Piratpartiet inför ett vägval

Jag försöker att bita ihop men jag blir rätt trött när personer som jag ansett ha en hel del bakom pannbenet totalt verkar tappa koncepterna. I ett långt inlägg förklarar Thomas Tvivlaren att jag inte fattat någonting. Det bygger han på det här: en kort kommentar om Mymlans inlägg. För mig är det att dra väldigt höga växlar och generalisera hårt. Men visst – det är ok. Problemet är ju att han vet vad jag tidigare skrivit – så uppenbarligen menar han att allt jag skrivit är fel eftersom jag inte förstått något utifrån att jag använde termerna ”fildelning” och ”upphovsrätt”. Det gör mig irriterad.

Dock har den diskussion som uppkommit bland annat byggt på att ett antal företrädare för Piratpartiet (enligt mig plötsligt) vill förklara ”fildelning” som en ”icke-fråga” – dvs. sätta agendan. Problemet är att det inte är en icke-fråga för väldigt många människor. De (och jag då) må vara dumma och inte förstå – men att argumentera så mot en stor grupp människor gör att många pirater hamnar i samma låga argumentation som IPred-förespråkarna som vill kalla alla som inte håller med dem för tjuvar. Det är dumt. Ni är fan bättre än det.

Följande är skrivet tidigare och jag väljer att ta med det i den här postningen även om jag för tillfället mer känner att jag har svårt att vara vänlig:

Jag var med i utkanterna av den starka svenska anarkistiska rörelsen på slutet av åttiotalet och början av nittiotalet. En rörelse som snabbt åts upp och slogs sönder av interna stridigheter och fr a i grunden osämja mellan att välja en fredlig och mer diskursinriktad väg eller en våldsam konfrontatorisk väg.

Efter IPred och FRA står nu Piratpartiet inför samma vägval. Kan de kliva upp och bli ett reellt parti som ansvarsfullt plockar upp sina hjärtefrågor i större konsekvenssammanhang eller väljer de att fortsätta att driva en elitistiskt färgad och hårt dikotomiserad världsbild där ”vi piratpartister är goda” och ”alla som inte tycker som vi är onda”?

I samband med Mymlans inlägg (som bygger på Ekströms krönika – vilken jag tycker är dålig och det blir inte bättre av hans förklaringar) där hon funderar över om PP kommer att gå samma väg som Ny Demokrati har en diskussion blossat upp och den är mycket intressant utifrån att den dels visar att det finns önskan om såväl transparens och personer inom piratrörelsen som är intresserad av att lyssna och föra dialog. Anna Troberg, Klara och Opassande har skrivit mycket eftertänksamma och öppna inlägg i frågan, Loke gör en kort men koncis sammanfattning. Tyvärr finns det sedan personer som, trots att jag personligen håller dem för intelligenta och intellektuellt redliga, inte förstått vad kritiken går ut på.

Att man självklart spöar Tyskungens svepande ”fildelning är stöld” anser jag vara helt rätt, men det är inte det som Mymlans kritik handlar om. Det är bara dumt och linkbait.

Det är inte heller det som jag velat diskutera när jag tagit upp IPred – men tyvärr hamnar, precis som många säger, hela diskussionen i en diskussion om fildelning istället för problemet med en upphovsrätt som en teknisk utveckling gjort i det närmaste omöjlig att upprätthålla. Och att inget – inget som helst – kan ge en stat rätten att förminska individens yttrandefrihet eller ge privata intressenter rätten att jaga brottslingar för sina egna intressens skull.

Helt enkelt handlar det inte för mig om att vara för eller emot upphovsrätt – och därigenom vara för eller emot Piratpartiet. Det handlar om att ha rätten att tycka som PP eller inte – utan att bli anklagad för att vara mot Frågan eller mot PPartiet. Att försöka att genom synnerligen luddiga guilt by association att vi som inte omfamnar PP och betalar in medlemsavgiften (jodå jag vet att det också finns gratisversion – frågan jag ställt mig: är det då som Spotify, bryts medlemsskapet av med reklam? :)) automatiskt tillhör antipiratsidan är minst sagt idiotiskt. För min del handlar det om att hitta lösningar som inte nödvändigtvis måste bygga på majoritetens förtryck av minoriteten – eller tvärtom.

