Engla och den kollektiva sorgen

Via Mymlan hittar jag Skugges drapa. För första gången på mycket länge visas en tendens av den gamla Linda Skugge. För jag mår illa av det som hänt. I en Jaikutråd diskuteras också frågan.

Självklart är det för jävligt att en flicka i tioårsåldern blir mördad men det som äcklar mig är den märkliga uppmärksamhet det fått. Då inte först och främst från medierna utan från folk i gemen. Det är ett sorts skapat nationellt trauma. Och det eldas på att personer utan någon som helst möjlighet att driva självkritik. Den som inte är med är emot, och har diverse störningar.

Det har tänts ljus för Engla och det har diskuterats såväl stödgalor och annat för hennes mamma. Här i Annonsbladet har det kommit in små vädjanden om att stödja mammans företag, ett new age-konferenscentrum. Det hela tenderar åtminstone lokalt att bli en märklig marknadsföring för Fridhem. Däribland Fredrick Swahn och hans fru.

väljer SVT att sända begravningen. Ett av de märkligaste publicistiska beslut jag varit med om. Det uppmärksammas på flera ställen. Återigen anser vissa att det är rätt och andra reagerar mot det. Göran Rosenberg menar att

Jag ser inget allmänintresse, inget publicistiskt intresse på det sättet. Det finns säkert tittare som vill se det här men det tycker jag inte är ett tillräckligt argument

medan†† Peter Yng på SVT anser att

Englas öde blottlägger den värnlöshet som barn och tonåringar lever med, också i miljöer som förefaller trygga och säkra. Det visar också att allmänheten vägrar att acceptera detta

Den här diskussionen blottlägger två skilda synsätt på public service. Det ena handlar om att allmänhetens intresse är att skapa bredd och djup utan att ta populistiska hänsyn (Rosenberg) – att vara samhällsmedia, inte publikmedia medan Peter Yng står för en diametral motsats: det som publiken vill ha ska publiken få. Public service blir då inget mer än en statlig betald kanal. Utan någon grund i ett samhälleligt perspektiv. En i min mening ruggig utveckling av public service. Det är inte SVTs uppgift att vidareskapa känslan av ett nationellt trauma runt detta – och fr a inte att välja att direktsända en begravning som i sig är en händelse av både mycket privat vikt, men som också kan ge konsekvenser genom att starta upp diverse trauman hos människor som ser den.

Som en del vet så har jag jobbat som präst. Jag har begravt många personer och vet hur oerhört fantastiska begravningar kan vara. För de som är anhöriga. Det som sker nu är att man bjuder in vem som helst till den här begravningen, det kommer innebära att de anhöriga störs rejält i sitt avsked. Det blir en ”händelse” snarare än en kyrklig förrättning, det blir en ”manifestation” istället för ett avsked av en person. Engla är ingen ”symbol” som Peter Yng försöker förklara det hela med; hon är en liten tjej som blev mördad. Genom att sända begravningen skapas en fiktion istället för en verklighet. TV är ett starkt media – men också ett media som skapar distans. Det förminskar i de fall där saker är svåra att ta till sig, och förstorar det som annars inte skulle vara en fullt så viktig sak i tittarens liv.

Det personliga trauma som föräldrar och de som kände Engla lider av bör inte kablas ut till hela världen.

Det som SVT valt att bejaka är en förfrågan från Englas egna anhöriga. Tyvärr verkar inte SVT någon som helst kunskap om sorg. När man jobbar med sorgearbete ser man klart fyra faser: chockfasen, då den anhöriga inte tror det är sant det som hänt. Reaktionsfasen, då den anhöriga reagerar eftersom man inser att det som hänt är sant. Bearbetningsfasen kommer efter det (oftast börjar den någon gång efter begravningen) då man börjar att hantera det som hänt på ett något mer rationellt sätt och nyorienteringsfasen innebär att man kan börja att leva vidare. De två första faserna är inte rationella, det är då människor gör och säger saker som inte har någon som helst logisk förklaring och de gör val som inte bygger på någon som helst eftertanke. Helt enkelt: de vet inte vad de gör. (Tyvärr Mary och Martin, ni har fel. Föräldrarna kan inte bestämma.)

De personer som varit med om att låta medierna bli en del av sitt sorgearbete har ofta efteråt också kommit till insikt om hur deras sorg blivit något offentligt, något som inte längre är ens egen. En upplevelse som knappast är till sin fördel när det gäller att leva vidare efter ett trauma. SVT borde tagit kontakter med personer med kunskap om sorgebearbetning, om krishantering för att bättre förstå varför en sån här förfrågan kommer. ”Och sedan insett att man håller på att trampa i klaveret.

För SVT har valt att vända på hela public service-begreppet enligt ovan, och är nu inte i samhällets tjänst – vilket innebär att ta ansvar och faktiskt välja bort saker, utan satt sig i publikens tjänst – en publik som sällan är rationella och empatiska utan vill ha och se det unika, det som är otäckt/fascinerande/emotionellt utan att för den skull beröra.

