SJ lyckas att sälja något som inte finns

Nu har SJ lyckats igen. De har uppenbarligen funnit den heliga gralen för företagare: de säljer det som inte existerar. De har sålt på mig en plats som inte finns. Nummer 13 i vagn 2 på tåg 48 mot Borlänge – den finns inte. I en första klass-vagn. Till på köpet får jag jaga konduktören genom tåget – med min jävla tå som nu smärtar helvetet. När jag väl fick tag på honom så sa han: ”Det här har jag skrivit till dem om sex gånger. Men tyvärr tåget är fullbokat, jag kan inte ge dig någon plats…” Sålunda sitter jag nu på en plats som inte är min, förhoppningsvis får jag sitta här fram till Sala. Kommer jag få någon som helst ersättning? Självklart inte – jag får ju åka med…

Det är andra gången det händer. Problemet är att SJ inte är intresserade av att egentligen förändra sin image från den monolitiska tysta ouppnåeliga apparat som de valt att bli – och lyssna på sina kunder.

Hur fan lyckas man vara så jäkla dumma i huvudet som SJ konstant lyckas vara? Visst – de har, trots att de är ett ”vanligt företag” ett principiellt monopol. Jag har inget val än att åka med dem om jag vill fortsätta att bo i Borlänge och jobba mycket i Stockholm. Det vet de så de skiter i mig som kund och konsument. De bryr sig inte om såna petitesser som att folk kan köpa rätt dyra biljetter till en plats som inte finns.

Jag skulle skämmas om jag vore King och gjorde reklam för SJ. Va fan ”heroes”… yeah right. Dock måste jag säga att konduktören på det här tåget (tåg 48 den 080808 – skriv upp det är en hjälte, han är tillmötesgående och nu när jag frågade hur det hela skulle fungera så sa han att ”vi ska lösa det”. Det är kundvård det.

Uppdatering: Det är ju inte bara jag som råkar ut för det. Erika Cyrillus skriver på Brännpunkt om det och Joakim Trolle jämför SJ med tågresor i Nigeria. Det blir då oerhört roande att läsa att man vill fixa ett snabbtåg (via Trotten). Johan Dahlberg är upprörd över de som ens vågar ifrågasätta det. För min del tycker jag det verkar rätt meningslöst att satsa på något sådant när det ändå kommer att trafikeras av ett bolag som skiter i sina kunder, väljer att nonchalera fullständigt normala saker som att faktiskt ge personer det som man betalat för.
Jag köpte alltså en tågbiljett med plats. För ett antal hundra spänn. Jag fick inte det jag betalade för. Istället fick jag gå runt och byta plats, och blev åthutad av dem som hade de platser jag råkade sitta på. Frågan är till SJ: hur tänker ni? Vad skulle ni själva tycka om ni köpt säg en biobiljett men när ni ska sätta er och avnjuta filmen så finns inte er plats; och tyvärr så är det ju fullt så du får hoppas på att någon inte kommer. Och om den kommer får du flytta på dig. Eller du köper en liter mjölk på ICA. Tyvärr finns ingen mjölk men du får själva paketet. Uppenbarligen anser SJ att eftersom man ändå får åka med så är det ingen fara. Sittplats är en extra feature som inte är nödvändig att skapa garantier runt.

Kolla in sajten Sena Tåg.

Uppdatering: Imorgon ska jag ut och åka igen. Får se vad som händer.
drf har gjort en ytterligare liknelse som rockar:

Hur skulle det se ut om jag gick in på McDonalds och beställde en Big Mac & Co och fick en cheeseburgare med Big Mac-dressing? Jag skulle aldrig betala för det, men hos SJ är det tydligen andra regler som gäller.

Andra bloggar om: , , , ,

 • ja! Det har jag också råkat ut för, fast då fanns inte ens vagnen och jag som är så lättstressad höll på att svimma av förskräckelse. (jag är inte van vid att åka tåg heller)

 • ja! Det har jag också råkat ut för, fast då fanns inte ens vagnen och jag som är så lättstressad höll på att svimma av förskräckelse. (jag är inte van vid att åka tåg heller)

 • Johan

  Som tågpendlare händer det mig ganska ofta att SJ råkat tappa några vagnar, överbokat existerande, eller inte orkat köra in tåget på avgången innan. Således får man ofta sitta i trappen eller stå upp i dryga timmen. Nu har man ju naturligtvis ett tågkort där ingen plats garanteras, men kan tänka att det är ännu roligare för de som faktiskt betalat för sittplats..

