Digital natives och immigrants plus en kryddblandning

Visst. Vi är en del som ligger i fronten och tjoar om transparens, om individens möjlighet att uttrycka sig. Jag börjar mer och mer inse att personal branding inte är något som bara är för kändisar osv osv. Men fortfarande är det så att många har svårt att fatta vad det är ”vi” håller på med. Igår skrev jag en postning som bland annat handlade om hur vissa inte riktigt får ihop det här med digitala livet som lika verkligt som det analoga livet. Idag har jag fått anledning att försöka förklara och försvara att jag väljer att vara rätt personlig i mina postningar. Just det här med gränsen för personlig och privat återkommer jag till men bland annat fick jag en insikt om det teorem som web 2.0 och sociala medier än mer satt i ljuset:

digital immigrants vs digital natives

Helt enkelt bygger det hela på att det finns en grupp människor som faktiskt är födda in i den digitala världen. Visserligen är de inte rakt av födda in där – förutom min son och den åldern vars relation till datorn är fullkomligt normal men säg de personer som tidigt i sina tonår och även innan faktiskt levt en del av sina liv på communities, och skapat sina digitala nätverk redan i unga år. Det är digital natives, och deras liv består inte av att skilja mellan sina digitala sociala kontakter och sina analoga. Men det är inte de som är problemet. För dem är det mer oförståeligt att vuxna förfasar sig så mycket (och det ger dem än mer incitament att utöka sin närvaro på nätet och koppla ihop allt). Utan det handlar om immigranterna. Det är personer som varit relativt vuxna när Internetboomen kom. Som fortfarande fascineras över ”datatekniken” eller på andra sätt känner en viss alienation inför det nya.

För precis som när det gäller de personer som kommer till ett nytt land och en ny kultur så finns det i den nya digitala världen två sätt att förhålla sig till den nya verkligheten: att försöka se det som något som man inte ska beblanda sig för mycket med, och hålla kvar vid gamla seder och bruk – och ha ett traditionellt synsätt, sitt gamla invanda, på hur saker och ting ska vara beskaffade. Deras förhållande till den digitala verkligheten motsvarar den hos immigranter som idogt försöker hålla kvar sin kulturs värderingar och livssätt, även om man hamnat i en ny kontext. Det är personer som ser nätet som en lek, digitala relationer som mindre sanna, seriösa – mindre verkliga, än de analoga relationerna och som menar att det är mycket slöseri med tid att hålla på med sociala nätverk och medier som Facebook, bloggande och liknande. Deras perspektiv är att Internet är ett komplement. Man skulle helt enkelt kunna kalla dem negative digital immigrants.

Mellan dessa två grupper står vad jag skulle kalla positive digital immigrants eller kanske assimiliated digital immigrants. Det motsvarar de som tar till sig den kultur som de faktiskt lever inom och väljer att assimilera sig med värderingar och livssätt som råder i det samhälle de kommit till. När det gäller den digitala verkligheten är det vi som visserligen fortfarande fascineras över den nya tekniken, och fortfarande kan bli barnsligt förtjusta över nya gadgets och widgets men som väljer att leva livet utan gränser för digitalt och analogt liv (det jag kallade ett ”dialogt” liv). Precis som för vardagens motsvarigheter så hamnar den här gruppen i olika konflikter med båda de andra grupperna: med negative digital immigrants som anser att de ”slösar sin tid” och kanske försöker att ”leka sig genom livet”, att de anammar en icke-kultur och försöker att ”fly verkligheten”. Hos digital natives kan de möta ett motstånd just för att de försöker ”vara något de inte är”, och ses som några som till viss del gör ”intrång” på en arena som (innehållsmässigt) skapas av de infödda, digital natives.

Samtidigt är det ofta så att det inom den sistnämnda gruppen som väljer att assimilera sig som mycket av den utveckling som måste till faktiskt sker. De har incitamenten och erfarenheten att vilja se vad som faktiskt kan fungera för att kulturen ska berikas, de har ofta också de ekonomiska, utbildningsmässiga och tekniska möjligheterna att utveckla plattformarna. För alltför ofta är det så att den som är infödd inte ser möjligheterna, och de som är negative digital immigrants vill inte se möjligheterna som assimilationen faktiskt innebär.

Förutom att helt enkelt låta min adaption av det här teoremet get into the wild så känns det som en förklaringsmodell som kan ta bort lite av den frustration som många av oss assimilated digital immigrants faktiskt känner när vi blir ifrågasatta, förlöjligade eller på andra sätt satta på undantag på grund av den livsstil vi faktiskt valt.

