Har Mats Ronander dragit oss vid näsan?

När jag läser Joshens briljanta postning om Liza Marklunds senaste krönika börjar jag fundera över om det här inte är en oerhört intrikat pr-sväng. Jag var inne på det redan här. Är den bra? Nä, men fan: hur många av oss bloggare skulle skrivit om Mats Ronander och gamlingarna i det där bandet med extremt fånigt namn. För det känns minst sagt osannolikt att 80000 nedladdningar skulle gjorts av deras skiva (har ni hört skiten?) plus att det hela är så falsifierat som det kan bli. Och Liza Marklunds förtroendekapital är typ tvåsiffrigt på minus.

Så frågan är då: är Liza Marklund en nyttig idiot? Eller är den här ”Johan” en fullblodsplattskalle?

Eller är det en blind som leder en blind?

För det börjar kännas som om någon fått den rätt twistade men uppenbarligen funktionella idén att använda sig av länkbeten för att få ut namnet på gruppen efter att de själva gjort en sån idiotisk affärsdeal som de gjort. Helt enkelt utgår man då ifrån att alla som läser en massa bloggar – och som är i rätt ålder (typ 50 frånskild lätt alkoholiserad och gillar Stones för att de känns fräscha och rebelliska) – helt enkelt springer till Coop nu för att köpa skivan. Eller så ville Marklund att bandet skulle hamna på TPB, som Erlandsson föreslår.

Eller så ser vi nu årets – eller kanske årtiondets mest korkade publicering. Och tja, man kan tycka att Liza Marklund visar en oerhört okunskap: men fan om inte Expressens chefredaktör Thomas Mattson får ta på sig en del skuld – det här handlar inte om åsikter: det handlar om rena faktafel. Det här är en sån idiotisk drapa – som både kan gå under textreklam eller falsarier och faktaförvanskning. Sånt som han förklarat ska rättas till. Hittills har inte Expressen ens bemödat sig att lägga till blogglänkar på Marklunds krönika:

Intressant nog verkar Expressen, vars nye chefredaktör Thomas Mattsson nyligen berättade att man skulle börja visa blogglänkar till sina artiklar på nätet, hittills inte alls notera de många upprörda röster som höjts mot sin krönikörs märkliga uttalande.

Uppdatering: Mattson ska ha en eloge. Han är snabb på det hela. Rättelsen är gjord:

I söndags skrev Liza Marklund i sin krönika att gruppen Stockholm Stoner utsatts för 80 000 illegala nedladdningar av sin skiva. Det är fel. Uppgiften kom från flera olika torrentsidor som presenterar falska sökresultat.

Ska man översätta det så står det väl i princip ”Liza Marklund, du är en id…”.

Nämnde Johan från det där Coop-bandet har också försökt förklara sig i en kommentarstråd på Myspace. Problemet är väl att det uppenbarligen blir väldigt fel, ofta, när han tänker. För det hela är fasen en fascinerande räcka av dumheter… Det gör liksom nästan ont i logikcentrum att läsa.

Uppdatering: Emanuel ger heligt förbannad råsop mot Marklund och det dravel hon lyckas att prestera i sin krönika.

Och nej. Jag tror inte att det är ett smart PR-trick. Stockholm Stoner och Liza Marklund är ignoranta, okunniga och pinsamt omedvetna om att det är de som bevisar att skivbranschen är död. Musiken däremot kommer hitta nya vägar – om man inte försöker påskina att det är nytänkande och exklusivt att fixa en deal med Coop.

Mikael Zachrisson är klockren i sin analys:

Alla de här historierna pekar bara på en och samma sak: Det är idag väldigt svårt för gammelmedia att hävda att det skulle vara mer korrekta och ”sanna” än bloggarna. Kraften i att flera människor kan granska en uppgifter är starkare.
Som jag ser det har gammelmedia bara två val, om vi ska någon sorts trovärdighet kvar: Antingen måste sluta lura våra läsare. Fel är fel och rätt är rätt. Kolla fakta före publicering.
Eller, ännu hellre, släpp in bloggarna, läsarna och gör dem till medproducenter på sajterna. De gör så gärna jobbet, både bättre och billigare.

Uppdatering: Krönikan är nu rättad och den blir sannerligen fullkomligt meningslös utan några som helst bevis. Det är någon som stjäl Stockholms Stoners musik – problemet är att alla nu vet att ingen faktiskt gör det…

Reblog this post [with Zemanta]
 • Leo

  Ja, de där blogglänkarna undrar jag vart de tagit vägen…

  Får höra med Aitellu om de har någon insiderinfo =)

  Leo’s last blog post..Vi kan avskaffa demokratin, kineserna kan ju

 • Leo

  Ja, de där blogglänkarna undrar jag vart de tagit vägen…

  Får höra med Aitellu om de har någon insiderinfo =)

  Leo’s last blog post..Vi kan avskaffa demokratin, kineserna kan ju

 • Guest

  Fascinerande historia. Liza förstår inte men vill protestera ändå. Det ser väldigt fånigt ut, och jag ser inte vad hon har att vinna på det. Nu är 80.000 nerladdningar väldigt luddigt eftersom siffran inte förklaras. Det är för övrigt inte fler nerladdningar än att jag själv har haft så många nerladdningar av mina låtar inom loppet av 24 timmar – redan år 2001. Men det är ändå en kamp mot väderkvarnar som Liza ger sig in i…

 • Effekten av PR-tricket kan diskuteras, men det framgick alltså inte av krönikan i fråga att det rörde sig om en annons? Vad fick LM (eller hennes klient) betala för att få in den?