 • Har hänt mig också när jag åkte Avesta-Stockholm. Hände när min mor gjorde samma resa (fast inte henne själv). I båda fallen var det vagn 7, som är en förstaklassvagn, men där man säljer biljetterna till andraklasspriser. Väldigt bra för dem som får en sittplats, lite mindre bra för dem som inte får en sittplats.
  But then again, vem blir förvånad? Det är ungefär som att bli arg för att SAS har dålig service.

  HeMo’s last blog post..En dag på landet

 • Har hänt mig också när jag åkte Avesta-Stockholm. Hände när min mor gjorde samma resa (fast inte henne själv). I båda fallen var det vagn 7, som är en förstaklassvagn, men där man säljer biljetterna till andraklasspriser. Väldigt bra för dem som får en sittplats, lite mindre bra för dem som inte får en sittplats.
  But then again, vem blir förvånad? Det är ungefär som att bli arg för att SAS har dålig service.

  HeMo’s last blog post..En dag på landet

 • Johan

  Som tågpendlare händer det mig ganska ofta att SJ råkat tappa några vagnar, överbokat existerande, eller inte orkat köra in tåget på avgången innan. Således får man ofta sitta i trappen eller stå upp i dryga timmen. Nu har man ju naturligtvis ett tågkort där ingen plats garanteras, men kan tänka att det är ännu roligare för de som faktiskt betalat för sittplats..

 • Intressant, URL fältet för kommentarer verkar inte klara av att hantera ÅÄÖ. Jag testar att posta PUNYCODEn och ser om den klarar att konvertera den. Sorry för offtopic.

 • Intressant, URL fältet för kommentarer verkar inte klara av att hantera ÅÄÖ. Jag testar att posta PUNYCODEn och ser om den klarar att konvertera den. Sorry för offtopic.

 • Det finns ingen som kan lära industrikapitalsamhällets infrastrukturella riddare något. Det förhärskande partiets vasaller måste sparkas och ersättas med vitala människor.
  Mot detta finns emellertid ett kompakt motstånd eftersom man sällan har full kontroll över folk som ser till slutkonsumentens bästa.
  Sverige är ett gammalt land. Ett tragiskt land. Och SJ är en miljöbov.

  lord Fredruk’s last blog post..Grattis till årets ickeledare, Anne.

 • Det finns ingen som kan lära industrikapitalsamhällets infrastrukturella riddare något. Det förhärskande partiets vasaller måste sparkas och ersättas med vitala människor.
  Mot detta finns emellertid ett kompakt motstånd eftersom man sällan har full kontroll över folk som ser till slutkonsumentens bästa.
  Sverige är ett gammalt land. Ett tragiskt land. Och SJ är en miljöbov.

  lord Fredruk’s last blog post..Grattis till årets ickeledare, Anne.

 • J Trolle

  Jag har precis bloggat om detta. Visst är det märkligt.

  J Trolle’s last blog post..12:02 SJ, lite sämre än standarden i ett U-land

 • J Trolle

  Jag har precis bloggat om detta. Visst är det märkligt.

  J Trolle’s last blog post..12:02 SJ, lite sämre än standarden i ett U-land

 • Det är alltid lika tråkigt att höra om hur SJ sköter sig och alltid lika förvånande när man tänker efter. Företaget måste ju verkligen vara dumma när de skiter i att de får dålig publicitet.

  Men nu var det inte det jag skulle skriva om. Du sade att det var ganska meningslöst att satsa på höghastighetståg när det trafikeras av ett sådant företag. För det första så är det ingen anledning till att Sverige inte ska utvecklas rent infrastruktur mässigt. Hur dåliga SJ än är så behöver vi tågtrafik i Sverige och när det blir mer plats på tågbanorna så måste SJ troligen och förhoppningsvis sänka tågpriserna. Som 17 åring kan man inte åka tåg om man inte har ett förbund eller föräldrar som betalar ens resor.

  Johan Dahlberg’s last blog post..Tågfobi eller miljöfientliga?

 • Pingback: Joakim Trolle-Lindgren Foto, webb och sådant » Blog Archive » 12:02 SJ, lite sämre än standarden i ett U-land()

 • Det är alltid lika tråkigt att höra om hur SJ sköter sig och alltid lika förvånande när man tänker efter. Företaget måste ju verkligen vara dumma när de skiter i att de får dålig publicitet.

