Deepeds Bakvända Bloggpris

Att blogga handlar om att vilja uttrycka sig själv. Och kanske att någon faktiskt läser ens texter. Ibland till och med så att den som läser kommenterar. I vissa fall att den sen också säger att den känner igen sig i det man skrivit.

I de flesta bloggtävlingar är ”bästa bloggen” självklart byggt på läsarna och den som har många nöjda läsare – eller få väldigt nöjda läsare – har ju lyckats. Det är självklart effekt. Det jag skullev vilja testa är att dela ut ett pris som bygger på läsarens upplevelse av en blogg. Jag fick helt enkelt en galen idé och varför inte genomföra den i en liten skala?

Därav det bakvända bloggpriset – det är inte så att den sämsta kommer bäst utan något helt annat.

Idén bygger på tre steg:

 1. Ni som läser nominerar den bästa blogg ni vet. Det viktiga är att skriva en riktigt bra förklaring till nomineringen. Helt enkelt är det förklaringen dvs. vad bloggen haft för effekt för sin läsare, som tävlar. Hypotesen bygger mer på tanken på att en recension också är ett säljande argument.
 2. Jag utser fem bloggar som jag tycker fått den bästa förklaringen eller recensionen om man så vill – dvs. som jag anser uppenbarligen gett sin läsare något utöver det vanliga. Sedan plockar jag bort vilken blogg som fått förklaringen, rensar texten från identikatorer, och låter er rösta på vilken som är den bästa bloggen – utifrån den förklaring/recension som getts.
 3. De tre vinnande bloggarna presenteras med sina förklaringar plus (givet att det nämnts i nomineringen) den som lämnat nomineringen.

Lite intrikat va? Dock – se det dels som ett test, som lek.

Priset? Ingen aning. Nån som vill sponsra?

Vad är grundidén? Well. Som en del av er vet så jobbar jag med strategi inom marknadsföring. Som planner på Heimer & Company Reklambyrå. Bra reklam, bra kommunikation handlar självklart om coola bildlösningar, snygga slogans och allt sånt. Men grunden bygger på att faktiskt möta sin målgrupp på rätt sätt – att förstå vad han eller hon som faktiskt kan tänka sig köpa just ”min” produkt tänker, känner och tycker. Och sedan se till att reklamen faktiskt görs på ett sätt som tilltalar just den målgruppen.. I princip och i all enkelhet (det är rocket science när vi ska förklara det plannerwise dock ;)). När det lyckas så blir det effekt – även om en del reklamavoga inte vill tro det så fungerar faktiskt en hel del reklam. Jag ska inte säga vilken eftersom då blir vi reklamare så deprimerade… men i vilket fall – det får effekt när vi lyckas att matcha reklamen mot rätt målgrupp.

När det gäller bloggar så bygger det på samma sak. Självklart kan vi säga att Blondinbella är en dålig blogg. Och vi har rätt till det – utifrån en subjektiv värdering. Effektiv är den i alla fall. Utifrån ett visst effektmått. För den tilltalar en viss målgrupp som är beredd att läsa den och diskutera den. (Självklart bygger det sedan på pr- och på att integrera marknadsföringen..). Den fyller ett behov hos den målgruppen. Det är det läckra med bloggarna, som gjorde att jag en gång i tiden började utforska bloggandet mer än att bara leka med det; att det finns potential att faktiskt möta rätt målgrupp på ett enkelt sätt – oavsett om du är Coca Cola, Kalles Bilmek, Elsa som gör pärlhalsband eller bara är … du. Om man gör det rätt. De ger möjlighet för en person att skriva om sitt extremt udda intresse för nakennäverslöjd – och hitta en person som har samma intresse och vill läsa om det.

Idag är också recensioner och MTM/WOM-marknadsföring†† är viktiga – viktigare idag när det sker snabbt och enkelt via digitala kanaler och där Google är snabba på att plocka upp det som skrivs om en vara eller tjänst. Vi människor lyssnar mest på våra vänner, men sen mycket hellre på personer vi fått förtroende för som är ”vanliga” och inte experter. Det är därför bloggar är intressanta för marknadsförare – eftersom de både skapar möjligheten att bygga förtroendet liksom att de är bra på digital MTM/WOM.