  Krönikan räknas väl inte som ”nyhetsplats” direkt, men reklam dold på annat än just annonsplats känns inte riktigt pk. Själv överväger jag nu att bojkotta hela Coop, åtminstone den närmaste månaden. Det finns andra varuhus.

 • Fascinerande historia. Liza förstår inte men vill protestera ändå. Det ser väldigt fånigt ut, och jag ser inte vad hon har att vinna på det. Nu är 80.000 nerladdningar väldigt luddigt eftersom siffran inte förklaras. Det är för övrigt inte fler nerladdningar än att jag själv har haft så många nerladdningar av mina låtar inom loppet av 24 timmar – redan år 2001. Men det är ändå en kamp mot väderkvarnar som Liza ger sig in i…

 • Effekten av PR-tricket kan diskuteras, men det framgick alltså inte av krönikan i fråga att det rörde sig om en annons? Vad fick LM (eller hennes klient) betala för att få in den?

  Krönikan räknas väl inte som ”nyhetsplats” direkt, men reklam dold på annat än just annonsplats känns inte riktigt pk. Själv överväger jag nu att bojkotta hela Coop, åtminstone den närmaste månaden. Det finns andra varuhus.

 • nef

  Fast nu har Mattson skrivit på sin blogg att även krönikörer ska rättas. Och en rättelse finns nu längst ner på Marklunds krönika.

  nef’s last blog post..Musik = Lim

 • nef

  Fast nu har Mattson skrivit på sin blogg att även krönikörer ska rättas. Och en rättelse finns nu längst ner på Marklunds krönika.

  nef’s last blog post..Musik = Lim

 • @nef: jag vet. Har bara inte hunnit uppdatera :)

 • @nef: jag vet. Har bara inte hunnit uppdatera :)

 • ”Blind leder blind”, är väl den hövligaste slutsatsen…

  Näää fan, ”jubelidioter”, är det som dyker upp snabbast ändå!

  Hur kan båda två, missa (läs : strunta i…) på all form av research, till den milda grad?!

  Ofattbart dumt!

  Nina’s last blog post..I all hastighet.

 • ”Blind leder blind”, är väl den hövligaste slutsatsen…

  Näää fan, ”jubelidioter”, är det som dyker upp snabbast ändå!

  Hur kan båda två, missa (läs : strunta i…) på all form av research, till den milda grad?!

  Ofattbart dumt!

  Nina’s last blog post..I all hastighet.

 • Pingback: Beta Alfa » Blog Archive » Noterat 2009-03-24()

 • Det där känns som ett rätt mossigt försök att hajpa en Coop-skiva. Och jag undrar hur mycket sånt där man faktiskt gick på förr, när det som stod i tidningarna var ”sant” för att de som ifrågasatte inte syntes så mycket som nu…

  listoplisto’s last blog post..Kraschlandning i vardagen

 • Pingback: the 't' in wicked()

 • Det där känns som ett rätt mossigt försök att hajpa en Coop-skiva. Och jag undrar hur mycket sånt där man faktiskt gick på förr, när det som stod i tidningarna var ”sant” för att de som ifrågasatte inte syntes så mycket som nu…

  listoplisto’s last blog post..Kraschlandning i vardagen

 • ”typ 50 frånskild lätt alkoholiserad och gillar Stones för att de känns fräscha och rebelliska”

  Men usch vad fördomsfull du är…och grymt kul! ;)

  Nu ser jag bara fram emot:

  1) Den kommande DN-granskningen som beskriver hur FRA-konspirationen ligger bakom ett orättfärdigt drev mot Liza och hennes stenade bekantskapskrets.
  2) Liza uppbackad av Tiina Rosenberg som konstaterar att patriarkatet växer sig allt starkare och gör allt för att trycka ned framgångsrika kvinnor.

  Thomas Tvivlaren’s last blog post..Klart Anders ska ha betaaalt!

 • ”typ 50 frånskild lätt alkoholiserad och gillar Stones för att de känns fräscha och rebelliska”

  Men usch vad fördomsfull du är…och grymt kul! ;)

  Nu ser jag bara fram emot:

  1) Den kommande DN-granskningen som beskriver hur FRA-konspirationen ligger bakom ett orättfärdigt drev mot Liza och hennes stenade bekantskapskrets.
  2) Liza uppbackad av Tiina Rosenberg som konstaterar att patriarkatet växer sig allt starkare och gör allt för att trycka ned framgångsrika kvinnor.

  Thomas Tvivlaren’s last blog post..Klart Anders ska ha betaaalt!

 • Bo

  Är jag blind? Ingen länk till Emanuel? Svårt att hänga med på vad du syftar till.

 • Bo

  Är jag blind? Ingen länk till Emanuel? Svårt att hänga med på vad du syftar till.

 • Pingback: Coop har ingen chans mot piraterna | Mattis Hörna()

 • konrad

  ”Emanuel”? Ser bara namnet, ingen länk…

 • konrad

  ”Emanuel”? Ser bara namnet, ingen länk…