  Men nu var det inte det jag skulle skriva om. Du sade att det var ganska meningslöst att satsa på höghastighetståg när det trafikeras av ett sådant företag. För det första så är det ingen anledning till att Sverige inte ska utvecklas rent infrastruktur mässigt. Hur dåliga SJ än är så behöver vi tågtrafik i Sverige och när det blir mer plats på tågbanorna så måste SJ troligen och förhoppningsvis sänka tågpriserna. Som 17 åring kan man inte åka tåg om man inte har ett förbund eller föräldrar som betalar ens resor.

  Johan Dahlberg’s last blog post..Tågfobi eller miljöfientliga?

 • drf

  Nu bokade jag iofs inte biljetter när jag pendlade till/från sthlm/uppsala varenda dag i typ ett halvår innan jag faktiskt flyttade hit (sthlm). Men det var rätt många gånger då jag satt där med mitt månatliga pendelkort för ca 3000kr i fickan och konduktören kom och frågade mig om biljett där jag satt i trappan mellan vagnarna och jag bara vägrade visa biljett eftersom jag inte satt i en riktig stol.

  Jag skulle acceptera en fråga av konduktören i stil med ”Du sitter inte på en stol, du får betala halva priset tack.”, Men att pröjsa helbiljet för halvservice är fullkomligt galet i min värld.

  Hur skulle det se ut om jag gick in på McDonalds och beställde en Big Mac & Co och fick en cheeseburgare med Big Mac-dressing? Jag skulle aldrig betala för det, men hos SJ är det tydligen andra regler som gäller.

  Bah.

  drf’s last blog post..Hemligheten är ute

 • drf

  Nu bokade jag iofs inte biljetter när jag pendlade till/från sthlm/uppsala varenda dag i typ ett halvår innan jag faktiskt flyttade hit (sthlm). Men det var rätt många gånger då jag satt där med mitt månatliga pendelkort för ca 3000kr i fickan och konduktören kom och frågade mig om biljett där jag satt i trappan mellan vagnarna och jag bara vägrade visa biljett eftersom jag inte satt i en riktig stol.

  Jag skulle acceptera en fråga av konduktören i stil med ”Du sitter inte på en stol, du får betala halva priset tack.”, Men att pröjsa helbiljet för halvservice är fullkomligt galet i min värld.

  Hur skulle det se ut om jag gick in på McDonalds och beställde en Big Mac & Co och fick en cheeseburgare med Big Mac-dressing? Jag skulle aldrig betala för det, men hos SJ är det tydligen andra regler som gäller.

  Bah.

  drf’s last blog post..Hemligheten är ute

 • Frågan är om det över huvud taget finns en enda SJ-resenär som aldrig råkat ut för dubbelsåld sittplats eller erhållen plats som inte ens finns med i tåget… :I

 • Frågan är om det över huvud taget finns en enda SJ-resenär som aldrig råkat ut för dubbelsåld sittplats eller erhållen plats som inte ens finns med i tåget… :I

 • Jenny

  Usch. Jag säger bara det. Jag slutade åka tåg för flera år sedan efter 1. årliga pendlingar mellan sthlm och Uppsala, och diverse långresor med dubbelbokningar, uteblivna tåg och icke existerande vagnar… Värst var nog när jag åkte över en natt från Ume till södermanland för att delta i en begravning och sovvagnen saknades, och sedan var tåget från sthlm till destination i södermanland fullbokad. Kul resa. Man var inte fräsch alls när man anlände till den begravningen.

 • Jenny

  Usch. Jag säger bara det. Jag slutade åka tåg för flera år sedan efter 1. årliga pendlingar mellan sthlm och Uppsala, och diverse långresor med dubbelbokningar, uteblivna tåg och icke existerande vagnar… Värst var nog när jag åkte över en natt från Ume till södermanland för att delta i en begravning och sovvagnen saknades, och sedan var tåget från sthlm till destination i södermanland fullbokad. Kul resa. Man var inte fräsch alls när man anlände till den begravningen.

 • Pingback: JMW Kommunikation » Blog Archive » BEFRIAD ZON: bloggare och PR()

 • Pingback: deep.edition » SJ kan inte räkna()

 • Pingback: » SJ pudlar The Jennie: generating words()

 • Gunnar.J

  Köpte 2st resor av SJ för 1 vecka sedan. Nu ringer dom och säger att resorna inte existerar… Helt underbart då vi ska åka till Egypten då och måste ta oss ett antal mil söder med (SJ) till flygplatsen.

  Är sjukt less på SJ så undrar om man kan anmäla dem och isf vart?

  Bläää!!