Bloggen som plattform är, och kommer (tror jag) fortsätta att vara – oavsett mikrobloggar, Facebook eller whatever – grundbulten för användargenererat material – för recensioner av varumärken, för diskussioner mm – eftersom de många gånger är personliga. På det sättet ett extremt kraftfullt marknadsföringsverktyg, och samtidigt ett extremt svårhanterligt sådant eftersom det handlar om att vara… personlig(are) än den reklam vi är van vid. Det är mycket viktigt för företag att veta och förstå vad som skrivs om deras varumärke och erbjudanden, och hantera det. Google är ett media.

Så det är därför jag vill testa det här. Det vi ”mäter” här är snarare läsarens upplevelse – och egen subjektiva upplevelse uttryckt i text (fan vad tråkig jag låter när jag skriver sådär :)). Självklart är det egentligen inte någon skillnad mot andra. Dock är skillnaden när man sedan får rösta på en beskrivning om en blogg istället för att rösta på ”ah den där bloggen X har jag också läst den gillar jag”.

Har ni förstått?

Självklart är det så att det här inte är någon sorts rättvishetssak. Den blogg som vinner kommer vinna lika mycket på grund av kunskapen och skrivmöjligheten hos den som skrivit beskrivningen som hos sig själv. Men grejen är att det inte nödvändigtvis är ett problem: dels för att mitt mål när jag enväldigt väljer ut finalister är att hitta de som beskriver just effekten hos den som läst, de bästa recensionerna, och dels för att en blogg just är subjektiv – från det att den skrivs tills dess att den läses.

Möjliga störande saker. Förutom att ingen efter den här förvirrade postningen kommer att våga nominera en blogg, eller att alla tycker jag är en idiot (nåja – det kan jag leva med) så finns det några saker som självklart är ”bias” i experimentet:

 • de som läser Deepedition är inte ett fullgott statistiskt urval. Nej, säkert inte men det är samtidigt inte nödvändigt i det här.
 • det mäter inget nytt egentligen – det är fortfarande avhängigt på att bloggen som beskrivs faktiskt är bra. Ja. Samtidigt kan det mäta styrkan hos en recension. Det här är en metod vi använder inom planning också eller hur?
 • incitamenten finns inte för att lägga ner tid och möda på det här. Det får vi se. Det är ju för fan ett experiment för fan! :)
 • det kommer fortfarande vara de bredare bloggarna, de som lockar störst målgrupp som kommer att vinna då beskrivningen kommer att appellera till flest av de som röstar. Inte helt övertygad om att det är så. Tror att det snarare – beroende på hur väl jag lyckas i att a) hölja bloggens faktiska identitet ur beskrivningen b) hur väl jag lyckas få in respektive välja ut beskrivningar som beskriver effekten hos läsaren på ett mer abstrakt sätt
 • hur ska du hinna det här? Vem har bråttom?

För att det här ska fungera kommer det framöver ligga en postning överst – om nu WP lyckats få sin stickypost-funktion att fungera som inbjuder till tävlingen, berättar om hur den går till och har en länk till ett formulär. Självklart blir jag skitglad om ni länkar hit och dit. För desto fler som lämnar bidrag ju större är chansen att det blir riktigt bra bidrag. Sen kör vi insamlingsfasen ett tag. Sedan samlar jag ihop det och väljer ut de fem bästa. Sätter upp en omröstning om dessa osv. Jamen ni fattar.

Liten slutlig disclaimer bara: nej, jag har inte speciellt hög feber. Nej, det är ingen konkurrent till de stora priserna – det är bara ett kul experiment. Nej, jag tjänar inga pengar på det här. Ja, självklart hoppas jag att ni länkar – om ni vill.

Här är formuläret för att nominera.

Reblog this post [with Zemanta]

—–

 1. nu kommer andra planners antingen skratta sig halvt fördärvade eller slå mig hårt men va fan []
 2. †† Mun-till-mun och word-of-mouth som det ju heter på utrikiska []
 • hedgehog-sara

  Himla kul idé – det här blir skoj att följa :)

  hedgehog-sara’s last blog post..men suck?

 • Himla kul idé – det här blir skoj att följa :)

  hedgehog-sara’s last blog post..men suck?