Begravningen av Engla kittlar människors ”>hyena-liknande behov av att vara med där det händer. Det blir en voyerism in i sorgen. Det blir ett sätt att hantera sitt eget liv genom att skapa en kollektiv känsla av godhet, att vara delaktig i något större. Självklart en viktig aspekt men frågan är om det är en begravning av en liten tjej som ska fungera som substitut för äkta delaktighet?

En del av frågan handlar också om politik. Yngs argument om att Engla blivit en symbol för barns utsatthet driver det mot att göra begravningen till en manifestation för en generell fråga. Det är något som Rosenberg bland annat vänder sig mot. Problemet med Rosenbergs argument är dock att det finns en riktigt otäck politisk aspekt på det val som SVT gjort: det är ett sätt att än hårdare sätta kriminella aspekter på pedofili. Det är att skapa en hatisk stämning mot det som inte får finnas. Så visst är det precis som när det gällde Fadime (en direktsänd begravning som jag ansåg vara lika fel). Peter Yng har dock kvar att förklara hur det kommer sig att man inte direktsänder begravningen av de två små barn som mördades i Arboga, för man kan knappast säga att de inte ”blottlägger den värnlöshet som barn och tonåringar lever med, också i miljöer som förefaller trygga och säkra.”. Men i det fallet så var det en kvinna som (förmodligen) dödade dem. Det innebär ju att man inte kan få in den normala statsfeministiska tanken om att män är ondskefulla i sammanhanget. Eller varför direktsändes inte Bobbys begravning? För att det skulle inneburit en manifestation mot föräldraskapet. Det går ju inte.

Däremot går jag inte in i argumentet om att ”det är så många barn som dör över hela jorden” eftersom Engla handlar om närhetsaspekten: att vi berörs av det som händer geografiskt eller kulturellt nära oss själva mer än det som händer på en mer avlägsen plats eller i en kulturell sfär som inte är vår. Det som snarare är frågan: vem bestämmer vad som är tillräckligt nära och genomgripande för svenska folket för att välja att sända en begravning?

Man blir också fundersam över var alla de är som känner att de faktiskt vill se begravningen. Läser man igenom bloggar som skriver om det så är det en miniskul del som är för SVT:s beslut. De flesta upplever det som rejält negativt och knappast värdigt.

Uppdatering: Präst för begravningen är Niklas Lång och jag kommer att skicka honom länken och höra om han vill kommentera själva TV-saken. Hittade vad han sa om att gudstjänsten skulle vara öppen för alla.

Begravningen kommer att vara öppen för allmänheten. I kyrkan kommer det att ges prioritet för anhöriga, boende i Stjärnsund och de som hjälpt till i sökandet. Eftersom kyrkan inte är hur stor som helst arbetar vi på att det ska ges möjlighet att delta även utanför

Det finns två problem. a) alla gudstjänster är generellt öppna för vem som helst. Så det hela blir att säga ”det är öppet eftersom det alltid är öppet”. b) Det hela visar tyvärr en åsikt som spelat SVT i händerna.

Andra bloggar om: , , , , , , , —–

 1. av någon anledning tycker jag lika illa om Öholm som om bloggaren stumpan – och de tycker samma saker… []
 2. †† Nej, jag tänker inte kommentera att Viggo C på Resumé plötsligt utnämner sig till ”medieexpert” – det är lite för surrealistiskt… []
 • Pingback: cred till linda skugge « the real mymlan()

 • drf

  Jäklar vad bra skrivet.. något som fångar min uppmärksamhet och håller den kvar från bokstav nummer ett till bokstav nummer slut klockan 0625 på morgonen förtjänar applåder. *applådera*

  drf’s last blog post..Skyll dig själv Engla!

 • drf

  Jäklar vad bra skrivet.. något som fångar min uppmärksamhet och håller den kvar från bokstav nummer ett till bokstav nummer slut klockan 0625 på morgonen förtjänar applåder. *applådera*

  drf’s last blog post..Skyll dig själv Engla!

 • drf

  (Nej, jag har inga som helst planer på att se begravningen och jag tror nog att jag skulle tappa en del respekt om det visade sig att någon jag känner gör det. Det är liksom inte OK.)

 • drf

  (Nej, jag har inga som helst planer på att se begravningen och jag tror nog att jag skulle tappa en del respekt om det visade sig att någon jag känner gör det. Det är liksom inte OK.)

 • Kristina af Knusselbo

  Bra skrivet! Håller med dig till 100%. Undrar också var alla de som vill se begravningen finns. Jag har inte sett en enda positiv reaktion på detta – vare sig i bloggosfären eller i andra media.

