Om det som hände

Mymlan har skrivit en mycket bra text, och i kommentarerna finns massor av idéer till att jävlas med FRA.

Den här postningen kommer att fyllas på efter hand. Tipsa i kommentarerna.

SJF har domedagskänslan.

Blogge öser på.
Expressens nya medier hotar med att uppmana till en klassisk mailbombning.

Camilla Lindberg har förklarat sin ståndpunkt här:

Winston Churchill har sagt att ”vissa byter åsikt för sitt partis skull – andra byter parti för sina åsikters skull.” Jag har valt att bryta med mitt partis linje i den här frågan. Inte för att svika lojaliteter, utan för att följa dem.
Jag gör det inte heller för att sola mig i någon slags liberal stjärnglans. Det här är ingen tävlan om vem som är mest liberal. Jag har valt att inte föra den här diskussionen via media tidigare utan inom mitt parti. Att jag bryter den tystnaden nu, är för att jag känner mig skyldig att ge en förklaring.

Hyllningarna är många. Blommor har översvämmat riksdagen och de är till henne, och en del till Birgitta Ohlsson.

Svensson skriver om sina känslor av att bli sviken av någon man trott på och gett sin röst och han hyllar också Camilla Lindberg.

Per T gillar inte FRA. Eller nåt. Han använder ett klassiskt argument:

Och till Deep edition och andra som pratar om demokratins död: nej, tyvärr, detta är ett demokratiskt beslut fattat i det forum vi i vårt demokratiska system valt som beslutsfattande forum. Detta är baksidan med demokrati, helt enkelt.
Ett beslut som faktiskt skulle hota demokratin, vore ett som reglerade vilka åsikter eller fakta som är ok och / eller får uttryckas. Finns sådana lagar, blir FRA:s “nu också på papperet”-möjligheter att övervaka desto allvarligare.
Problemen för svensk demokrati är bra mycket större än denna lag, och bra mycket äldre.

Brors analyserar:

De senaste dagarnas mejlbombningar av politikerna är en tydlig signal till partiledningarna om att en ny tid är här. Bloggare och traditionella medier som drar åt samma håll kan påverka väljaropinionen och tvinga fram snabba politiska omsvängningar.

Jag har själv svårt att se det hopp som han ser – eftersom hela lagen är kontradiktorisk i sin funktion mot just det som Brors menar har hänt men det är ändå intressant (och ja, vi kommer att analysera det närmare på Same Same But Different)

 • Pingback: » Tv4: Bloggarna om FRA projo’s blog: En personlig blog om integritet- och sexualitetsfrågor()

 • Larva dig inte. Jag är inte mer för den här lagen än du är. Men att snacka om att ”idag dog svensk demokrati” är bara apokalyptiskt skitsnack. Eller så har jag helt enkelt funderat lite längre och friare kring ämnet demokrati än du har.
  Men det är bra: några fler superlativer på brasan så får du snart en egen kolumn i Aftonbladet.

  Per T’s last blog post..FRA: Inget dödligt hot mot journalistik och demokrati

 • Larva dig inte. Jag är inte mer för den här lagen än du är. Men att snacka om att ”idag dog svensk demokrati” är bara apokalyptiskt skitsnack. Eller så har jag helt enkelt funderat lite längre och friare kring ämnet demokrati än du har.
  Men det är bra: några fler superlativer på brasan så får du snart en egen kolumn i Aftonbladet.

  Per T’s last blog post..FRA: Inget dödligt hot mot journalistik och demokrati

 • Eller så har du fastnat i ett klassiskt cirkelargument: bara för att det är demokratiskt strukturellt satt behöver ett beslut faktiskt inte vara demokratiskt. Problemet är att man i ett sånt här beslut utgår från konsekvensanalysen att demokrati alltid kommer att råda i Sverige. Men om det en gång inte gör det kan det innebära att beslutet tas som intäkt för att det är ok att utöka kontrollen – och då kan inget annat land ifrågasätta det demokratiska i att göra just detta.

 • Eller så har du fastnat i ett klassiskt cirkelargument: bara för att det är demokratiskt strukturellt satt behöver ett beslut faktiskt inte vara demokratiskt. Problemet är att man i ett sånt här beslut utgår från konsekvensanalysen att demokrati alltid kommer att råda i Sverige. Men om det en gång inte gör det kan det innebära att beslutet tas som intäkt för att det är ok att utöka kontrollen – och då kan inget annat land ifrågasätta det demokratiska i att göra just detta.

 • MidsommarKampanj

  Flagga på halv stång i midsommarhelgen!