En kortis om personligt vs privat. Det är alltid en flytande gräns. Allt beror på vad sändaren tolkar som sin personliga del och sin privata. Precis som att mottagaren/läsaren gör sin tolkning om vad som upplevs som privat och gör det utifrån var den egna gränsen går. Det som sker än ändå att en vindkantring måste ske, där övertaget som mottagaren haft när det gäller att bedöma vad som är privat och personligt måste ombalanseras. För ja: sociala medier handlar om att vara personlig, att inte tvätta allt kliniskt rent från fläckarna. Snarare måste det vara sändarens rätt att själv avgöra vad som är privat och därmed bör hållas för sig själv, och vad som är personligt – alltså bygger bilden av sändaren.

Jag har en hög personlig integritet, eller kanske ska man säga ”privat” integritet. Samtidigt är jag gärna mycket personlig i det jag sänder ut. Eftersom det inte skrämmer mig speciellt mycket. Den som följt min blogg genom åren har antagligen också märkt att jag balanserat om mina postningar – en del saker som handlar om mig har fått gå tillbaka bakom den privata slöjan medan annat har jag valt att put in the open, att gå från att vara privat till personligt. För min del är det inte privat att prata om att jag varit sjuk, att jag faktiskt – precis som oerhört många andra – äter prozac eller att jag ibland kan upplevas som rejält bipolär när jag tar mina ”dippar” och blir mörk i tanken. Däremot väljer jag att inte citera tokroliga saker som mina barn säger, eller (numera) att skriva om mitt förhållande – för det anser jag dels vara mitt privata, och mina barn skulle inte uppskatta att deras far gjorde sig skojig på deras bekostnad. Sedan kan det även inom detta finnas en flytande gräns, och självklart halkar jag ibland in och nosar på det privata.

Jag är en man med många åsikter, starka känslor och därmed anser jag att det faktiskt är bättre att det faktiskt finns in the open för andra att hantera. För mig är det främmande att försöka att visa upp en snygglackad och slipad fasad. Mitt liv, mitt nätverk och mitt jobb bygger på att jag känner, tänker och analyserar. Då kan jag inte sluta med det bara för att det handlar om en blogg. Att sedan en hel del på deepedition.com ibland kan uppfattas som väl cyniskt och hårt är också ett val jag gjorde – jag ville inte ha någon ”vaniljeblogg” utan faktiskt låta det vara en schysst blandning av salt, cayenne och svartpeppar.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , —–

 1. jo, jag tänker stava det ordet så, Mymlan : []
 • Den stora skillnaden ligger inte emellan digital natives och digital immigrants, utan emellan digital pro’s och digital n00b’s. Hur man sedan lärt sig hantera de nya digitala medierna för sig själv, sin mediekonsumtion och personal branding spelar egentligen inte så stor roll.

  Jag är trots allt sen 80-talist. Jag är uppvuxen med internet. Jag knapprade tangentbord före jag lärde mig skriva med penna. Jag har sedan lågstadiet alltid haft en mobiltelefon.

  … och jag är en digital native och tillika digital pro. Mina vänner är dock inte alls i samma sits. De flesta har väl iförsig hört talats om vad en blogg är för något. En dagbok på nätet (ojojoj vilken osanning det är…). De flesta har väl förvisso bredband hemma och använder tjänster som MSN Messenger, Facebook och framförallt bilddagboken. En hel del är dock totalt borta när de går utanför denna värld. De kan, á la n00bs, söka på Google. De kan vara sociala med sina kompisar. Fast när man visar dem ett fenomen som Jaiku, Google Reader, Google Kalender, Bambuser eller en seriös blogg står de helt frågande.

  That’s the difference. Eftersom: det gör min mamma också. Det är inte särskilt stor skillnad mellan den yngre digitala generationen och den äldre i kunskap och intresse. Möjligtvis är vi några fler pro´s och förhoppningsvis är vi lite snabbare på att ta upp trender och knappra på tangentbordet.

  Särskilt mycket mer digitala är vi dock inte. Eller jag är, förstås. Men jag är faktiskt ett undantag.

  Anton’s last blog post..Tailsweep samarbetar med Aftonbladet

 • Den stora skillnaden ligger inte emellan digital natives och digital immigrants, utan emellan digital pro’s och digital n00b’s. Hur man sedan lärt sig hantera de nya digitala medierna för sig själv, sin mediekonsumtion och personal branding spelar egentligen inte så stor roll.

  Jag är trots allt sen 80-talist. Jag är uppvuxen med internet. Jag knapprade tangentbord före jag lärde mig skriva med penna. Jag har sedan lågstadiet alltid haft en mobiltelefon.