Åter till nu.

Diskussionen har emanerat i märkliga cirklar. Emma Opassande har mailat Mymlan och hon svarar. Problemet är att många har blandat ihop Ekström med Mymlan. Tyskungen med mig.

Själv håller jag arbetet som Piratpartiet gjort under såväl FRA-diskussionen som under IPred-debatten. Det är mycket viktigt att inte glömma. Frågan eller det frågekluster som Piratpartiet gjort till sitt är viktiga. Och de är stora.

Personligen tror jag inte på partier som står för en enda fråga – hur viktig den än är. I grunden hänger samhället ihop – och precis som jag fortfarande anser att Miljöpartiet inte klarar av att få ihop det i slutänden så menar jag att ett parti som vill vara företrädare för mig eller någon annan har ett ansvar att ge en helhetsbild. Men det är min personliga åsikt. Jag tror att Piratpartiet kan lyfta sig. Men det är många snubbeltrådar de måste passa sig för.

Det är bland annat därför jag tycker att jämförelser med saker som Ny Demokrati och andra enfrågeinriktade partier faktiskt är vettiga: inte för att jag på något sätt menar att Piratpartiets idé och kärnfrågor på något sätt liknar dessa partiers utan just för hur svårt det är att inte snubbla som politiskt parti inom enfrågesegmentet. Ian och Bert snubblade dels på sina egna egon och på att de valde att omge sig med personer som inte insett att det är lätt att bli en clown i allmänhetens ögon, dels på att de inte kunde vara vuxna nog när de ställdes för frågor som inte ingick i deras repertoar.

Det som hände var att man i slutänden blev en lame duck. Som sedan kunde användas av de andra partierna enkelt och relativt smärtfritt. Det är inte ett öde jag önskar Piratpartiet. För det är helt rätt det Anna Troberg påpekar:

Naturligtvis är ingen rörelse helt befriad från folk som inte kan låta bli att säga mindre avvägda saker i kommentarer och säkerligen än mer i mejl, men det kan man inte döma en hel rörelse för.

Helt sant. Men som en ny rörelse, som väljer att positionera sig som ett politiskt parti som vill in i riksdagen, blir det lätt att den som hörs mest blir den som blir ”Partiet”. Och självklart är det skönt med ett parti utan partipiska – men människor är generalistiska till sin natur och det får man inte glömma bort.

Min point: det är dags för Piratpartiet att faktiskt ta ett steg till. Att inte fastna i underdog-retorik, att inte fastna i dikotomierna – att inte fastna i fildelningsträsket även om de själva menar att det är en död fråga. I det här fallet finns faran tyvärr i demokratin: om det blir tillräckligt många som väljer att fortsätta sin konfrontationistiska väg och det blir partiets väg så är det dödsdömt. Rent organisationsteoretiskt.

Klara skriver det mycket bra:

En uppkäftig person är bara uppkäftig så länge den inte har makt. Har han/hon makt är den i stället arrogant. Och i bloggosfären är vi faktiskt störst. Vi hörs mest och syns mest och vi tas på allvar. Vi behöver inte vara coola och upproriska längre, vi kan slänga bort lite av den pubertala attityden och prata med våra motståndare civiliserat.

Därför tror jag den här diskussionen skulle kunna vara fruktbar för Piratpartiet. För de står inför ett val: att bli en viktig förändringskraft för ett samhälle med lagar och regler – eller bli ytterligare en sekteristisk rörelse där idén bakom försvinner på grund av högljudda hangarounds. Det tror jag ingen av de piratpartister som jag känner vill. Så mitt råd är att lyssna på Doktor Spinn. Han är en vis man och har förstått både vad som krävs men också vad kärnan är.

Jag kommer aldrig att bli piratpartist. Lika lite som jag kommer att bli sosse, moderat, centerpartist, folkpartist eller kristdemokrat. Jag ställer mig inte utanför politiken men gör ett val att stå utanför partipolitiken. Däremot är jag inte objektiv eller försöker vara rättvis. Lika lite som jag har något större till övers för IPred-kramarna.

Min upplevelse idag – efter att ha läst mycket av vad som kommit fram gör mig beklämd å Piratpartiets vägnar.