  Visa med det svenskaste vi har – midsommar och vår flagga – att vi inte accepterar integritetsinskränkningen. Hala ner flaggan på halv stång, vare sig du äger en flaggstång eller bara en fasadflagga.

  Sprid ordet!
  Kampen fortsätter.

 • MidsommarKampanj

  Flagga på halv stång i midsommarhelgen!

  Visa med det svenskaste vi har – midsommar och vår flagga – att vi inte accepterar integritetsinskränkningen. Hala ner flaggan på halv stång, vare sig du äger en flaggstång eller bara en fasadflagga.

  Sprid ordet!
  Kampen fortsätter.

 • Möjligen kanske midsommaren är väl rotad i folksjälen. Men svenska flaggan? Kan man hissa den utan att betraktas som rasist i dagsläget? Sverige, vilket jävla skämt.

  lord Fredruk’s last blog post..Kontaktmannen till South Beach.

 • Möjligen kanske midsommaren är väl rotad i folksjälen. Men svenska flaggan? Kan man hissa den utan att betraktas som rasist i dagsläget? Sverige, vilket jävla skämt.

  lord Fredruk’s last blog post..Kontaktmannen till South Beach.

 • Enligt vår vän Per T så är allt i sin ordning ändå :)

 • Enligt vår vän Per T så är allt i sin ordning ändå :)

 • Den grundläggande frågan här är: ställer jag upp på det system Sverige har för att åstadkomma demokrati? Är svaret nej är samtliga beslut fattade inom detta system följdaktligen inte demokratiska: är svaret däremot ja, måste besluten inom systemet anses demokratiska, även de gånger de går emot ens egen övertygelse.

  Själv skriver jag inte under på det system vi har i Sverige: bland annat ogillar jag partiets nomineringsprivilegium starkt. Jag är för ett direkt representativt ansvar: hade vi haft det, hade denna omröstning sannolikt aldrig ens kommit till stånd.

  Du hävdar att det är ett korrekt beslut strukturellt men trots det odemokratiskt: är det då fel på strukturen? Eller menar du att folkopinionen (som såvitt jag vet inte är utredd, vederlägg mig gärna) är emot och borde fått styra i detta specialfall?

  Självklart är det i sin ordning att extremister lägger beslag på våra symboler! (Obs: ironi)

  Per T’s last blog post..FRA: Inget dödligt hot mot journalistik och demokrati

 • Den grundläggande frågan här är: ställer jag upp på det system Sverige har för att åstadkomma demokrati? Är svaret nej är samtliga beslut fattade inom detta system följdaktligen inte demokratiska: är svaret däremot ja, måste besluten inom systemet anses demokratiska, även de gånger de går emot ens egen övertygelse.

  Själv skriver jag inte under på det system vi har i Sverige: bland annat ogillar jag partiets nomineringsprivilegium starkt. Jag är för ett direkt representativt ansvar: hade vi haft det, hade denna omröstning sannolikt aldrig ens kommit till stånd.

  Du hävdar att det är ett korrekt beslut strukturellt men trots det odemokratiskt: är det då fel på strukturen? Eller menar du att folkopinionen (som såvitt jag vet inte är utredd, vederlägg mig gärna) är emot och borde fått styra i detta specialfall?

  Självklart är det i sin ordning att extremister lägger beslag på våra symboler! (Obs: ironi)

  Per T’s last blog post..FRA: Inget dödligt hot mot journalistik och demokrati

 • Per T: Att extremister lägger beslag på symboler är inget problem i sig. Att menigheten, den stora begåvningsreserven, inte vet betydelse, skillnad eller ursprung till symbolerna är värre.

  lord Fredruk’s last blog post..Kontaktmannen till South Beach.

 • Per T: Att extremister lägger beslag på symboler är inget problem i sig. Att menigheten, den stora begåvningsreserven, inte vet betydelse, skillnad eller ursprung till symbolerna är värre.

  lord Fredruk’s last blog post..Kontaktmannen till South Beach.

 • Men svenska flaggan? Kan man hissa den utan att betraktas som rasist i dagsläget?

  Aaah, se där en minor svenne banan classic, lagom avdammad till midsommarafton. Klockrent. Hutt på er!

  ƒrean’s last blog post..Loos-Loos situation

 • Men svenska flaggan? Kan man hissa den utan att betraktas som rasist i dagsläget?

  Aaah, se där en minor svenne banan classic, lagom avdammad till midsommarafton. Klockrent. Hutt på er!

  ƒrean’s last blog post..Loos-Loos situation