  Kristina af Knusselbo’s last blog post..Raketblommor

 • visserligen lider jag av grav sömnbrist just nu och är inte riktigt pålitlig, så bli inte alldeles vettskrämd nu, men ibland är du riktigt klok

 • visserligen lider jag av grav sömnbrist just nu och är inte riktigt pålitlig, så bli inte alldeles vettskrämd nu, men ibland är du riktigt klok

 • Det bästa jag läst av dig på länge. Instämmer i det mesta som du skriver.

  Jag har funderat på gruppindelningen av bloggare. Jag har inte fått en enda uppmaning om att tända ljus etc, vare sig på något sätt i bloggen eller hemma hos mig själv. Gör det att jag betraktas som mindre empatisk än om jag tänt ett virtuellt ljus i min blogg mitt emellan två bloggposter om vad jag ska ha till middag och vilken ögonskugga jag ska köpa imorgon?

  Jag har som alla andra berörts illa av Engla och andra som far illa. Men jag ger Linda Skugge en stor poäng om att det mer handlar om att ta hand om det vi har omkring oss.

  Bobby skulle inte heller glömmas, på vilket sätt uppmärksammas han nu?

 • Det bästa jag läst av dig på länge. Instämmer i det mesta som du skriver.

  Jag har funderat på gruppindelningen av bloggare. Jag har inte fått en enda uppmaning om att tända ljus etc, vare sig på något sätt i bloggen eller hemma hos mig själv. Gör det att jag betraktas som mindre empatisk än om jag tänt ett virtuellt ljus i min blogg mitt emellan två bloggposter om vad jag ska ha till middag och vilken ögonskugga jag ska köpa imorgon?

  Jag har som alla andra berörts illa av Engla och andra som far illa. Men jag ger Linda Skugge en stor poäng om att det mer handlar om att ta hand om det vi har omkring oss.

  Bobby skulle inte heller glömmas, på vilket sätt uppmärksammas han nu?

 • Syster Yster

  Mycket brett och bra skrivet. Jag instämmer i allt. Som någon skrev i en kommentar hos mig ”Nästa steg är som sagt att reklamkanalerna börjar erbjuda stora summor pengar till utsatta offer och bryter av direktsända begravningar med reklam för fonus, barnförsäkringar, mobiltelefoner med gps och barnförsäkringar.”
  Det kan bli en skrämmande fortsättning på detta. När det även visade sig vara SVT då blev förvåningen ännu större.
  Det finns som sagt så många som borde uppmärksammas, men inte på detta sätt!
  Ha en skön dag

 • Syster Yster

  Mycket brett och bra skrivet. Jag instämmer i allt. Som någon skrev i en kommentar hos mig ”Nästa steg är som sagt att reklamkanalerna börjar erbjuda stora summor pengar till utsatta offer och bryter av direktsända begravningar med reklam för fonus, barnförsäkringar, mobiltelefoner med gps och barnförsäkringar.”
  Det kan bli en skrämmande fortsättning på detta. När det även visade sig vara SVT då blev förvåningen ännu större.
  Det finns som sagt så många som borde uppmärksammas, men inte på detta sätt!
  Ha en skön dag

 • Kristina af Knusselbo

  Bra skrivet! Håller med dig till 100%. Undrar också var alla de som vill se begravningen finns. Jag har inte sett en enda positiv reaktion på detta – vare sig i bloggosfären eller i andra media.

  Kristina af Knusselbo’s last blog post..Raketblommor

 • Jag vidhåller att föräldrarna måste få bestämma hur de vill ha det. Men man får inte alltid som man vill. TV behöver dock inte säga möjliggöra det hela, men det är en annan vinkel.

  Däremot tycker jag inte sjäv att det här är en bra idé och att det borde finnas stoppande rådgivare som talar om lämpligheten. Var tog prästen vägen nu exempelvis?

  Mary’s last blog post..Varför utgå från lägre löner…

 • Jag vidhåller att föräldrarna måste få bestämma hur de vill ha det. Men man får inte alltid som man vill. TV behöver dock inte säga möjliggöra det hela, men det är en annan vinkel.

  Däremot tycker jag inte sjäv att det här är en bra idé och att det borde finnas stoppande rådgivare som talar om lämpligheten. Var tog prästen vägen nu exempelvis?

  Mary’s last blog post..Varför utgå från lägre löner…

 • Däremot tycker jag inte sjäv att det här är en bra idé och att det borde finnas stoppande rådgivare som talar om lämpligheten. Var tog prästen vägen nu exempelvis?

  Bra fråga. Ska kolla upp vem som ska vara präst – gissningsvis känner jag personligen den personen. Problemet är ju att SVenska kyrkan är en pr-katastrof som hoppar på whatever idiotier eftersom man inte har någon sorts strategi eller insikt om vad saker får för konsekvenser.

 • Däremot tycker jag inte sjäv att det här är en bra idé och att det borde finnas stoppande rådgivare som talar om lämpligheten. Var tog prästen vägen nu exempelvis?