Så frågan är: varför upplever jag det som att en del Piratpartister idag valt att göra mig och andra till era fiender bara för att vi ifrågasätter?

Och för oss alla: Steve Lando har skrivit en kort post som stämmer till eftertanke.

Uppdatering: Rick Falkvinge har gett sin syn på hela diskussionen och det är ett läsvärt inlägg som varken stryker medhårs eller undviker frågorna. Det är en del av den transparens som Piratpartiet valt som väg. Fullt lika lyssnande som exempelvis Emma och Anna är det inte men det ger en bredare bild av Piratpartiet idag. Och LouiseP menar att kritik är nog att göra mot PP utan att dra in andra jämförelser. Slutligen har Emma Opassande gjort en postning som andas precis det som ger mig hopp om Piratpartiet – insikter om att rörelsen är framåt.

Reblog this post [with Zemanta]
 • Pingback: Rick Falkvinge (pp) » Piratpartiets skyttegravskrig()

 • Dålig!? Je suis blessé! Den har ju lett till en diskussion som involverar hundratals människor, det är ju hela poängen med journalistiskt opinionsmaterial…? ;-)

  Tack för intressanta synpunkter, hur som. Jag skriver vidare på samma tema i dag:

  http://www.andreasekstrom.se/2008/12/20/icke-ansvar-som-politisk-ide/

  Andreas Ekström’s last blog post..Icke-ansvar som politisk idé

 • Det här var fan det bästa någon skrivit i ämnet de senaste två dygnen. På riktigt. Du har inte funderat på att sadla om till diplomat?

  Joshua_Tree’s last blog post..Sverige är en skendemokrati

 • Det här var fan det bästa någon skrivit i ämnet de senaste två dygnen. På riktigt. Du har inte funderat på att sadla om till diplomat?

  Joshua_Tree’s last blog post..Sverige är en skendemokrati

 • Dålig!? Je suis blessé! Den har ju lett till en diskussion som involverar hundratals människor, det är ju hela poängen med journalistiskt opinionsmaterial…? ;-)

  Tack för intressanta synpunkter, hur som. Jag skriver vidare på samma tema i dag:

  http://www.andreasekstrom.se/2008/12/20/icke-ansvar-som-politisk-ide/

  Andreas Ekström’s last blog post..Icke-ansvar som politisk idé

 • Jag vet faktiskt inte riktigt varför vi lite till mans upplever oss utpekade när vi egentligen inte borde ta åt oss. Får fundera lite mer på det tror jag.

  emma’s last blog post..ACTA er för RIAA

 • Jag vet faktiskt inte riktigt varför vi lite till mans upplever oss utpekade när vi egentligen inte borde ta åt oss. Får fundera lite mer på det tror jag.

  emma’s last blog post..ACTA er för RIAA

 • @Andreas Ekström: det har den. Det innebär inte att jag tycker argumenten är bra.

 • @Andreas Ekström: det har den. Det innebär inte att jag tycker argumenten är bra.

 • Pingback: opassande » Blog Archive » Piratpartiet — lite mer funderingar()

 • @Josh: Diplomater agerar inte på eller blandar in känslor.

  @DeepEd: En hel del mycket bra skrivet i ovanstående men jag lär återkomma om det andra.

  Thomas Tvivlaren’s last blog post..Inte bara Jolly Roger är svartvit

 • @Josh: Diplomater agerar inte på eller blandar in känslor.

  @DeepEd: En hel del mycket bra skrivet i ovanstående men jag lär återkomma om det andra.

  Thomas Tvivlaren’s last blog post..Inte bara Jolly Roger är svartvit

 • @Thomas Tvivlaren – Well. Du har ju gjort klart att jag inte fattar någonting så det tvivlar jag inte på att du skriver en uppläxande postning. Vad gäller känslor så är den här postningen skriven i efterhand och nej, så mycket känslor är inte inblandade här.

 • @Thomas Tvivlaren – Well. Du har ju gjort klart att jag inte fattar någonting så det tvivlar jag inte på att du skriver en uppläxande postning. Vad gäller känslor så är den här postningen skriven i efterhand och nej, så mycket känslor är inte inblandade här.

 • @DeepEd: ”Well. Du har ju gjort klart att jag inte fattar någonting så det tvivlar jag inte på att du skriver en uppläxande postning.”