  … och jag är en digital native och tillika digital pro. Mina vänner är dock inte alls i samma sits. De flesta har väl iförsig hört talats om vad en blogg är för något. En dagbok på nätet (ojojoj vilken osanning det är…). De flesta har väl förvisso bredband hemma och använder tjänster som MSN Messenger, Facebook och framförallt bilddagboken. En hel del är dock totalt borta när de går utanför denna värld. De kan, á la n00bs, söka på Google. De kan vara sociala med sina kompisar. Fast när man visar dem ett fenomen som Jaiku, Google Reader, Google Kalender, Bambuser eller en seriös blogg står de helt frågande.

  That’s the difference. Eftersom: det gör min mamma också. Det är inte särskilt stor skillnad mellan den yngre digitala generationen och den äldre i kunskap och intresse. Möjligtvis är vi några fler pro´s och förhoppningsvis är vi lite snabbare på att ta upp trender och knappra på tangentbordet.

  Särskilt mycket mer digitala är vi dock inte. Eller jag är, förstås. Men jag är faktiskt ett undantag.

  Anton’s last blog post..Tailsweep samarbetar med Aftonbladet

 • Brit

  Köper ditt teorem direkt! Med parallellen till ”verkliga” immigranter kanske saker och ting kan falla på plats…briljant jämförelse och högst relevant i sammanhanget. Sen finns det mycket att säga om privat vs personligt också – t.ex. om hur mottagarens egen förförståelse och egan värderingar spelar dem spratt när de gör besök i ”digitala” vardagar. Vilket leder till misstolkningar, rop på vargen och allmän skrämselhicka. Sen är generellt ”privat” och minst tecken på ”svaghet” två livsfarliga företeelser för vissa människor i vår så bitvis perfektionistiska kultur…Sanningen är dock att personliga varumärken värda något alls byggs av genuitet mot sig själv. Vad som är det för dig vet och bestämmer bara du. Det är också anledningen till att du redan har ett starkt personligt varumärke. Nej, ingen vaniljighet-det är så bra kryddblandning som det är här! :)

 • Brit

  Köper ditt teorem direkt! Med parallellen till ”verkliga” immigranter kanske saker och ting kan falla på plats…briljant jämförelse och högst relevant i sammanhanget. Sen finns det mycket att säga om privat vs personligt också – t.ex. om hur mottagarens egen förförståelse och egan värderingar spelar dem spratt när de gör besök i ”digitala” vardagar. Vilket leder till misstolkningar, rop på vargen och allmän skrämselhicka. Sen är generellt ”privat” och minst tecken på ”svaghet” två livsfarliga företeelser för vissa människor i vår så bitvis perfektionistiska kultur…Sanningen är dock att personliga varumärken värda något alls byggs av genuitet mot sig själv. Vad som är det för dig vet och bestämmer bara du. Det är också anledningen till att du redan har ett starkt personligt varumärke. Nej, ingen vaniljighet-det är så bra kryddblandning som det är här! :)

 • Kajen

  I hear you. Som av en slump berörde jag tankegångar kring transparens igår.

 • Kajen

  I hear you. Som av en slump berörde jag tankegångar kring transparens igår.

 • Bra dissekering av personligheter! Jag sitter med i en framtidsstudie om Internet inom IVA, där finns en stor grupp skarpa människor, men alla är digitala invandrare och få är kvalificerat positiva enligt din definition. Vi gick igenom World Internet Institutes sensate rapport om Internetanvändningen i Sverige, och det som slog mig var bl a
  1. Det finns många unga i 20-årsåldern som är ointresserade av datorer och internet och inte ens vill lära sig.
  2. Sverige har världsrekord i internetnvänding bland äldre, 70% bland 60+, jämfört med 30-40% på kontinenten och 3% i grekland.

  Så jag tycker begreppen digitala invandrare och infödningar är bra verktyg för att diskutera ämnet.

  Henrik Ahlén’s last blog post..KIVA: Internet-empowered microfinancing

 • Bra dissekering av personligheter! Jag sitter med i en framtidsstudie om Internet inom IVA, där finns en stor grupp skarpa människor, men alla är digitala invandrare och få är kvalificerat positiva enligt din definition. Vi gick igenom World Internet Institutes sensate rapport om Internetanvändningen i Sverige, och det som slog mig var bl a
  1. Det finns många unga i 20-årsåldern som är ointresserade av datorer och internet och inte ens vill lära sig.
  2. Sverige har världsrekord i internetnvänding bland äldre, 70% bland 60+, jämfört med 30-40% på kontinenten och 3% i grekland.