  Bra fråga. Ska kolla upp vem som ska vara präst – gissningsvis känner jag personligen den personen. Problemet är ju att SVenska kyrkan är en pr-katastrof som hoppar på whatever idiotier eftersom man inte har någon sorts strategi eller insikt om vad saker får för konsekvenser.

 • Sista delen är bra. När jag läste satt jag och undrade; ”inga funderingar om barnen i Arboga?”. Tycker själva att det är så hemskt hur de bara glömdes bort. Frågan är varför? Kan det vara att det var ett någorlunda avslutat fall, barnen var ju redan döda och att Englas försvinnande sålde mer lösnummer?

  Jenefeldt’s last blog post..Ansel Adams bildspel

 • Pingback: Enligt Min Humla » Lästips()

 • Sista delen är bra. När jag läste satt jag och undrade; ”inga funderingar om barnen i Arboga?”. Tycker själva att det är så hemskt hur de bara glömdes bort. Frågan är varför? Kan det vara att det var ett någorlunda avslutat fall, barnen var ju redan döda och att Englas försvinnande sålde mer lösnummer?

  Jenefeldt’s last blog post..Ansel Adams bildspel

 • Mycket klokt skrivet. Själv kan jag inte låta bli att fundera över vad nästa steg blir. Om Sverige hade dödstraff, skulle SVT då direktsända Anders Eklunds avrättning?

  Isobel’s last blog post..För Sverige i tiden

 • Mycket klokt skrivet. Själv kan jag inte låta bli att fundera över vad nästa steg blir. Om Sverige hade dödstraff, skulle SVT då direktsända Anders Eklunds avrättning?

  Isobel’s last blog post..För Sverige i tiden

 • Mycket klokt skrivet. Själv kan jag inte låta bli att fundera över vad nästa steg blir. Om Sverige hade dödstraff, skulle SVT då direktsända Anders Eklunds avrättning?

  Jag börjar misströsta över public service så din farhåga är inte osannolik.

 • Mycket klokt skrivet. Själv kan jag inte låta bli att fundera över vad nästa steg blir. Om Sverige hade dödstraff, skulle SVT då direktsända Anders Eklunds avrättning?

  Jag börjar misströsta över public service så din farhåga är inte osannolik.

 • Håller med de övriga om ett bra inlägg. Det ligger mycket i det du skriver.

  Engla var en liten flicka som blev mördad. Det stämmer. Hon skall inte ses som en symbol. Det stämmer det också. Och jag tycker hon skall få begravas i lugn och ro.

  Monika Ringborg’s last blog post..Vad ondska är!

 • Håller med de övriga om ett bra inlägg. Det ligger mycket i det du skriver.

  Engla var en liten flicka som blev mördad. Det stämmer. Hon skall inte ses som en symbol. Det stämmer det också. Och jag tycker hon skall få begravas i lugn och ro.

  Monika Ringborg’s last blog post..Vad ondska är!

 • Mycket bra skrivet! Jag känner precis som du och har skrivit ett inlägg i min blogg också, men är inte så skicklig i att uttrycka mig som du är.

  Här har ramlat in en massa kedjemail där man ska sända brinnande ljus till minnet av Engla vidare till 10 av sina vänner mm mm (vilket jag inte gjort, jag hatar såna mail) och så då det här vansinniga beslutet att direktsända begravningen. Har hela Sverige gripits av englavanvett!

  Nej låt de närmaste anhöriga få begrava sin lilla flicka i lugn och ro utan en massa TV-kameror, journalister och nyfikna människor.

 • Mycket bra skrivet! Jag känner precis som du och har skrivit ett inlägg i min blogg också, men är inte så skicklig i att uttrycka mig som du är.

  Här har ramlat in en massa kedjemail där man ska sända brinnande ljus till minnet av Engla vidare till 10 av sina vänner mm mm (vilket jag inte gjort, jag hatar såna mail) och så då det här vansinniga beslutet att direktsända begravningen. Har hela Sverige gripits av englavanvett!

  Nej låt de närmaste anhöriga få begrava sin lilla flicka i lugn och ro utan en massa TV-kameror, journalister och nyfikna människor.

 • batbut

  Du har satt ord på det obehag som jag känt efter det jag hörde om TV sändningen. Jag kunde inte för mig själv formulera varför jag kände som jag gjorde, bara att mina instinkter sa totalt tvärt nej.

  Och jag instämmer även i Ditt omdöme om Fru Skugge, otroligt bra skrivet. Rakt, ärligt.

 • batbut

  Du har satt ord på det obehag som jag känt efter det jag hörde om TV sändningen. Jag kunde inte för mig själv formulera varför jag kände som jag gjorde, bara att mina instinkter sa totalt tvärt nej.

  Och jag instämmer även i Ditt omdöme om Fru Skugge, otroligt bra skrivet. Rakt, ärligt.

 • Instämmer i vad drf m.fl. redan sagt. Ruggigt bra skrivet!