 • Pingback: Åsas anteckningar » Blog Archive » Bakvänt bloggpris()

 • Duger det att återanvända nomineringar och motiveringar som du kan läsa här?

  Ulrika Good’s last blog post..Pugh = progg?

 • Duger det att återanvända nomineringar och motiveringar som du kan läsa här?

  Ulrika Good’s last blog post..Pugh = progg?

 • Helst inte eftersom de då redan är ”kända”. Hela idén bygger på att den som röstar inte ska läst recensionen/berättelsen förut.

 • Helst inte eftersom de då redan är ”kända”. Hela idén bygger på att den som röstar inte ska läst recensionen/berättelsen förut.

 • När är det sista dagen att lämna nomineringar? Jag kanske läser slarvigt.

  Åsa’s last blog post..Bakvänt bloggpris

 • När är det sista dagen att lämna nomineringar? Jag kanske läser slarvigt.

  Åsa’s last blog post..Bakvänt bloggpris

 • Mikael

  Kul idé, jag ska fundera. Rätt tänkt att bästa bloggen koras på ett något mer kvalificerat sätt än en enkel majoritetsomröstning.

  Mikael’s last blog post..Mikael Jisander testades positivt för koffein

 • Mikael

  Kul idé, jag ska fundera. Rätt tänkt att bästa bloggen koras på ett något mer kvalificerat sätt än en enkel majoritetsomröstning.

  Mikael’s last blog post..Mikael Jisander testades positivt för koffein

 • nu har jag bidragit

  Mary’s last blog post..Hoppas att hon får ledigt…

 • nu har jag bidragit

  Mary’s last blog post..Hoppas att hon får ledigt…

 • Intressant idé. Lite kul, för det blir tvåstegs, dels en blogg som någon valt som bra, sen en beskrivning av bloggen som gör att andra tycker den verkar bra, som ett filter. Det blir roligt att se. Detta experiment måste jag nog bidra till. Ska bara tänka lite ;-)

  thebe’s last blog post..Hur många ord har du konsumerat idag?

 • Intressant idé. Lite kul, för det blir tvåstegs, dels en blogg som någon valt som bra, sen en beskrivning av bloggen som gör att andra tycker den verkar bra, som ett filter. Det blir roligt att se. Detta experiment måste jag nog bidra till. Ska bara tänka lite ;-)

  thebe’s last blog post..Hur många ord har du konsumerat idag?

 • Hej Niclas!

  Kidnappar den där kommentarsrutan (hittar ingen kontaktmail) för att tacka för din länk till min blogg Vem i helvete…?! här i vänsterspalten.

  Nu har jag dock bytt adress från den gamla blogspot-dito till http://vemihelvete.se/

  Så om jag får äran att vara kvar bland länkarna så är det denna nya som gäller!

  Mvh /Anders

  Vemihelvete-Anders’s last blog post..Stackars lilla Adolf Hitler

 • Hej Niclas!

  Kidnappar den där kommentarsrutan (hittar ingen kontaktmail) för att tacka för din länk till min blogg Vem i helvete…?! här i vänsterspalten.

  Nu har jag dock bytt adress från den gamla blogspot-dito till http://vemihelvete.se/

  Så om jag får äran att vara kvar bland länkarna så är det denna nya som gäller!

  Mvh /Anders

  Vemihelvete-Anders’s last blog post..Stackars lilla Adolf Hitler

 • Pingback: Jakten på den bästa kärleksförklaringen | Doktor Spinn()

 • Intressant idé. Ska se om jag hinner med att skriva en motivering.

  Men jag har en irriterande sak att lägga till som kan vara viktig: För vissa bloggar som är toppkandidater till att vara min favorit blir det nog omöjligt att skriva en motivering som inte gör att det omedelbart blir uppenbart för alla som är nåbotsånär hemma i bloggosfären vilken blogg det är det handlar om. Du säger ingenting om ifall du menar att man ska dölja identiteten hos recensionsobjektet.

  ctail’s last blog post..Julcocktailsäsongen är här igen

 • Intressant idé. Ska se om jag hinner med att skriva en motivering.

