 • Ett tips om ännu en desktopklient för oss på Mac är Nambu – den är native och alltså inte beroende av Adobe AIR och har ganska najs funktioner. (Det där att den inte är beroende av Adobe AIR är ganska viktigt för mig åtminstone då AIR inte verkar kunna klura ut vilken version av Firefox den ska öppna om man har flera olika installerade via ex. MultiFirefox – vilket alla native program klarar av :/)

  Också – om Jaiku – intressant nog är lite djupare diskussioner fortfarande bättre där trots att tjänsten blivit sämre och den övergivits av många människor. Som renodlad mikroblogg är Jaiku död – men som något mellanting mellan mikroblogg och forum/kommentarer så är den fortfarande bättre än vad Twitter någonsin bör bli. (och Bloggy har ännu inte samma känsla som Jaiku – vet inte om det beror på designen eller människorna eller vad det är)

 • Ett tips om ännu en desktopklient för oss på Mac är Nambu – den är native och alltså inte beroende av Adobe AIR och har ganska najs funktioner. (Det där att den inte är beroende av Adobe AIR är ganska viktigt för mig åtminstone då AIR inte verkar kunna klura ut vilken version av Firefox den ska öppna om man har flera olika installerade via ex. MultiFirefox – vilket alla native program klarar av :/)

  Också – om Jaiku – intressant nog är lite djupare diskussioner fortfarande bättre där trots att tjänsten blivit sämre och den övergivits av många människor. Som renodlad mikroblogg är Jaiku död – men som något mellanting mellan mikroblogg och forum/kommentarer så är den fortfarande bättre än vad Twitter någonsin bör bli. (och Bloggy har ännu inte samma känsla som Jaiku – vet inte om det beror på designen eller människorna eller vad det är)

 • @Pelle – Jag har testat Nambu men gillade den inte alls. Därav att jag lät bli att ta med den. Har köpt Nambu för iPhone och när den fungerade (nu fungerar den inte alls tyvärr) gillade jag eftersom den hade Friendfeed-integration.

  deeped’s last blog post..Deeped bubblar Twitter

 • @Pelle – Jag har testat Nambu men gillade den inte alls. Därav att jag lät bli att ta med den. Har köpt Nambu för iPhone och när den fungerade (nu fungerar den inte alls tyvärr) gillade jag eftersom den hade Friendfeed-integration.

  deeped’s last blog post..Deeped bubblar Twitter