  Ett riktigt fett bottennapp av SVT att inte kunna skilja på allmänintresse och allmänt intresse. Det finns uppenbarligen ett allmänt intresse av att läsa Aftonbladet men däri ligger numera sällan något allmänintresse.

  Överlag så är jag spyfärdig på det groteska frossandet i mugshots på Hagamän, Anders Eklundar och andra personifieringar av samhällets avarter. Ordet allmänintresse har blivit så skändat och våldtaget av det allmänna intressets ofta starka kommersiella faktor att jag verkligen funderar hur somliga chefredaktörer kan sova gott om natten.

  Thomas Tvivlaren’s last blog post..Filmtajm – Taking Liberties Since 1997

 • Instämmer i vad drf m.fl. redan sagt. Ruggigt bra skrivet!

  Ett riktigt fett bottennapp av SVT att inte kunna skilja på allmänintresse och allmänt intresse. Det finns uppenbarligen ett allmänt intresse av att läsa Aftonbladet men däri ligger numera sällan något allmänintresse.

  Överlag så är jag spyfärdig på det groteska frossandet i mugshots på Hagamän, Anders Eklundar och andra personifieringar av samhällets avarter. Ordet allmänintresse har blivit så skändat och våldtaget av det allmänna intressets ofta starka kommersiella faktor att jag verkligen funderar hur somliga chefredaktörer kan sova gott om natten.

  Thomas Tvivlaren’s last blog post..Filmtajm – Taking Liberties Since 1997

 • Ibland är du bara för skrämmande bra. Det finns ingenting att tillägga. Tack.

  Ulrika Good’s last blog post..När modet biter sig själv i arslet

 • Ibland är du bara för skrämmande bra. Det finns ingenting att tillägga. Tack.

  Ulrika Good’s last blog post..När modet biter sig själv i arslet

 • Vansinnigt bra skrivet, tack!

  Lisa’s last blog post..Rabarber: Skönt sur vårprimör

 • Vansinnigt bra skrivet, tack!

  Lisa’s last blog post..Rabarber: Skönt sur vårprimör

 • Pingback: Darkangel och Mumma » Ge Engla frid nu()

 • PGW

  Tack snälla, det här var riktigt bra och klokt skrivet!

  PGW’s last blog post..Grönt!

 • PellesReality

  Folk som samlas i landet för denna begravning för att hylla denna lilla tjej som död när de många gånger pissar på de som är i livet vilket man ju ser var man än låter blicken falla i samhället med sjukdomar,våldtäkter,misshandel,tortyr,allmänn misär osv i en lååååång rad.Men det är tydligen bekvämare att sympatisera med de döda.Inget ont sagt om den lilla tjejen Engla för det.Frågan är varför alla dessa (nu ska vi visa att vi bryr oss inte dyker upp tidigare många gånger i samhället).

  Ha det gott.

 • PellesReality

  Folk som samlas i landet för denna begravning för att hylla denna lilla tjej som död när de många gånger pissar på de som är i livet vilket man ju ser var man än låter blicken falla i samhället med sjukdomar,våldtäkter,misshandel,tortyr,allmänn misär osv i en lååååång rad.Men det är tydligen bekvämare att sympatisera med de döda.Inget ont sagt om den lilla tjejen Engla för det.Frågan är varför alla dessa (nu ska vi visa att vi bryr oss inte dyker upp tidigare många gånger i samhället).

  Ha det gott.

 • Tack för läsningen.

  Hoppas verkligen SVT:s satsning i det här fallet blir en riktigt ”flopp” – det vill säga att ingen tittar.

 • Tack för läsningen.

  Hoppas verkligen SVT:s satsning i det här fallet blir en riktigt ”flopp” – det vill säga att ingen tittar.

 • PGW

  Tack snälla, det här var riktigt bra och klokt skrivet!

  PGW’s last blog post..Grönt!

 • Så himla välskrivet och vältänkt!

  Även jag berörs illa, av de uttalade och outttalade kraven på uttryck för sorg och upprördhet, av okunskapen om verkligt sorgearbete, och av ännu en uppvisning i hur vårt public servie förvandlas till populistisk service.

  Och jag kan inte låta bli att undra hur andra personer som använts som symboler för nationella trauman mår idag? Någon som minns Pigge Werkelin och hans offentliga kamp i tsunamins spår?

  karibien’s last blog post..Lifeblog-post

 • Så himla välskrivet och vältänkt!

  Även jag berörs illa, av de uttalade och outttalade kraven på uttryck för sorg och upprördhet, av okunskapen om verkligt sorgearbete, och av ännu en uppvisning i hur vårt public servie förvandlas till populistisk service.

  Och jag kan inte låta bli att undra hur andra personer som använts som symboler för nationella trauman mår idag? Någon som minns Pigge Werkelin och hans offentliga kamp i tsunamins spår?

  karibien’s last blog post..Lifeblog-post

 • Pingback: MyyZz Depptripp » Engla -()

 • Och jag kan inte låta bli att undra hur andra personer som använts som symboler för nationella trauman mår idag? Någon som minns Pigge Werkelin och hans offentliga kamp i tsunamins spår?