  Så jag tycker begreppen digitala invandrare och infödningar är bra verktyg för att diskutera ämnet.

  Henrik Ahlén’s last blog post..KIVA: Internet-empowered microfinancing

 • Pingback: JMW Kommunikation » Blog Archive » Digalt vs analogt, var finns du?()

 • Kristina af Knusselbo

  Det här var fanimig det bästa jag läst på länge i den här bloggen! Enkel förklaringsmodell som håller. (Dock har Anton en punkt också, men det är väl inget som direkt motsäger ditt resonemang?) Jag känner allt det här väldigt tydligt i vardagen. De flesta på jobbet (alla är något äldre än vad jag är) tycker inte jag är riktigt klok som kan tillbringa timmar framför datorn utan att jag slösar bort min tid o s v.
  Nu vet jag – jag är en ”assimilerad digital immigrant”! Och det känns rätt bra.

  Kristina af Knusselbo’s last blog post..I sökaren

 • Kristina af Knusselbo

  Det här var fanimig det bästa jag läst på länge i den här bloggen! Enkel förklaringsmodell som håller. (Dock har Anton en punkt också, men det är väl inget som direkt motsäger ditt resonemang?) Jag känner allt det här väldigt tydligt i vardagen. De flesta på jobbet (alla är något äldre än vad jag är) tycker inte jag är riktigt klok som kan tillbringa timmar framför datorn utan att jag slösar bort min tid o s v.
  Nu vet jag – jag är en ”assimilerad digital immigrant”! Och det känns rätt bra.

  Kristina af Knusselbo’s last blog post..I sökaren

 • Jag tror att det har mindre med ålder att göra, än på något sätt ”anlag” att bli intresserad.

  De flesta av de jag känner som jag lärt känna utanför nätet är knappt ute på nätet alls: lite mailande, betalning av räkningar, läsa tidningarna.

  Andra hittar jättemycket som de tycker är givande och fastnar totalt.

  Jag ser inte min nättillvaro som ett eget liv skilt från mitt vanliga liv. Det är en del av mig själv. Jag har svårt att hitta mening med olika sociala ställen, facebook etc, ogillar att chatta. Är emellanåt hyffsat personlig, men sällan riktigt privat på nätet. Men! Det är nästan exakt som jag är utanför nätet.

 • Jag tror att det har mindre med ålder att göra, än på något sätt ”anlag” att bli intresserad.

  De flesta av de jag känner som jag lärt känna utanför nätet är knappt ute på nätet alls: lite mailande, betalning av räkningar, läsa tidningarna.

  Andra hittar jättemycket som de tycker är givande och fastnar totalt.

  Jag ser inte min nättillvaro som ett eget liv skilt från mitt vanliga liv. Det är en del av mig själv. Jag har svårt att hitta mening med olika sociala ställen, facebook etc, ogillar att chatta. Är emellanåt hyffsat personlig, men sällan riktigt privat på nätet. Men! Det är nästan exakt som jag är utanför nätet.

 • Pingback: deep|edition » Mer runt digital immigrants och digital natives()

 • Pingback: interneträdsla « the real mymlan()

 • Pingback: JMW Kommunikation » Blog Archive » Transparens kräver mod()

 • Pingback: JMW Kommunikation » Blog Archive » Är transparens fejk? Bambuser lunch på JMW.()

 • Pingback: JMW Kommunikation » Blog Archive » BEFRIAD ZON: Vem bryr sig om sociala medier? Behovet av guidning i paradigmskiftet som sker.()

 • Pingback: deep|edition » Saker som också har varit()

 • Pingback: In the future | Researcher()

 • Johan

  And what happens when the DIGITAL NATIVES are GOING CORPORATE;
  http://knowledge.wharton.upenn.edu/article.cfm?articleid=1937

 • Johan

  And what happens when the DIGITAL NATIVES are GOING CORPORATE;
  http://knowledge.wharton.upenn.edu/article.cfm?articleid=1937

 • Pingback: JMW Kommunikation » Blog Archive » Socialamedierevolutionen är ett faktum()

 • Pingback: JMW Kommunikation » Blog Archive » Martin Jönsson på SVD driver på sociala medieutvecklingen()

 • Pingback: XRDSi Stockholm-Brussels » Blog Archive » Vem är en digital native?()

 • Pingback: JMW Kommunikation » Blog Archive » BEFRIAD ZON: Det personliga väller över oss()

 • Pingback: Är du en analog utvandrare? | stefan deak()

 • Pingback: Deepedition » Byt en bok och var social()

 • Pingback: Immigranter, chokladbollar och andra farliga metaforer | Third Opinion()