Vad är skillnaden på att städa och att måla ett hus?

Diskussionen efter min postning om hushållsnära tjänster och efter att ha läst inlägg om det via Knuff, har gett mig insikter om hur komplext det egentligen är när det gäller åsikter. Kortfattat kan man säga att vänstersympatisörer är splittrade många gånger – men att de som är emot förslaget väljer att nedvärdera städning som arbete eftersom man annars får problem med att argumentera mot förslaget. Samma personer väljer också att förklara att eftersom det är kvinnor som mest kommer att ta såna jobb så är det dåligt. Rent logiskt innebär en sådan argumentation att personer, som gärna drar stora växlar på sin jämställdhetsiver, förklarar att jobb som de uppfattar som kvinnodominerande inte är värdefulla och har ett lägre värde än andra jobb.

Diskussionen om hushållsnära tjänster fastnar också i städningen. Debattörer och kommentatorer menar att man fan kan ”suga upp sin egen skit”. Jag tvivlar däremot på att samma debattörer menar att det är lika fel att låta någon annan tvätta sin bil, eller städa densamma (det kallas iofs rekonditionering vilket ju gör det hela professionellt). Likaså har dessa debattörer fortfarande att förklara var skillnaden ligger i att ha städare anställda på sitt kontor men inte ha det hemma. Så frågan blir: vad är det ok för rättrogna att man köper?

  • snöskottning?
  • biltvätt/städning?
  • städning av hemmet?
  • gräsklippning?
  • trädgårdsarbete i allmänhet?
  • tvätt av kläder?
  • barnpassning?
  • renovering av hus (exteriört)?
  • renovering av hus (interiört)?
  • matlagning?

Sen bör ni fundera över om de saker som ni anser är ok att köpa tjänster av faktiskt råkar vara traditionellt ”manliga” tjänster…

Eller det här med tapetsering – själva valde vi att låta en målare tapetsera det största rummet. Vi gjorde en överslagsräkning på vad de reella och på de sociala kostnader som det skulle kosta för oss att spendera en vecka att göra det själva. Och kom fram till att det snarare var en god investering. Någon kommer säkert att invända ”ja men alla kan ju inte” men det är skitsnack. Alla kan fan tapetsera. Men istället för att låta det ta en vecka svett, irritation och borttappad arbets- och livstid så kan man betala en målare för att göra det på två dagar.

Så kommer argumentet: ”ja men det är bara den rika medelklassen(™) som kommer att ha råd”. Först: den sk rika medelklassen är i ekonomiska termer något helt annat än vad de flesta gamla kryptokommunister tror. Där finns såväl metallarbetare i arbetsledande ställning, sjuksköterskor som andra, som i den mytiska socialistiska teorin tidigare tillhört ”underklassen”. Vidare: det handlar om vad man prioriterar. I många hem finns idag platt-TV, hemmabio, inspelningsbara DVD:er, senaste mobiltelefonerna och gärna också en Volvo eller en relativt ny Saab. Och då snackar vi inte någon överklass – Elgiganten säljer inte sina saker till de ”rika”. Många väljer att prioritera att resa bort på charter i en eller två veckor per år – och det är inte endast de ”rika” som gör det.

Själva har vi fått prioritera bort utomlandsresorna. Vi väljer att köpa en billigare bil för att ändå ha en ny bil som inte kräver underhåll + en relativt ny bil som pendlarbil. Vi väljer att leja bort en del renovering, även om HS gärna renoverar. Vi kan tänka oss att köpa städning men då under förutsättning att det är vitt. Varför? Jo, för jag jobbar ungefär 6,5 dagar i veckan förutom att jag spenderar mycket tid med att läsa in saker jag behöver för mitt jobb. Varför jobbar jag så mycket? För att det är det som krävs många gånger på en byrå som ska växa. Får jag motsvarande betalt? Nej. Jag är ännu inte uppe i vad jag tjänade som präst när jag slutade för fem år sen. Den tid som är kvar spenderar jag hellre med att umgås med mina barn och min fru. Vilket också förutsätter att hon inte städar.

Det som många inte inser är att samhället förändrats i samband med att tjänstesektorn blivit en reell kommersiell verklighet. Det påverkar också hur vi värderar och hur vi prioriterar. Viktiga och genomgripande värderingsförändringar som skett under de senaste åren är individualisering (vilket inte gör sammanblandas med egoism), specialisering inom vad du gör, generalisering inom vad du kan och en sorts expertifiering – vi söker mer kunskap själva men i slutänden vill vi att någon är expert på området.

Så att förklara ”sug upp din egen skit” blir en ungefär lika vettig och logisk argumentation som ”jag gillar blå färg”.

Att själva förslaget som Alliansen lagt fram inte enligt min åsikt är perfekt och att man hellre hade sett en genomgripande reform av arbetsgivaravgifter, anställningsskyddet och administrationen för mindre företag må vara hänt – men det hindrar inte att själva diskursen om hushållsnära tjänster helt klart bär bevis på gammelvänsterns förfall (sen vet jag att det finns många goda viljor inom socialdemokratin som vill försöka förnya tänkandet).

Andra bloggar om: , , , ,