  Pigge lever väl i högönsklig välmåga. Han var något annat – en extrem entreprenör som helt enkelt tillät sin psykopatiska sida ta över när det krisade.

 • Och jag kan inte låta bli att undra hur andra personer som använts som symboler för nationella trauman mår idag? Någon som minns Pigge Werkelin och hans offentliga kamp i tsunamins spår?

  Pigge lever väl i högönsklig välmåga. Han var något annat – en extrem entreprenör som helt enkelt tillät sin psykopatiska sida ta över när det krisade.

 • Så underbart heltäckande… det fanns liksom inte ens ett skohorn att klämma in i den analysen, vars innehåll jag delar fullt ut.

  Nemo’s last blog post..Lördagsaktivteter

 • Så underbart heltäckande… det fanns liksom inte ens ett skohorn att klämma in i den analysen, vars innehåll jag delar fullt ut.

  Nemo’s last blog post..Lördagsaktivteter

 • Bra skrivet, verkligen. Jag blev dock nyfiken – du jobbade som präst? Vad hände sedan? Frågar därför att jag skriver om Svenska kyrkan.

 • Bra skrivet, verkligen. Jag blev dock nyfiken – du jobbade som präst? Vad hände sedan? Frågar därför att jag skriver om Svenska kyrkan.

 • Pingback: Jag ser er trots att jag är tyst » Teflonminne()

 • Humlan

  Klokt, mycket klokt!

 • Humlan

  Klokt, mycket klokt!

 • Du är som alltid lysande.

  Som så många andra redan sagt, finns inget mer att tillägga.

  Tack för att du formulerar dig så bra så vi andra knappt behöver tänka själva.

  Tricky’s last blog post..Lite omtumlad

 • Du är som alltid lysande.

  Som så många andra redan sagt, finns inget mer att tillägga.

  Tack för att du formulerar dig så bra så vi andra knappt behöver tänka själva.

  Tricky’s last blog post..Lite omtumlad

 • Ann

  Kan ju bara instämma i dina ord. Hela Tv-grejen ger mig gåshud och tanken dyker upp; Ska alla barn som råkar så illa ut få en offentlig begravning? Vem väljer och till vilket pris?
  Usch, det luktar hyckleri, det stinker rätt illa.

 • Ann

  Kan ju bara instämma i dina ord. Hela Tv-grejen ger mig gåshud och tanken dyker upp; Ska alla barn som råkar så illa ut få en offentlig begravning? Vem väljer och till vilket pris?
  Usch, det luktar hyckleri, det stinker rätt illa.

 • Du lyckades förmedla det jag försökt sätta ord på hela tiden.

  Har hamnat i vilda diskussioner om ”tända ljus”-sms och den rätt att hävda sig själva som folk tar sig när något sånt här händer.

  Nini’s last blog post..Note to self:

 • Du lyckades förmedla det jag försökt sätta ord på hela tiden.

  Har hamnat i vilda diskussioner om ”tända ljus”-sms och den rätt att hävda sig själva som folk tar sig när något sånt här händer.

  Nini’s last blog post..Note to self:

 • Hittade hit via Bloggportalen. Hittade den klokaste text jag läst på länge. Tack för ditt otroliga blogginlägg!!!

 • Hittade hit via Bloggportalen. Hittade den klokaste text jag läst på länge. Tack för ditt otroliga blogginlägg!!!

 • Vardagsproblem

  Englas begravning är en manifestation mot det våld som finns idag mot kvinnor och barn! Detta är ett utmärkt sätt att påvisa detta med denna tv-ända begravning! Ett stort allvarligt problem i dagens samhälle, som man borde göra något åt idag, inte i morgon!
  Jag vet själv när min tvillingbror dog av att flera manipulativa onskefulla människor kränkte honom – man ville vid begravningen visa hela världen hur illa det kan gå och vad människor gör mot varandra! Jag ville alla skulle komma och se..i mitt inre ropade jag – gör något!

 • Vardagsproblem

  Englas begravning är en manifestation mot det våld som finns idag mot kvinnor och barn! Detta är ett utmärkt sätt att påvisa detta med denna tv-ända begravning! Ett stort allvarligt problem i dagens samhälle, som man borde göra något åt idag, inte i morgon!
  Jag vet själv när min tvillingbror dog av att flera manipulativa onskefulla människor kränkte honom – man ville vid begravningen visa hela världen hur illa det kan gå och vad människor gör mot varandra! Jag ville alla skulle komma och se..i mitt inre ropade jag – gör något!

 • Så du ser inga som helst problem? Fantastiskt. Och för övrigt tror jag, genom min erfarenhet av att ha möt människor i sorg, att du antagligen skulle tänkt tvärtom nu om du låtit TV vara med. Problemet är att man skapar en fiktion och där den som dött blir en symbol istället för en människa. En begravning är ingen symbolhandling, det är ingen sak som ska politiseras. Att koppla en begravning till en större fråga anser jag faktiskt vara moraliskt förkastligt.