  Det är just sådant där som antyder att det är känslor med i bilden. Du, ”inte fatta någonting”? Jesus Amalia, det finns väl ingen som betvivlar att just du har huvudet till långt mycket mer än att sätta mössan på. Att hävda en sådan sak är inte bara att nedvärdera dig själv utan indirekt även mig. Hade det varit så att du ”inte fattade någonting” så skulle jag inte ha den respekt för dig och ditt skrivande som jag faktiskt har.

  När du skriver att jag hävdar att du ”inte fattar någonting” så är det dina känslor som agerar filter för ditt rationella tänkande. Det är dock mänskligt. Du är mänsklig (också en sak som tilltalar mig).

  Men det här blir för mycket snack om person och personliga attributistället för det vi egentligen diskuterade.

  Vi får se om jag hinner/orkar skriva något om detta. Jag är grymt efter i alla sabla julbestyr, jobbleveranser och som lök på laxen har jag en privat sfär som är snudd på kolsvart. Sådant är livet!

  Vill bara förtydliga att jag inte är ute efter att kritisera, läxa upp varken dig eller Mymlan. Dock måste jag väl få argumentera för min sak utan att det ses som en oprovocerad käftsmäll? Om jag nu orkar/hinner som sagt…

  Thomas Tvivlaren’s last blog post..Inte bara Jolly Roger är svartvit

 • @DeepEd: ”Well. Du har ju gjort klart att jag inte fattar någonting så det tvivlar jag inte på att du skriver en uppläxande postning.”

  Det är just sådant där som antyder att det är känslor med i bilden. Du, ”inte fatta någonting”? Jesus Amalia, det finns väl ingen som betvivlar att just du har huvudet till långt mycket mer än att sätta mössan på. Att hävda en sådan sak är inte bara att nedvärdera dig själv utan indirekt även mig. Hade det varit så att du ”inte fattade någonting” så skulle jag inte ha den respekt för dig och ditt skrivande som jag faktiskt har.

  När du skriver att jag hävdar att du ”inte fattar någonting” så är det dina känslor som agerar filter för ditt rationella tänkande. Det är dock mänskligt. Du är mänsklig (också en sak som tilltalar mig).

  Men det här blir för mycket snack om person och personliga attributistället för det vi egentligen diskuterade.

  Vi får se om jag hinner/orkar skriva något om detta. Jag är grymt efter i alla sabla julbestyr, jobbleveranser och som lök på laxen har jag en privat sfär som är snudd på kolsvart. Sådant är livet!

  Vill bara förtydliga att jag inte är ute efter att kritisera, läxa upp varken dig eller Mymlan. Dock måste jag väl få argumentera för min sak utan att det ses som en oprovocerad käftsmäll? Om jag nu orkar/hinner som sagt…

  Thomas Tvivlaren’s last blog post..Inte bara Jolly Roger är svartvit

 • Pingback: Om piratpartidebattklimatdebatten « Anders har en åsikt om…()

 • Pingback: pirater och deras kritiker « the real mymlan()

 • Det jag gjorde och mitt uppsåt var överdriva till den milda grad att folk började reagera med magen istället för hjärnan. Den efterföljande debatten blev precis som jag hoppats på. Förvirrad och splittrad. Det kändes faktiskt ganska roligt att peka finger åt kaoset efteråt.
  Jag kommer belysa detta ytterligare vad jag menar senare i helgen.

  MVH,

  Klaus

 • Det jag gjorde och mitt uppsåt var överdriva till den milda grad att folk började reagera med magen istället för hjärnan. Den efterföljande debatten blev precis som jag hoppats på. Förvirrad och splittrad. Det kändes faktiskt ganska roligt att peka finger åt kaoset efteråt.
  Jag kommer belysa detta ytterligare vad jag menar senare i helgen.

  MVH,

  Klaus

 • Problemet är väl att de flesta tyckte ditt inlägg mest var ett linkbait?

 • Problemet är väl att de flesta tyckte ditt inlägg mest var ett linkbait?