  Men jag har en irriterande sak att lägga till som kan vara viktig: För vissa bloggar som är toppkandidater till att vara min favorit blir det nog omöjligt att skriva en motivering som inte gör att det omedelbart blir uppenbart för alla som är nåbotsånär hemma i bloggosfären vilken blogg det är det handlar om. Du säger ingenting om ifall du menar att man ska dölja identiteten hos recensionsobjektet.

  ctail’s last blog post..Julcocktailsäsongen är här igen

 • MK

  Nominerat och omskrivet. Kul idé!

  MK’s last blog post..Kul bloggtävling

 • Pingback: Kul bloggtävling « MKs Blogg()

 • MK

  Nominerat och omskrivet. Kul idé!

  MK’s last blog post..Kul bloggtävling

 • Pingback: Nominera till Deepeditions Bakvända Bloggpris at Deepedition()

 • Den var en kul variant, strålande, den borde jag själv kommit på:(.
  Du Deep kan du inte åta dig att organisera årets blogg 2009 alla kategorier. (om inte vinnaren gör det så klart, omröstning pågår just nu)
  Jag trodde mymlan vinnare 2007 skulle fixa det med din hjälp det här året. Min ide är just att Bloggvärldens egen omröstning skall vandra runt blan just bloggare.
  Kanske för mycket begärt att vinnaren skall åta sig det som pris.
  Så om vinnaren 2008 inte tar stafettpinnen kan du göra det då. Du har ju en viss teknisk kunskap som kan var bra att ha.

  Björn Wadström’s last blog post..Min Boss och den nya tiden utan bossar

 • Den var en kul variant, strålande, den borde jag själv kommit på:(.
  Du Deep kan du inte åta dig att organisera årets blogg 2009 alla kategorier. (om inte vinnaren gör det så klart, omröstning pågår just nu)
  Jag trodde mymlan vinnare 2007 skulle fixa det med din hjälp det här året. Min ide är just att Bloggvärldens egen omröstning skall vandra runt blan just bloggare.
  Kanske för mycket begärt att vinnaren skall åta sig det som pris.
  Så om vinnaren 2008 inte tar stafettpinnen kan du göra det då. Du har ju en viss teknisk kunskap som kan var bra att ha.

  Björn Wadström’s last blog post..Min Boss och den nya tiden utan bossar

 • @Björn Wadström – Det är väl ett bra pris annars? Visst lite jobb men det kan ju ge ganska mycket länkkärlek. Om jag kan ta på mig det? Well… just nu känns det som om jag har väldigt dålig koll på vad jag kommer att hinna framöver men frågan är om du inte också ska äga tävlingen själv? Annars så ska det nog gå att slänga ihop det – men det känns som en tävling som borde lyftas rejält…

 • @Björn Wadström – Det är väl ett bra pris annars? Visst lite jobb men det kan ju ge ganska mycket länkkärlek. Om jag kan ta på mig det? Well… just nu känns det som om jag har väldigt dålig koll på vad jag kommer att hinna framöver men frågan är om du inte också ska äga tävlingen själv? Annars så ska det nog gå att slänga ihop det – men det känns som en tävling som borde lyftas rejält…

 • Pingback: Det är väl det här som kallas livet? at Deepedition()

 • Pingback: Deepedition » Rösta på Deepeds bakvända bloggpris()

 • Vilken bra, det här ska jag sprida med mun och tangent

  jenny’s last blog post..Om kärlek

 • Vilken bra, det här ska jag sprida med mun och tangent

  jenny’s last blog post..Om kärlek

 • Det är en bra idé… men min tröga hjärna fixar tydligen inte att förstå…

  Ludmilla’s last blog post..Nu är det inte många Spotifyinvites kvar…

 • Det är en bra idé… men min tröga hjärna fixar tydligen inte att förstå…

  Ludmilla’s last blog post..Nu är det inte många Spotifyinvites kvar…

 • Pingback: Deepedition » Sista chansen att rösta i Deepeditions Bakvända Bloggtävling()

 • Pingback: Deepedition » Deepeditions Bakvända Bloggpris: Vinnaren!()

 • Pingback: Deepedition » Deepedition Bakvända Bloggpris: Slutsatser()

 • Pingback: Stora Bloggpriset. Dags att rösta! | DeepeditionDeepedition()

 • Pingback: Rösta nu! | DeepeditionDeepedition()