 • Så du ser inga som helst problem? Fantastiskt. Och för övrigt tror jag, genom min erfarenhet av att ha möt människor i sorg, att du antagligen skulle tänkt tvärtom nu om du låtit TV vara med. Problemet är att man skapar en fiktion och där den som dött blir en symbol istället för en människa. En begravning är ingen symbolhandling, det är ingen sak som ska politiseras. Att koppla en begravning till en större fråga anser jag faktiskt vara moraliskt förkastligt.

 • Pingback: Veckan som gick - vecka 18 | Same same but different()

 • sant: sorgen är alldeles för stor och svår och personlig och verklig för att göras till en del av den här märkliga och ofta vulgära berättelsen om samtiden som skrivs via media och via bloggar: fiktionaliseringen av det äkta levda är ett dilemma

  dessutom blir symbolskapandet av en egentligen ofattbar tragedi felriktad: sorgen är personlig och liten och döden är meningslös: barnets död och ännu mer barnets död under sådana här våldsamma betingelser är än mer meningslös

  i traumat griper de anhöriga efter skäl anledningar mening: barnet som symbol och budbärare

  det är inte så: det hjälper inte så

  samtidigt: kanske är sorgen så personlig att vi utomstående egentligen vare sig kan döma eller bedöma

  däremot kan man bedöma mediehanteringen: och den är vulgär

  en svår del är också mördarens roll: den där mannen som vi har sett i kvällspressen där han sitter och sneglar mot pressens kameror: hans person får en betydelse – via symboldramat som nu skapas – som den inte ska ha

  sorgen och det ofattbara måste behandlas med värdighet och eftertanke: inte fiktionaliseras medialiseras distribueras vulgäriseras: till slut blir verkligheten overklig och känslorna och medkänslan på något otäckt vis: bara bilder och ord

  det som gör så där ont är så stort och samtidigt så litet och personligt att det inte ryms i det mediala bruset

  händelsen i sig är dessutom inte representativ för allmänt våld mot kvinnor och barn: det sker i hemmet och av människor som känner varandra sedan tidigare

  låt bara tiden och rättvisan och vården får arbeta i fred

  dessutom: vilka mer än svt och familjen – som ju är i chock – tycker att beslutet att sända begravningen är riktigt: jag har inte sett eller hört någon

  de borde tänka om det vore det bästa

  embryo’s last blog post..propp

 • sant: sorgen är alldeles för stor och svår och personlig och verklig för att göras till en del av den här märkliga och ofta vulgära berättelsen om samtiden som skrivs via media och via bloggar: fiktionaliseringen av det äkta levda är ett dilemma

  dessutom blir symbolskapandet av en egentligen ofattbar tragedi felriktad: sorgen är personlig och liten och döden är meningslös: barnets död och ännu mer barnets död under sådana här våldsamma betingelser är än mer meningslös

  i traumat griper de anhöriga efter skäl anledningar mening: barnet som symbol och budbärare

  det är inte så: det hjälper inte så

  samtidigt: kanske är sorgen så personlig att vi utomstående egentligen vare sig kan döma eller bedöma

  däremot kan man bedöma mediehanteringen: och den är vulgär

  en svår del är också mördarens roll: den där mannen som vi har sett i kvällspressen där han sitter och sneglar mot pressens kameror: hans person får en betydelse – via symboldramat som nu skapas – som den inte ska ha

  sorgen och det ofattbara måste behandlas med värdighet och eftertanke: inte fiktionaliseras medialiseras distribueras vulgäriseras: till slut blir verkligheten overklig och känslorna och medkänslan på något otäckt vis: bara bilder och ord

  det som gör så där ont är så stort och samtidigt så litet och personligt att det inte ryms i det mediala bruset

  händelsen i sig är dessutom inte representativ för allmänt våld mot kvinnor och barn: det sker i hemmet och av människor som känner varandra sedan tidigare

  låt bara tiden och rättvisan och vården får arbeta i fred

  dessutom: vilka mer än svt och familjen – som ju är i chock – tycker att beslutet att sända begravningen är riktigt: jag har inte sett eller hört någon

  de borde tänka om det vore det bästa

  embryo’s last blog post..propp

 • elisabeth karlsson

  jag reagerar starkt på att folk ska skicka pengar till new age rörelsen dvs englas mamma skänk pengarna tillbris eller rädda barnen till minne av Engla mormor

 • elisabeth karlsson

  jag reagerar starkt på att folk ska skicka pengar till new age rörelsen dvs englas mamma skänk pengarna tillbris eller rädda barnen till minne av Engla mormor

 • När du skriver på detta sätt är jag glad att jag inte gett mig den på att skriva som du ;)

  Klockrent, analytiskt och vaket.