 • Pingback: Konsekvenser av Piratpartiets inställning | Svensson()

 • Deeped: Det var faktiskt inte menat som ett linkbait. För en gångs skull. Det var menat för att påvisa att debattnivån ibland är alldeles för yvig. Och att man ibland talar ett språk som ingen förstår.
  Det kommer ytterligare ett inlägg för att förtydliga vad jag var ute och fiskade efter (haha, OK, det kanske var ett bete ändå, för jag fiskar ju).

  /Klaus

 • Deeped: Det var faktiskt inte menat som ett linkbait. För en gångs skull. Det var menat för att påvisa att debattnivån ibland är alldeles för yvig. Och att man ibland talar ett språk som ingen förstår.
  Det kommer ytterligare ett inlägg för att förtydliga vad jag var ute och fiskade efter (haha, OK, det kanske var ett bete ändå, för jag fiskar ju).

  /Klaus

 • Pingback: Sagor från livbåten » Bloggarkiv » Messerschmidtar är vi allihopa, allihopa, allihopa()

 • Pingback: 21 % potentiella väljare och man stör sig på en kulturjournalist at Deepedition()

 • Mycket bra skrivet! Nyheter24 skriver om det hela, länkar bla hit: http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/article92090.n24

 • Mycket bra skrivet! Nyheter24 skriver om det hela, länkar bla hit: http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/article92090.n24

 • Oscar. Den här gången går det. En gång till med sån här länkreklam så åker du in i Akismetfiltret. Det vill du inte. Jag lovar.

 • Oscar. Den här gången går det. En gång till med sån här länkreklam så åker du in i Akismetfiltret. Det vill du inte. Jag lovar.

 • Det är väl kanske en sak om Oscar talar om att han länkar till dig, om det inte går att skicka pingbacks…
  Men att komma hem till mig och göra så här. Ingen länk fick jag heller. :;

  mymlan’s last blog post..fjärde advent

 • Det är väl kanske en sak om Oscar talar om att han länkar till dig, om det inte går att skicka pingbacks…
  Men att komma hem till mig och göra så här. Ingen länk fick jag heller. :;

  mymlan’s last blog post..fjärde advent

 • @mymlan: nu förstod jag inte riktigt…

 • @mymlan: nu förstod jag inte riktigt…

 • Pingback: Leo Erlandsson » 46% av ungdomarna kan rösta på (pp) i EU-valet()

 • Oscar har skrivit en artikel och länkar till dig. Det vill han göra dig uppmärksam på så han hojtar i din blogg. Det är ok tycker jag.
  Vad som är mindre okej är att han ränner runt i andra bloggar som skrivit om ämnet om gör samma sorts reklam.
  Makes sense?

  mymlan’s last blog post..vad är egentligen en pirat?

 • Oscar har skrivit en artikel och länkar till dig. Det vill han göra dig uppmärksam på så han hojtar i din blogg. Det är ok tycker jag.
  Vad som är mindre okej är att han ränner runt i andra bloggar som skrivit om ämnet om gör samma sorts reklam.
  Makes sense?

  mymlan’s last blog post..vad är egentligen en pirat?

 • @mymlan – Men? Så kan han ju inte göra! Märkliga typer de där. Tur att ingen läser dem ;) då. För de inkommande besökare därifrån är lätt räknade… Tittar jag efter noga så är de minst sagt försvinnande… få…

 • @mymlan – Men? Så kan han ju inte göra! Märkliga typer de där. Tur att ingen läser dem ;) då. För de inkommande besökare därifrån är lätt räknade… Tittar jag efter noga så är de minst sagt försvinnande… få…

 • @deeped: Kan ju finnas en anledning att han måste informera dig om länken. Annars brukar man ju märka om folk länkar genom träffarna man får. ;o)

  mymlan’s last blog post..vad är egentligen en pirat?

 • @deeped: Kan ju finnas en anledning att han måste informera dig om länken. Annars brukar man ju märka om folk länkar genom träffarna man får. ;o)

  mymlan’s last blog post..vad är egentligen en pirat?

 • @mymlan – Tja. Kan ju säga att den länken inte ens tar sig upp på tio-i-topp…

 • @mymlan – Tja. Kan ju säga att den länken inte ens tar sig upp på tio-i-topp…

 • Pingback: Deepedition » Jag kommer inte ut()

 • Pingback: Deepedition » Piratpartiet är något helt annat än förut()

 • Pingback: Ändamålen får aldrig helga medlen – Mab()