  Nu ska jag gå och ringa upp lallarna i Kiruna och ljuga ihop att min teve har gått sönder – vägrar betala teveavgift efter detta

  Stefan’s last blog post..Drömmarodören?

 • När du skriver på detta sätt är jag glad att jag inte gett mig den på att skriva som du ;)

  Klockrent, analytiskt och vaket.

  Nu ska jag gå och ringa upp lallarna i Kiruna och ljuga ihop att min teve har gått sönder – vägrar betala teveavgift efter detta

  Stefan’s last blog post..Drömmarodören?

 • Pingback: deep.edition » SVT ringde()

 • Carina

  Jag läste detta, och kände att det stämmer med vad jag känner nu. Det är väl självklart att Englas öde har rört alla som fått vetskap om det, men det känns som det nu börjar bli ett jippo av det hela. När jag träffade Engla för tre år sedan reagerade jag över hennes namn, tänkte att det kommer bli tufft för henne att bära då änglar hör hemma i himlen och inte på jorden. Jag varken kunde eller ville tänka då, att något så hemskt skulle drabba henne eller att hon inte skulle få leva färdigt sitt liv.
  Med all respekt för Englas mamma och resten av familjen, jag hoppas att hon inte kommer att ångra ”marknadsföringen” av sin dotter eller sitt företag. Det kommer i värsta fall att skada hela byn. Vem vill åka till Stjärnsund nu…? Och om jag hade en tanke förut att åka hela långa vägen dit för att gå på begravningen, stötta de anhöriga, så har det fallit nu. Vill inte vara med på TV. Jag ska istället be en vän som bor i närheten att åka dit med en blomma efteråt. Engla är fri nu, hon stal mitt hjärta en gång men det får hon gärna behålla. Men ett mynt har alltid två sidor, det är bra att Englas minne hedras, i stort eller smått. Hon får inte glömmas bort.

 • Carina

  Jag läste detta, och kände att det stämmer med vad jag känner nu. Det är väl självklart att Englas öde har rört alla som fått vetskap om det, men det känns som det nu börjar bli ett jippo av det hela. När jag träffade Engla för tre år sedan reagerade jag över hennes namn, tänkte att det kommer bli tufft för henne att bära då änglar hör hemma i himlen och inte på jorden. Jag varken kunde eller ville tänka då, att något så hemskt skulle drabba henne eller att hon inte skulle få leva färdigt sitt liv.
  Med all respekt för Englas mamma och resten av familjen, jag hoppas att hon inte kommer att ångra ”marknadsföringen” av sin dotter eller sitt företag. Det kommer i värsta fall att skada hela byn. Vem vill åka till Stjärnsund nu…? Och om jag hade en tanke förut att åka hela långa vägen dit för att gå på begravningen, stötta de anhöriga, så har det fallit nu. Vill inte vara med på TV. Jag ska istället be en vän som bor i närheten att åka dit med en blomma efteråt. Engla är fri nu, hon stal mitt hjärta en gång men det får hon gärna behålla. Men ett mynt har alltid två sidor, det är bra att Englas minne hedras, i stort eller smått. Hon får inte glömmas bort.

 • kakan

  Håller med dej till fullo

 • kakan

  Håller med dej till fullo

 • Pingback: » O debatten fortsätter.. kakan.se: jag & lilla i()

 • Cathy

  Jag blir väl då den förste här att tycka det motsatta. Hade det varit mitt barn så hade jag nog också kunnat låtit SVT fått sända. Jag satt iallfall och såg på begravningen och kände en tacksamhet, att det barnet inte var mitt.

 • Cathy

  Jag blir väl då den förste här att tycka det motsatta. Hade det varit mitt barn så hade jag nog också kunnat låtit SVT fått sända. Jag satt iallfall och såg på begravningen och kände en tacksamhet, att det barnet inte var mitt.

 • Jag blir väl då den förste här att tycka det motsatta. Hade det varit mitt barn så hade jag nog också kunnat låtit SVT fått sända. Jag satt iallfall och såg på begravningen och kände en tacksamhet, att det barnet inte var mitt.

  Och därmed bevisar du min tes också. Du sitter och är tacksam att det inte var du. Alltså blir Englas mamma också en sorts freakshow för att andra ska känna sig ”bättre” eller ”mer lyckosamma”.
  Sen är det ju så att du just nu kan göra ett rationellt val: du är inte mitt i det hela.

 • Jag blir väl då den förste här att tycka det motsatta. Hade det varit mitt barn så hade jag nog också kunnat låtit SVT fått sända. Jag satt iallfall och såg på begravningen och kände en tacksamhet, att det barnet inte var mitt.

  Och därmed bevisar du min tes också. Du sitter och är tacksam att det inte var du. Alltså blir Englas mamma också en sorts freakshow för att andra ska känna sig ”bättre” eller ”mer lyckosamma”.
  Sen är det ju så att du just nu kan göra ett rationellt val: du är inte mitt i det hela.